Sıcak Havalarda Guinea Pig Bakımı Nasıl Olmalıdır?

01.05.2024 Aysegül Tunçay


Ginepig bakımı kapsamında dikkat edilmesi gereken birçok farklı unsur bulunur. Ginepiglerin kafeslerindeki talaşların günlük olarak temizlenmesinden taze suyunun eksik edilmemesine, sağlıklı besinlerle buluşturulmasından veteriner hekim kontrollerinin aksatılmamasına dek çeşitli guinea pig bakımı aşamaları düzenli olarak uygulanmalıdır. Ginepiglerin sağlıklı ve mutlu kalabilmesi için dikkat edilmesi gerekenler bu sayılanlarla da sınırlı değildir: Yaşadıkları ortamın sıcaklığının ideal seviyede tutulması gerekir. Ginepigler terleyerek vücut sıcaklıklarını dengeleyemeyen canlılar olduklarından özellikle sıcak havalarda ek tedbirlerin alınması sağlıklarını korumak için önemli bir gereklilik olarak öne çıkar. Ginepiglerin vücut sıcaklıkları oldukça hızlı bir şekilde artar, vücut sıcaklıklarının aşırı yükselmesi onlar için muazzam ölçüde tehlikelidir. Bu nedenle havaların ısınmaya başladığı bu dönemde minik dostlarımız için çeşitli önlemler alınmaya başlanmalıdır. Bu yazımızda sıcak havalarda guinea pig bakımı hakkında bilgi bulabilirsiniz.

yatağında oturan ginepig

Ginepiglerde Sıcak Çarpması Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Isı üretimi, ısı kaybını aştığında ortaya çıkan sıcak çarpması hipertermiye ve hatta bazı durumlarda dokularda ısı hasarına neden olabilen bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde çoklu organ yetmezliğine ve hatta hayati tehlikeye yol açabilir. Hızlı bir şekilde ilerlemesi nedeniyle sıcak çarpması ihtimalinin her zaman göz önünde bulundurulması gerekir. Özellikle yaz aylarında açık havada kalan ginepiglerde sıcak çarpması belirtilerinin gözlemlenmesi önemlidir.

Ginepiglerde sıcak çarpması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Salya üretiminde artış
  • Kısa ve hızlı nefes alıp verme
  • Nefes almakta zorlanma
  • Hâlsizlik, uyku hâli
  • Bilinç kaybı
  • Nöbet geçirme

Bu belirtiler fark edildiğinde ginepiglerin zaman kaybetmeden veteriner hekimlere götürülmesi gerekir.

yeşilliklerin üzerinde duran ginepig

Sıcak Havalarda Ginepigler İçin Alınması Gereken Önlemler

Guinea pig bakımı kapsamında bilinmesi gereken en önemli unsurlardan biri bu kemirgenlerin sıcaklığa karşı savunmasız olduklarıdır. Güney Amerika'nın soğuk iklim koşullarında hayatta kalabilen Gine domuzları ter bezlerine sahip değildir. Bu nedenle sıcak havalarda terleyerek vücut ısılarını düzenleyemezler. 25°C ve üzerindeki sıcaklıklara maruz kalmak onları sıcak stresine, diğer bir deyişle sıcak çarpmasına açık hâle getirir. Sıcaklık 30°C üzerine çıktığı takdirde ise yaşamlarını kaybedebilirler. Özellikle fazla kilolu olan, uzun tüyleri bulunan, çok genç ya da yaşlı veya gebelik dönemindeki ginepiglerin yaz aylarında serin tutulması kritik öneme sahiptir.

Doğrudan Güneş Işığından Uzak Tutulmaları Gerekir

Yaz aylarında ginepiglerin dışarıda bırakılmamaları önemlidir. Mümkünse sıcaklığın kontrol altında tutulabildiği iç mekânlara taşınmaları gerekir. İç mekânlara taşınma ihtimalleri yoksa doğrudan güneş ışığına maruz kalmadıklarından emin olunmalıdır. Kafesleri dışarıda konumlandırılan ginepiglerin gölgelik alana ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. Kafeslerinin üzerine örtü örtmek bu noktada etkili bir tercihtir ancak bu örtü hava akışına izin vermelidir. Kafes tamamen kapatılmamalıdır.

