Roborovski Hamsteri Bakımı ve Özellikleri

Roborovski Hamsteri Bakımı ve Özellikleri

06.12.2023 Aysegül Tunçay


Kısaca Robo hamsterı ve Robo cüce hamsteri olarak da bilinen Roborovski hamsteri son derece meraklı ve bir o kadarda hızlıdır. Genellikle uysal ve utangaç yapıları ile tanınırlar. İnsanların yanında zaman geçirebilir ve insanlara adapte olabilirler; ancak elle tutulmaları için uzun bir bekleyiş gerekecektir. Diğer hamster türlerine göre hızlı hareket edebilmeleri, çok küçük olmaları ve doğaları gereği çekingen davranışları onların insanlarla fiziksel temasa geçmeleri önündeki engeller arasında sıralanabilir. Genellikle kum renginde tüyleri olmakla birlikte farklı renklerde tüylere de sahip olabildikleri bilinir. Yetişkinlik döneminde yaklaşık olarak 5,08 cm uzunluğa, 25 g ağırlığa ulaşabilen Roborovski hamsteri tek başına ya da birden fazla hamster ile gruplar hâlinde yaşayabilir. Hamster türünün en küçüğüdür, fiziksel özellikleri ile fiziksel özelliklerinin şekillendirdiği karakterleri nedeniyle daha önce hamster bakmış kişilerce sahiplenilmesi tavsiye edilir. Siz de bakımı göreceli olarak kolay ancak tecrübe isteyen bir evcil hayvan ile hayatınızı güzelleştirmek istiyorsanız Roborovski hamsteri ile keyifli bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu yazımızda "Roborovski hamsteri özellikleri nelerdir?", "Roborovski hamster kafesi nasıl olmalı?", "Roborovski hamsteri nasıl beslenmeli?" gibi önemli soruların yanıtlarını keşfedebilirsiniz.

avuç içinde duran roborovski hamster

Roborovski Hamster Özellikleri: Minik Ama Güçlü Karakterler

Asya'nın sıcak çöllerinden dünyaya yayılan Roborovski hamsteri phodopus roborovskii familyasındandır, cüce hamsterlar arasında en küçük ve en hızlı olandır. Yetişkinlik döneminde ağırlığı 25 g civarında olan Robo hamsterının ortalama yaşam süresi 2 ila 4 yıl arasında değişiklik gösterir. Oldukça küçük boyutlara sahip olduklarından elinize almaya karar verdiğinizde sabırlı olmanız gerekir, kimi zaman onu elde tutma çabanız karşılıksız kalacaktır. Karakterleri kendilerine hastır: Çekingen bir yapıları bulunur ve meraklı hâlleri oldukça sevimlidir. Onları çevreleyen dünyayı keşfetmeye bayılan Roborovski hamsterları için oyun oynamak büyük bir keyiftir.

Roborovski hamsterı genellikle geceleri aktif olan bir canlıdır. Çok sesli oldukları söylenemese de sessiz olduklarını iddia etmek de doğru olmayacaktır. Uykusu hafif olan kişiler için hamster kafeslerinin yatak odasından uzak bir yerde konumlandırılması tavsiye edilir. Elde tutulmaktan hoşlanmazlar, sakin olsalar da zorla tutulmak istediklerinde ısırabilirler. Zaman içerisinde insanlara alışırlar ve yanlarına gelebilirler. Özellikle ödül olarak küçük atıştırmalıklar sunan kişilerin yanında olmayı severler. Birlikte büyüdükleri aynı cinsiyetten hamsterlarla birlikte yaşayabilirler, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardan uzak tutulması gerekir.

