Ginepigler Meyve Yiyebilir mi?

17.04.2024 Deniz Öz


Otçul kemirgenler olan guinea pigler, en sevilen ve göreceli olarak zahmetsiz bakım süreçleri ile evlerde sık yer bulan evcil hayvanlar arasında. Sağlıklı, mutlu ve konforlu bir yaşam sürmeleri için ideal büyüklükte kafese, kafeslerinin düzenli olarak temizlenmesine ve sosyalleşmeye ihtiyaç duyan ginepiglerin beslenmelerinin de hassasiyetle yönetilmesi gerekiyor. Taze ve kuru otlara kesintisiz erişimleri olması önerilen guinea piglerin beslenme planlarının dengeli bir şekilde yapılması hem sağlıklarının hem de konforlarının desteklenmesi anlamına gelebiliyor. Otlara ek olarak onlar için özel olarak formüle edilen guinea pig yemlerinin de günlük beslenmelerine dâhil edilmesi ile ginepiglerin günlük besin ihtiyaçlarının büyük bir kısmının karşılanması sağlanabiliyor. Yine de otlar ve ginepig yemleri onların sağlıkları için tüm gereksinimleri karşılamakta yetersiz kalabiliyor. C vitaminini kendileri doğal olarak üretemedikleri için C vitamini bakımından zengin besinlerin günlük öğünlerine eklenmesi önem taşıyor. Siz de guinea pig beslenmesinin zenginleştirilmesi için güvenli yiyecek alternatifleri arıyorsanız ginepiglere güvenle verilebilecek meyveler hakkında detaylı bilgiyi yazımızda keşfedebilirsiniz.

elmanın yanında duran ginepig

Ginepigler için Güvenli Meyveler: Hangileri Zararsız?

Ginepigler için güvenli yiyecekler arasında yer alan meyveler şu şekilde sıralanabilir:

Karpuz: Yaz aylarında ginepiglere hem leziz hem de sağlıklı bir atıştırmalık olarak verilebilecek meyvelerden biri de karpuzdur. Dikkat edilmesi gereken karpuzun şeker oranı yüksek bir meyve olmasıdır. Aşırı şeker ginepigler için zararlı olduğundan karpuz ginepiglere az miktarda verilmeli.

Turunçgiller: Greyfurt, mandalina ve portakal ginepiglerin hem C vitamini ihtiyacının hem de lezzet beklentilerinin karşılanmasına yardımcı olur. Greyfurt, mandalina ve portakal ginepiglere verilmeden önce kabuklarının temizlenmesi gerekir. Ölçü, her zaman olduğu gibi önemlidir.

Üzüm: Hem kırmızı hem de yeşil üzüm ginepigler için güvenli meyvelerdendir. Fakat yüksek oranda şeker içerdiklerinden ölçülü verilmeleri gerekir. İdeal olan ginepiglere maksimum bir - iki adet üzüm verilmesidir.

Kivi: Kabuğu soyulduğu takdirde kivi de ginepigler için güvenli meyveler arasında yer alır. Yüksek oranda C vitamini içeren kivi ginepig sağlığına değerli katkılar sunar.

Muz: Lif, A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini bakımından zengin bir meyve olan muz, ginepiglere verilebilecek sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alır. B6 vitamini ginepiglerin tüylerinin yumuşak tutulmasında önemli bir işleve sahiptir. B6 vitamini eksikliği durumunda ginepiglerin cilt sağlıkları tehlikeye girebilir. Yüksek şeker içerdiği için muzun ginepiglere az miktarlarda sunulması gerekir.

Yaban Mersini: Antioksidanlar ve vitaminler bakımından zengin olan yaban mersini ginepiglerin sağlığı için değerli meyveler arasında yer alır. Asidik ve yüksek şekerli olduğundan çok fazla tüketilmesi önerilmez. Ağız ve diş sorunlarına yatkın ginepiglere yaban mersini idealden de az verilmelidir.

Elma: Elma kabuğu ginepiglerin sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olan lif bakımından son derece zengindir. Aynı şekilde elma da barındırdığı vitaminlerle ginepig sağlığına katkı sunar. Ginepiglere elma verilmeden önce çekirdeklerinin çıkarılması gerekir.

Mango: İnce bir dilim mango, ginepiglere sunulabilecek leziz meyveler arasındadır. Ginepiglere verilmeden önce kabukları soyulmalıdır.

Ananas: Orta kısmı çıkarıldıktan sonra ginepiglere verilebilecek leziz ve faydalı meyvelerden biri de ananastır. Şekerli bir meyve olduğundan ölçülü olarak sunulması gerekir.

Biber: Sebze olarak bilinse de biber, C vitamini zengini bir meyvedir. Tatlı biber de ginepiglerin beslenme düzenine güvenle eklenebilecek meyveler arasında bulunur.

Şeftali: 100 g şeftalide 8,4 g şeker, 20 mg fosfor, 6,6 g C vitamini, 6 mg kalsiyum bulunur. Yüksek oranda şeker içerdiği için ginepiglerin beslenmesine şeftalinin sık eklenmesi önerilmez. Arada sırada ginepiglere ince bir dilim şeftali verilebilir.

dökülmüş yaprakların arasında duran ginepig

Meyve Tüketiminin Ginepiglerin Sağlığı Üzerine Etkileri

Ginepiglerin beslenmesine, onlar için zararsız olduğu kabul edilen meyveler, ölçülü olarak dâhil edilebilir. Az önce de belirttiğimiz gibi ginepiglerin beslenmesinin temeli kuru ve taze otlar, ginepig yemleri, taze sebzeler ve meyvelerdir. Fakat meyveler, bu sıralamanın en gerisinde kalır.

Çok fazla meyve tüketmek ginepiglerin fazla şekere maruz kalmasına ve zaman içerisinde kilo almasına neden olabilir. Aynı zamanda beslenmelerinde daha önemli rol oynayan diğer besinlerin tüketilme miktarını etkileyebilir.

Ginepiglere meyve verilecekse verilen meyvenin konserve, pişmiş ya da dondurulmuş olmaması gerekir. Aksi durumda ginepiglerde sindirim sistemi sorunları oluşabilir. İştahsızlık, yemek yemeyi tamamen kesme ve ishal gibi sindirim sistemi problemleri minik dostlarımızın sağlığını tehdit edebilir.

Unutulmaması gereken ginepigler için güvenli olduğu söylenen meyvelerin dahi fazla verildiğinde ginepiglerin sağlığına zarar verebileceğidir. Haftada maksimum 1-3 defa meyve ile buluşturulmaları önerilen minik dostlarımızın sağlıklı kalması için beslenmelerinde muhakkak ideal denge sağlanmalıdır. Ek olarak kafeslerinin düzenli olarak temizlenmesi, kafeslerinde mental ve fiziksel olarak uyarılmalarına yardımcı ginepig oyuncakları bulundurulması ile yaşantılarının daha mutlu ve konforlu olmaları kolaylaştırılabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.