Hamsterlar Kaç Yıl Yaşar?

Hamsterlar Kaç Yıl Yaşar?

31.01.2024 Aysegül Tunçay


En sevilen ve giderek popülerleşen evcil hayvanlar arasına giren kemirgenlerden biri de hamsterlar. Sevimli görünümleri ve göreceli olarak düşük bakım gereksinimleri ile kısa sürede aile bireyine dönüşen hamsterlar ile hayat, çok daha keyifli hâle geliyor. Yine de hamster sahiplenmenin belli başlı zorlukları da yok değil. Göreceli olarak kısa bir yaşam süresine sahip olmaları, sahiplenme sürecinde "Hamster kaç yıl yaşar?" sorusunu gündeme taşıyabiliyor. "Hamster ne kadar yaşar?" sorusuna genel anlamda "2-3 yıl" şeklinde cevap verilebiliyor. Yine de bu sorunun yanıtını değiştirebilen birçok unsur bulunuyor: Hamster türlerinden hamsterların nasıl beslendiklerine, kafeslerinde hijyen gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığından egzersiz yapıp yapmadıklarına dek birçok unsur hamsterların yaşam süresini etkileyebiliyor.

hamster

Hamster Türleri ve Ortalama Ömürleri

Hamster kaç yıl yaşar? sorusuna verilen yanıtları etkileyebilen unsurlardan biri hamsterların türleridir. Sağlıklı beslenen, temiz bir ortamda yaşayan, sağlık kontrolleri yapılan ve hem mental hem de fiziksel olarak ideal şekilde uyarılan hamster türlerinin yaşam süreleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çin hamsterı yaşam süresi 2-3 yıl arasındadır.
  • Roborovski hamsterı yaşam süresi 3 yıl dolaylarındadır.
  • Campbell cüce hamster yaşam süresi 2 yıl civarındadır.
  • Sibirya hamsteri ortalama 2 yıl yaşar.

Evcil hayvan olarak hamster tercih edenlerin favori türlerinin başında Suriye hamsterı gelir. Dolayısıyla "Suriye hamsterı ne kadar yaşar?" sıklıkla merak edilen bir sorudur. Suriye hamsterı yaşam süresi 2 - 4 yıl arasında değişiklik gösterir.

Elbette hamster yaşam süreleri ile ilgili verilen tüm bu bilgiler genel nitelik taşımaktadır. Az önce de belirttiğimiz gibi hamsterların yaşam koşulları, genel sağlık durumları gibi birçok unsur onlarla paylaşılan süre üzerinde etkilidir. Hamsterların yaşam evrelerinin bilinmesi, evrelere özel gereksinimlerin anlaşılmasını ve onların sağlıklarının desteklenmesini kolaylaştırabilir.

farklı türde ve yaşam evrelerindeki hamsterlar

Hamsterlarda Yaşam Evreleri

Türlerine göre farklılaşabilse de ortalama 2 - 3 yıl yaşadıkları bilinen hamsterların yaşam evreleri hızlı bir şekilde değişir. Dünyaya geldiklerinde gözleri ve kulakları henüz işlevini yerine getiremez durumdadır. Aynı zamanda onların bedenlerini koruyacak tüyleri de henüz çıkmamıştır. Yalnızca 5 gün gibi kısa bir sürede hamsterların tüyleri çıkmaya başlar. İki haftalık süreçte gözleri açılır. Yaşamlarının ilk 21 ila 28 günlük sürecinde annelerinin yanında zaman geçirmeleri gerektiği bilinir.

Hamsterlar cinsel olgunluğa 1 - 1,5 aylık oldukları dönemde erişirler. Bu dönem çiftleşmeleri için erkendir. Dolayısıyla dişi ve erkek hamsterların aynı kafeste tutulmamasına dikkat edilmelidir. Cinsel olgunlukları 14 aylık olana kadar devam eder.

Hamsterlar 1,5 - 2 yaşına geldiklerinde yaşlı olarak sınıflandırılırlar. Tüm yaşam evreleri gibi yaşlılık döneminin de kendine has gereksinimleri bulunduğundan hamsterlarda yaşlanma belirtilerinin bilinmesi önemlidir.

Hamsterlarda yaygın görülen yaşlılık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tüylerinde dökülme,
  • Göz problemleri,
  • İştahta azalma,
  • Enerjide düşme,
  • Diş sorunları,
  • Tuvalet alışkanlıklarında değişim.

yem yiyen hamster

Hamster Sağlığı ve Uzun Yaşam İçin Öneriler

Hamsterların sağlıklı ve mümkün olduğunca uzun bir yaşam sürebilmesi adına dengeli beslenmeleri, yaşam alanlarının eksiksiz hazırlanması ve bakımlarının aksatılmaması gerekir. Hamster bakımı hakkında detaylı bilgi için Hamster Bakımı ve Özellikleri içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

Hamsterların beslenmesinin temelleri içeriklerinde protein, karbonhidrat, ham lif ve yağlar bulunan, hamsterlar için özel olarak formüle edilmiş yemlerdir. Hamster yemleri minik dostlarımızın ihtiyaç duyduğu besinleri doğru oranda sunduğundan, besin eksikliği oluşması ihtimalini minimize eder. Beslenmenin zenginleştirilmesi de son derece önemlidir: Peletlere ek olarak tohumlar, taze sebze ve meyveler de hem sağlıklarının desteklenmesi hem de lezzet beklentilerinin karşılanması adına faydalı olacaktır. Hamster Ne Yer, Nasıl Beslenir? adlı içeriğimizde hamsterlarda sağlıklı beslenme hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Hamsterların sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşam sürebilmesinde yaşam alanlarının önemli bir rolü bulunur. Kafeslerin ideal boyutta olması, kafeslerinde doğru oyuncaklarının bulunması, yaşam alanlarında kemirebilecekleri ürünlerin varlığı mental ve fiziksel olarak uyarılmaları bakımından gereklilik olarak düşünülmelidir. Hamster kafeslerini ve hamster kafes ekipmanlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Hamsterların ideal oranda egzersiz yapması yalnızca sağlıklı değil aynı zamanda mutlu kalmaları adına da belirleyicidir. Uzun süre koşmayı ve tırmanmayı sevdiklerinden hem kafeslerinde hem de kafes dışında oynayabilecekleri alternatiflerle buluşturulmaları tavsiye edilir. Hamsterınızın sevebileceği güvenli hamster oyuncaklarına buradan ulaşabilirsiniz.

Hamsterların sağlıklı kalmasında bakım süreçlerinin de etkisi bulunur. Kafeslerindeki talaşların her gün temizlenmesi ve haftada bir kafesin detaylı temizliğinin yapılması gerekir.

Hamsterların diş uzunluklarının takip edilmesi, dişlerini ideal uzunlukta tutabilmek adına kemirme taşlarının ve/veya kemirme oyuncakları ile buluşturulması ihmal edilmemelidir. Tavşan ve ginepiglerde olduğu gibi hamsterların da dişleri sürekli uzar. Dişleri fazla uzadığında yemek yiyemeyebilir, sindirim sorunları yaşayabilir, kilo verebilir, ağız yaraları nedeniyle enfeksiyon kapabilirler.

Tüm bu unsurlara ek olarak hastalık belirtileri gösterdiklerinde veteriner hekimlerce muayene edilmeleri, kafeslerinin bulunduğu ortamın ideal sıcaklıkta olması, strese girmemeleri adına zorla ele alınmamaları, yüksek sesli ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutulmaları hamsterların sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmeleri sağlamaya yardımcı olur, yaşam sürelerini en iyi şekilde geçirmelerine katkı sunulabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.