Guinea Pig ve Hamster Arasındaki Farklar Nelerdir?

Guinea Pig ve Hamster Arasındaki Farklar Nelerdir?

27.12.2023 Aysegül Tunçay


Hamster ve guinea pig hem en çok sevilen hem de görünüş olarak birbirileri ile sıklıkla karıştırılan kemirgenlerdir. Çok genel bir perspektiften incelendiğinde bakım ihtiyaçlarının, davranışlarının ve fiziksel özelliklerinin benzer nitelik taşıması "Guinea pig mi hamster mı?" sorusunu gündeme getirmektedir. Hem Gine domuzu olarak da bilinen guinea pigler hem de hamsterlar "Rodentia" soyundan gelirler, ancak aynı soyda farklı ailelere mensupturlar. Her iki hayvan türü de tüylüdür, yuvarlak gözleri başlarının iki yanına doğru konumlanmıştır. Diş yapıları son derece benzerdir: Ön dişleri keskin bir yapıya sahiptir ve sürekli büyür. Dişleri sürekli büyüdüğünden her ikisinin de özelleşen bakım ve beslenme ihtiyaçları bulunur. Dişlerinin fazla büyümesi guinea piglerin ve hamsterların genel sağlığını olumsuz yönde etkileyen başlıca unsurlar arasında sayılır. Benzerlik taşıyan özellikleri haricinde her iki hayvan türü arasında önemli farklılıklar da bulunur. Bu yazımızda "Guinea Pig mi Hamster mı?" sorusuna doğru yanıt verilmesini sağlayan bilgileri bulabilirsiniz.

hamster ve guinea pig

Guinea Pig ve Hamster Arasındaki Fiziksel Özellik ve Boyut Farklılıkları Nelerdir?

Az önce de belirtildiği gibi hamster ve guinea pigler aynı soyun farklı ailelerine mensupturlar: Hamsterler Cricetidae, ginepigler ise Caviidae ailesine dâhildirler. Ailesel farklılıkları fiziksel özelliklerinin ayrışması ile sonuçlanmıştır.

Hamsterlara oranla guinea pigler çok daha büyük boyutlara sahip olurlar. Yetişkinlik döneminde guinea piglerin boyutları 20 - 30, hamsterların boyutları ise 5-15 santimetre aralığında olur. Dünya genelinde en popüler hamster türlerinden bazıları cüce hamster olarak adlandırılır ve cüce hamsterların boyutları çok daha küçüktür. Boyutları ile ağırlıkları da doğru orantılıdır: Hamsterlara oranla çok daha ağır olan guinea piglerin ağırlıkları 700 - 1200 gram olabilirken hamsterların ağırlıkları 150 grama kadar çıkabilir. Cüce hamsterlar çok daha hafiftir, ağırlıkları 30-50 gram dolaylarındadır.

Yaşam süresi de bu iki hayvan türü için farklılık gösterir. Bakımları iyi yapıldığında, sağlıklı bir beslenme ile buluşturulduklarında ve sağlık kontrolleri aksatılmadığında Gine domuzları hamsterlara kıyasla daha uzun süre yaşar. Guinea piglerin yaşam süresi 3 - 8, hamsterların yaşam süresi ise türleri doğrultusunda 2-3 yıl arasında değişebilir.

Guinea piglerin kulakları hamsterlara oranla daha büyüktür, tüyleri de daha uzun ve kabarıktır. Guinea piglerin vücut yapıları daha yuvarlak hatlı ve genişken hamsterlar daha ince ve küçük bir vücut yapısına sahiptir. Tüm bunlara ek olarak hamsterlar omnivor canlılarken guinea pigler otçuldur. Hamsterlar yanaklarında yiyecek depolamalarına imkân veren keselere sahipken bu anatomik yapı ginepiglerde bulunmaz. Ginepigler yiyecekleri saklamak yerine doğrudan tüketirler ve bu nedenle beslenmelerinde tazelik onlar için önemli bir gerekliliktir. Detaylar için Ginepig (Guinea Pig) Bakımı, Beslenmesi ve Özellikleri içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

kucakta duran guinea pig

Guinea Pig ve Hamster Arasındaki Davranış ve Sosyal İhtiyaçlar Bakımından Farklar Nedir?