peynir yiyen hamster

Roborovski Hamster Bakımı: Kafes, Beslenme ve Temizlik İpuçları

Roborovski hamsteri rahat hareket edebileceği, yeri geldiğinde saklanabileceği, temel gereksinimlerini barındıran ve oyun oynarken konforlu olabileceği bir yaşam alanına ihtiyaç duyar. Bu noktada kafes seçimi öne çıkar. Roborovski hamster kafesi seçilirken kaç tane hamsterın o kafeste yaşayacağı belirleyici unsurlardan biridir: Böylece ideal alana sahip kafes seçimi yapılabilir. Genel olarak önerilen tek bir Roborovski hamsteri kafesinin yaklaşık 60 cm yüksekliğinde, 30 cm genişliğinde olması tavsiye edilmektedir. Yaşam alanına dâhil edilecek her bir hamster için bu ölçüler 1,27 cm artırılmalıdır. Tek bir Roborovski hamsteri için alınacak kafesin minimum 450 cm2 ölçülerine sahip olmasına dikkat edilmelidir. Kafes telleri arasındaki mesafenin de minimumda olmasına özen gösterilmelidir. Böylelikle kafes tellerine sıkışma ihtimalleri minimize edilebilir.

Robo hamsterlar için uygun yaşam alanları bulunduktan sonra kafeslerin iç kısımlarının spesifik gereksinimlere yanıt verecek şekilde dizayn edilip doldurulması gerekir. Hamsterlar yuva yapmayı, saklanmayı ve kazmayı seven evcil hayvanlar olduğundan kafeslerinin zeminine onlar için sağlıklı kemirgen talaşları koyulmalıdır. Bu talaşlar hem hijyen sağlar hem de onların konforunu artırır. Kemirgen talaşlarının düzenli olarak temizlenmesi, en önemli hamster bakımı süreçlerindendir.

Roborovski hamster kafeslerinde taze ve temiz suya erişebilecek suluklara ve yemliklere de yer verilmesi önemlidir. Bu temel gereksinimleri karşılandığında minik dostlarımızın mutlu ve konforlu bir yaşam sürmeleri sağlanabilir. Ancak bu noktada onların egzersiz ihtiyaçlarının da karşılandığından emin olunmalıdır. Eğlence ve egzersiz doğru oyuncak seçimi ile mümkün olabilir.

Sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için kaliteli pelet yemler Roborovski hamsterlar için temel besin kaynakları olarak düşünülebilir. Tohum karışımları dönemsel olarak kısıtlı miktarda tüketilmelidir. Beslenmelerinde çeşitlilik yaratmak için fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişlere; marul, ıspanak gibi sebzelere yer verilebilir. Haşlanmış yumurtaya da bayılan minik dostlarımızdan elma çekirdeği, soğan, sarımsak, kırmızı et, çikolata ve çiğ patates gibi yiyeceklerin uzak tutulması tavsiye edilir.

çarkta duran hamster

Roborovski Hamster Eğlencesi: Mutlu ve Sağlıklı Evcil Hayvanlar İçin İpuçları

Roborovski hamsteri meraklı ve oyuna düşkün bir yapıya sahiptir. Kafeslerinde geçirdikleri zamanlarda fiziksel ve mental olarak uyarılmaları gerekir. Bunun için hamster oyuncakları önemli faydalar sunar.

Hamsterlar obeziteye yatkın olurlar. Harekete geçmelerine yardımcı olacak çarklar, saklanırken eğlenebilecekleri tüneller ve dişlerini ideal uzunlukta tutmalarını sağlayabilecek kemirme oyuncakları, onların sağlıklı kalmalarını sağlayabilir.

Roborovski hamsterları mutlu etmek için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sosyalleşmeleri için birlikte büyüyecekleri hamsterlar ile aynı zamanda sahiplenilmeleri tavsiye edilir.
  • Onları zorla ele almaya çalışmaktan kaçınılmalıdır, nazik bir yaklaşım onların güvenini kazanmaya yardımcı olacaktır.
  • Enerjilerini atmaları için günün belli zaman dilimlerinde kontrollü olarak kafes dışarısına çıkarılmaları önerilir.
  • Yaşam alanlarında tüm temel ihtiyaçları bulunmalı, kafesleri düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Kafeslerinde yuva ve çark gibi içgüdüsel ihtiyaçlarına yanıt verecek aksesuarlar bulundurulmalıdır. Diş sağlıklarının korunması ve kemirme ihtiyaçlarının karşılanması için kemirebilecekleri oyuncaklara yer verilmelidir.
  • Sağlıklarını desteklemek için kaliteli yemler, taze sebze ve meyveler ölçülü olarak sunulmalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.