Aslanbaş Tavşan Özellikleri ve Bakımı

Aslanbaş Tavşan Özellikleri ve Bakımı

31.12.2023 Aysegül Tunçay


Kısa kulakları, sağlam vücut yapısı, uzun tüyleri, aslanlara benzeyen kabarık yelesi ve küçük kafasıyla en popüler tavşan ırklarından biri olan Aslanbaş tavşanı, Belçika menşelidir. İki ayrı cüce tavşanın melezlenmesi sonucu yetiştirilen bu türün tam olarak hangi tavşan ırklarına dayandığı %100 kesinlikte bilinmemektedir. American Rabbit Breeders Association tarafından tanınmayan Aslanbaş tavşanları 2002 yılında British Rabbit Council tarafından ayrı bir ırk olarak kabul edilmiştir. Akıllı, arkadaş canlısı, enerjik ve sosyal davranışları ile çok sevilen Aslanbaş tavşanı hakkında hazırladığımız bu yazımızda Aslanbaş tavşanı bakımı başta olmak üzere bu tavşan ırkının özel gereksinimleri özelinde de bilgi bulabilirsiniz.

kahverengi tüylü aslanbaş tavşanı

Aslanbaş Tavşanın Tanımı ve Tarihçesi

İsmini, aslan yelesine benzeyen tüylerinden alan Aslanbaş tavşanı, uzun tüylü bir cüce tavşan yetiştirme çabaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Genel kanı İsviçre tilki tavşanı ile Hollanda cüce tavşanı eşleşmesi sonucu hayatımıza girdiği yönündedir. Yetiştirilmesi sırasında ortaya çıkan bir genetik mutasyon sayesinde başının etrafında ve yan kısımlarında aslanların yelelerine benzeyen tüyler bulunur. Kendilerine özgü bu yeleler Aslanbaş tavşanı özellikleri arasında da öne çıkanların başında gelir.

mavi gözlü aslanbaş tavşanı

Aslanbaş Tavşan Fiziksel Özellikleri ve Karakteri

Aslanbaş tavşanı özellikleri arasında öne çıkan yalnızca yeleler değildir, bu tavşanlar cüce tavşanlardan da biridir. Ağırlıkları 2 kilogramdan az olur, boyları ise 20 - 25 cm aralığındandır. Küçük boyutlarına rağmen kompakt bir vücut yapısına sahip olurlar. Tüyleri çeşitli renklerde ve desenlerde görülebilir. Genel olarak iki tipte Aslanbaş tavşanı bulunmaktadır: tek yeleli ve çift yeleli. Tek yeleli aslan tavşanların yeleleri tavşanın yaşı ilerledikçe ortaya çıkar. Çift yeleli tavşanlar ise yaşamları boyunca bu yelelere sahip olurlar. Eksiksiz bir bakımla buluştuklarında ve sağlıklı beslenip rutin kontrolleri aksatılmadığında yaşam süreleri 7 - 10 yılı bulabilir.

Karakterleri onların bu denli sevilmesinde oldukça etkili bir değişkendir. Zeki, arkadaş canlısı, meraklı ve enerjik yapıları dikkat çekicidir. Oyun oynamaya ve etkileşime girmeye son derece yatkın oldukları bilinir. İnsanlarla sağlam sosyal bağlar kurabilirler. Yine de bazılarının ürkek olabildiklerinin unutulmaması tavsiye edilir. Tipik olarak insanları ısırmasalar da konforsuz hissettiklerinde ayaklarını kullanabilirler. Onlarla tıpkı kedi ve köpeklerle olduğu gibi bağ kurulabilir. Başlangıçta korkmaları normaldir fakat sabırlı bir yaklaşımla zaman içerisinde insanlara güvenirler. Yerde oyun oynarken ya da dururken onun hizasında oturmak bağ kurmanın ilk aşamalarındandır. Alçak bir ses tonuyla ona hitap edilmesi ve başlangıçta zorla temastan kaçınılması bağ kurmayı kolaylaştırabilir.

Evcil tavşanların giderek daha çok evlerde yer bulduğu bilinse de Aslanbaş tavşanının özel ilgiye ihtiyaç duyduğu, günlük etkileşimin onlar için çok önemli olduğu bilinir. En az iki Aslanbaş tavşan sahiplenilmesi sosyal gereksinimlerinin karşılanması adına önemlidir.