Aralarındaki en temel farklılıklardan biri hamsterların gün içerisinde uyuması, geceleri aktif olması; ginepiglerin ise gündüzcül canlılar olmalarıdır. Bu temel farklılık her iki hayvan türünün karakterini de şekillendirmiştir. Örneğin hamsterlar geceleri kendilerini tehdit altında hissettikleri için aktif olma eğilimdeyken, guinea pigler uykuları geldiği zaman diliminde şekerleme yapabilirler. Uzmanlar ginepiglerin kendilerini çok fazla tehdit altında hissetmedikleri için uyku düzenlerinin bu şekilde evrildiğini ve bu değişimin ardındaki nedenin uzun yıllardır devam eden evcilleştirme sürecinin olduğunu belirtirler.

Hamsterların ve guinea piglerin karakterleri birbirinden oldukça farklıdır: Gine domuzları hamsterlara oranla belirgin ölçüde sosyal canlılardır. Birçok Gine domuzu türü insanlarla etkileşime geçmeye ve güvendiği insanların yanında zaman geçirip onlarla temas etmeye yatkındır. Sosyallikleri kendi türlerindekilerle kurdukları ilişkileri de pozitif etkiler. Genellikle diğer Gine domuzları ile birlikte yaşayabilirler. Hamsterlar daha bölgeci canlılardır ve çoğunlukla kafeslerinde tek başına yaşarlar.

Hamsterlar ginepiglere oranla daha sessizdir. Gine domuzları farklı durumlarda, birçok farklı ses çıkarırlar. Beslenme zamanları yaklaştığında ya da insanlarla etkileşime geçmek istediğinde heyecanlarını ses çıkararak belli eden ginepigler hoşnutsuzluklarını belli etmek istediklerinde gürültülü çığlıkları ile ilginizi çekebilir.

kafesini ısıran guinea pig

Guinea Pig ve Hamster Bakım ve Kafes Gereksinimleri Aynı mıdır?

Guinea piglerin boyut olarak hamsterlardan büyük olması, yaşam alanlarının farklılaşmasına yol açar: Guinea piglerin konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için hamsterlara oranla daha büyük kafeslere ihtiyacı vardır. Büyük kafeslerde sosyalleşebilecekleri bir guinea pigin bulunması ile mutlulukları büyük ölçüde desteklenebilir. Gine domuzları zıplayıp kafes içinde tırmanan canlılar olmadığından daha yatay yapıya sahip olan kafesler onların ihtiyaçlarını karşılayabilir. The Human Society'ye göre iki guinea pig için seçilen kafesin en azından 700 cm2 dolaylarında olması önerilir. Hamster Kafesi Nasıl Olmalı? içeriğimizde hamster kafes önerileri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Kafes içerisindeki gereksinimler de farklılaşır. Hamsterlar için çarklar önemli bir egzersiz aracı olarak öne çıkarken Guinea pigler çarklarda egzersiz yapamazlar. Aynı şekilde hamsterlar için sıklıkla tercih edilen egzersiz topları da ginepiglerin sağlığına zarar verebilir. Her iki tür için de diş uzunluğunu kontrol altına almaya yardımcı kemirme oyuncakları ve besinleri önemli gereksinimler olarak kabul edilir.

Bakımları kapsamında kafes temizliğinin ihmal edilmemesi ortak ihtiyaçlarının başında gelir. Tüy bakımı söz konusu olduğunda ise aralarındaki bazı farklılıklar ortaya çıkar. Hamsterlar da ginepigler de kendilerini temizleyebilen canlılar olsa da ginepigler daha uzun ve kabarık tüylere sahip olduğundan tüy bakımına ihtiyaç duyarlar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.