Dehidrasyonun Engellenmesi Gerekir

Sıcak havalarda guinea piglerin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve sağlıklarının desteklenmesi için taze su ile buluşturulmaları gerekir. Suları düzenli olarak değiştirilmeli ve ginepiglerin su içmeleri teşvik edilmelidir. Su tüketimlerini desteklemek için yüksek oranda su içeren sebzelerin ve meyvelerin de beslenmelerine dâhil edilmesi gerekebilir. Kısıtlı miktarda salatalık dehidrasyonun engellenmesi adına ideal tercihlerden biridir. Çok fazla salatalık tüketmeleri sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Salatalığa alternatif olarak az şeker içeren besinler de tercih edilebilir. Elma, C vitamini içeren yeşil biber ve maydanoz gibi besinler kontrollü olarak minik kemirgenlere sunulabilir. Ginepigler için güvenli besinler hakkında bilgi almak isterseniz Ginepigler Ne Yer? Verilebilecek Taze Gıdalar içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Tüyleri Düzenli Olarak Taranmalı

Özellikle uzun tüylü ginepiglerin sıcak havalarda daha yüksek risk altında oldukları bilinir. Tüylerinin düzenli olarak taranması fazla tüylerin alınmasını sağlar. Bu durum ciltlerinin daha rahat hava almasına yardımcı olabilir ve konforlarını destekleyebilir. Tüylerinin nemlendirilmesi de alınabilecek diğer bir tedbir olarak öne çıkar. Ginepiglerin tüyleri nemli bir bezle silinebilir ya da nazikçe tüylerine su püskürtülebilir. Bu esnada strese girmediklerinden emin olunmalıdır.

İklimlendirme Cihazları Kullanılabilir

İç mekânlarda yaşayan ginepiglerin ideal sıcaklıkta kalması adına klimalardan destek alınabilir. Ginepig kafeslerinin doğrudan klimanın serin hava üflediği noktalarda konumlandırılmaması gerekir. Klimanın üflediği serin hava doğrudan ginepiglerin üzerine gelirse üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskleri artar.

Kafes Ekipmanları Gözden Geçirilmeli

Guinea piglerin yaşam alanları için tercih edilebilecek farklı ekipmanlar farklı faydaları beraberinde getirebilir. Ginepiglerin keyifli zaman geçirebilecekleri oyuncaklar onları fit ve mutlu tutmaya yardımcı olurken ısı yalıtımı sağlayabilecek saklanma alanları onları yaz aylarında serin kış aylarında sıcak tutma noktasında destek sunabilir. Yaz aylarında serinlemeleri için kafeslerinde tünellere yer verilebilir. Bu ürünlerin plastikten değil ahşap gibi doğal materyallerden olmasına dikkat edilmelidir.

Sineklerden Korunmaları Gerekir

Yaz ayları ile birlikte ginepigler için ortaya çıkan bir diğer tehlike sineklerdir. Miyazis olarak adlandırılan durum, sineklerin ginepiglerin kürklerine yumurta bırakması ile karakterizedir. Sineklerin yumurtaları çatladığında ginepigler için çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ginepiglerin sineklerden korunması için kafeslerinin temiz tutulması gerekir. Kafeslerindeki kirli alanlar sinekler için cezbedicidir. Tüketilmeyen sebze ve meyvelerin kafeslerinde bekletilmemesi, kemirgen talaşlarının her gün ve kafeslerinin haftada bir temizlenmesi idealdir.

Buz Pedleri Hazırlanabilir

Ginepiglerin çok sıcak havalarda serinlemelerine yardımcı olacak buz pedleri işlevsel çözümlere dönüşebilir. Buz pedleri temin edilmeyecekse pet şişeye su doldurulup dondurulabilir. Donmuş şişe havluya ya da çoraba sarılabilir. Doğrudan teması engelleyecek tedbir alındıktan sonra donmuş ped ve/veya şişe kafesin hemen dışına bırakılabilir. Böylece çok sıcak geldiğinde guinea pigler soğuğa yaklaşabilir. Ginepiglerin cildi oldukça hassastır bu nedenle doğrudan buz ile temas etmemeleri çok önemlidir.

Tüm bu tedbirler ginepiglerin sıcak havalardan korunmasına yardımcı olsa da imkân dâhilinde kafeslerinin iç mekânlara taşınması en doğrusu olacaktır. Hava sıcaklığının çok yükseldiği bölgelerde yaşayan ginepiglerin dışarıda kontrol altında tutulmaları oldukça zordur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.