Oyun oynamaya ve keşfetmeye düşkünlükleri ayırt edici Aslanbaş tavşanı özellikleri arasında bulunur. Kafeslerinin dışında güvenlik tedbirleri alındığında odada rahatlıkla dolaşabilirler.

beyaz tüylü aslanbaş tavşanı

Aslanbaş Tavşan Bakımı ve Beslenmesi

Aslanbaş tavşanı da diğer tavşan türleri gibi özenli bir bakıma ihtiyaç duyar. Konforlu, mutlu ve sağlıklı olabilmesi için rahat hareket edebileceği bir kafesin temin edilmesi gerekir. Boyutları küçük olsa da aktif bir yapıya sahip olduğundan enerjisini atması için büyük kafesler idealdir. Kafesinin zemininde tel bulunmamalıdır, teller ayaklarına zarar verebilir. Tüm temel ihtiyaçlarına kafeslerinde yer verilmelidir: Temel ihtiyaçları arasında kemirme oyuncakları, kafes zemini için talaş, suluk, yemlik gibi kafes ekipmanları bulunur. Tavşan Kafesi Nasıl Olmalı? içeriğimizde konu hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Aslanbaş tavşanı bakımı kapsamında tüylerinin taranıp fırçalanması gerekir. Tavşanlar kendilerini temizleyen canlılar olmakla birlikte aşırı tüy yutmalarının engellenmesi önemlidir. Aksi durumda yuttukları tüyler sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Haftada birkaç kez taranıp fırçalanmaları tavsiye edilir. Uzayan yelelerinde kıtık oluşumunun engellenmesi için bu tüylerin ekstra özenli bakıma ihtiyacı vardır. Aslanbaş tavşanı bakımı rutinlerine tırnaklarının kısaltılması da dâhil edilebilir. Düzenli olarak banyo yapmaya ihtiyaçları yoktur, tüylerinde kir fark edildiğinde banyo yapmaları önerilir.

Aslanbaş tavşanı beslenmesi, sağlığında önemli bir role sahiptir. Dişleri sürekli uzadığından beslenmesine dişlerini doğal olarak aşındıran besinler eklenmelidir. Taze sebze ve meyve onlar için vazgeçilmezdir. Yeşil yapraklı sebzelere ek olarak ölçülü miktarda meyve ile buluşturulmaları önerilir. Diyetinin merkezinde taze ve kuru otlar bulunur. Tavşan peletleri de beslenmelerinin tam ve dengeli olması adına gerekli seçimlerdendir.

bal rengi tüyleri olan aslanbaş tavşanı

Aslanbaş Tavşanının Yatkın Olduğu Sağlık Sorunları Nelerdir?

Aslanbaş tavşanı sahiplenenlerin evcil hayvan sağlığı için bazı farkındalıklara sahip olması gerekir. Nitekim Aslanbaş tavşanlarında bazı sağlık sorunları görülme riski yüksek olabilmektedir. "Aslanbaş tavşanı kaç yıl yaşar?" sorusuna en uzun yanıtın verilebilmesi için düzenli veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması şarttır.

Diş Problemleri: Uzun dişler ve uzun alt çene Aslanbaş tavşanı özellikleri arasında öne çıkanlardandır. Alt ve üst çenede hizalama sorunu olması yiyeceklerin düzgün çiğnenememesine yol açabilir. Dişlerinin idealden fazla uzaması diş etlerine temas etmesine, diş eti ve dil yaralanmalarına neden olabilir. Bu gibi bir durumda çiğneme sırasında acı ve ağrı çekebilirler. Ek olarak iştahlarında azalma ya da yemek yemeği kesmeleri ile karşılaşılabilir.

Mide Sorunları: Tavşanlar kusamazlar, ancak ciddi sindirim sistemi sorunları yaşayabilirler. Bu gibi bir durumda huzursuzlanabilirler ve ekstrem durumlarda hayatları tehlikeye girebilir. Sindirim sistemi sağlığının desteklenmesi adına sağlıklı beslenmeleri gerekir.

Tüy Yumakları: Kedilerden alışkın olduğumuz bu sorun tavşanlarda da görülebilir. Kendilerini temizleyen tavşanların yuttukları tüyler sindirim yolunda biriktiğinde ciddi tıkanıklıklar oluşabilir. Az önce de belirtildiği gibi tavşanlar kusamadığından yuttukları tüylerin azaltılması adına düzenli olarak taranmalarının ihmal edilmemesi gerekir.

Bu sağlık sorunları haricinde Aslanbaş tavşanlarında miyaz hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, böbrek hasarına yol açabilen parazitler görülebilmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.