Hamsterlarda Göz Hastalıkları ve Önlemleri

Hamsterlarda Göz Hastalıkları ve Önlemleri

13.03.2024 Aysegül Tunçay


Hamsterlar da diğer canlılar gibi belli başlı hastalıklarla sağlıklarını yitirebilir. Hamsterlarda göz hastalıkları belirtileri dikkatle gözlemlenmesi gereken, veteriner hekimlere danışılmasını kritik öneme sahip olan ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen durumlardır. Hamsterlarda göz enfeksiyonu, kornea ülseri ve gözün yuvasındaki konumunun değişmesi ile karakterize ekzoftalmi dikkat edilmesi gereken göz hastalıkları arasında yer alır. Hamsterlarda göz hastalıklarının nedenleri de tıpkı belirtileri gibi farklılaşabilir. Genellikle ışığa karşı hassasiyet, gözlerde akıntı, göz kapaklarının birbirine yapışması, gözleri her zamankinden sık ovuşturma gibi belirtilerle etkisini gösteren göz hastalıkları hakkında hazırladığımız bu yazımızda, minik dostunuzun göz sağlığını iyileştirmenize ve desteklemenize yardımcı olacak bilgiler bulabilirsiniz.

roborovski hamster

En Sık Görülen Hamster Göz Hastalıkları

Göz enfeksiyonu, gözün sığ göz yuvalarındaki konumunun farklılaşması ve kornea ülserleri hamsterlarda en sık görülen göz hastalıkları arasında yer alır.

Göz Enfeksiyonu

Gözün en dış tabakasının iltihaplanması olarak özetlenebilen göz enfeksiyonu, konjonktivit ya da pembe göz hastalığı olarak da bilinir. Hamsterlarda en sık görülen göz hastalıkları arasında yer alan göz enfeksiyonu belirtileri gözlemlendiğinde ilk 24 saat içerisinde hamsterların veteriner hekimlere götürülmeleri gerekir. Tedavi sürecinin geç başlatılması durumunda hastalık ilerleyebilir ve kalıcı göz hasarına bağlı olarak görme kaybı ortaya çıkabilir.

Hamsterlarda göz enfeksiyonu belirtileri;

  • Gözlerde fazlalaşan sulanma ve/veya akıntı,
  • Gözde kremsi beyaz, sarı veya yeşil renkli sürekli akıntı,
  • Akıntının kurumasına bağlı olarak göz kapaklarının yapışması, zor açılması,
  • Göz kapaklarının kenarlarında kızarıklık meydana gelmesi,
  • Göz bölgesinin ovuşturulması ve
  • Göz bölgesinde şişlik şeklinde sıralanabilir.

Hamsterlarda göz enfeksiyonu nedenleri oldukça çeşitlidir. Göz bölgesine darbe alınması, dişlerdeki dizilim bozuklukları, ön dişlerin çok uzaması, kafeslerin ideal sıklıkta ve düzenli olarak temizlenmemesine bağlı olarak hamsterların toza, bakterilere, virüs ve mantarlara maruz kalması gibi unsurlar hamster hastalıkları için tetikleyici nedenler olabilmektedir.

Hamsterlarda göz enfeksiyonu teşhisi sırasında hem fiziksel muayeneler tamamlanır hem de göz dokusundan ya da göz akıntısından örnek alınarak enfeksiyon türü belirlenebilir. Enfeksiyonun tedavisi nedeni doğrultusunda planlanır. Tedavi kapsamında antibiyotik ve/veya damla kullanılması gerekebilir. Göz enfeksiyonunun diş sorunları nedeniyle ortaya çıkması durumunda tedavinin kapsamı genişletilebilir.

Ekzoftalmi

Gözlerin şişmesi veya gözlerin doğal konumundan dışa doğru çıkması ile karakterize ekzoftalmi, acil tedavi gerektiren bir sağlık sorunudur. Hamsterların göz çukurları sığdır ve gözlerinin arkasında orbital sinüs bulunur. Anatomileri bu evcil hayvanlar için göz şişmesi sorununu yaygın hâle getirmektedir.

Hamsterlarda ekzoftalmi belirtileri arasında gözlerde akıntı, gözlerin çevresinde kabuklanma, yemek yerken zorlanma, kilo kaybı, gözde renk değişimi, gözün şişmesi ve konumunun değişmesi gibi semptomlar bulunur. Hamsterlarda bu göz hastalığının nedenleri de geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Diş hastalıkları, göz arkasındaki iltihap, göz enfeksiyonu, alerjiler, göz tansiyonu, kafesin kirli olması, kornea yaralanması ve elde tutulurken travma alma gibi durumlar ekzoftalmi nedenleri arasında yer alabilmektedir.

Ekzoftalmi hamsterlarda ciddi düzeyde ağrıya neden olabilir. Belirtileri fark edildiğinde veteriner hekimlere acilen ulaşılmalıdır. Bu kapsamda veteriner hekimler öncelikle hamsterların beslenme ve su içme alışkanlıkları, aktivite düzeyleri, kafes hijyenleri gibi temel konularda bilgi alırlar. Daha sonra fiziksel muayeneye geçilir ve göz bölgesi incelenir. Diş hastalıklarından şüpheleniliyorsa dişlere bakılır, gerekirse BT ya da röntgen gibi görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Tedavi kapsamında ağrı kesicilere, antibiyotiklere, gözün nemlenmesini sağlayan topikal ilaçlara başvurulabilir. İyileşme süreci hamsterlar için stresli geçebileceğinden kafeslerinin mümkün olduğunca sakin bir yerde tutulması ve hamsterların rahatsız edilmemesi gerekir.

Kornea Ülserleri

Kornea ülserleri, hamsterlarda da karşımıza çıkan göz hastalıklarından biridir. En basit tanımıyla kornea içerisindeki açık yaralardır. Kornea ülserleri kendiliğinden iyileşebilir, ancak enfekte oldukları takdirde derin bir yaraya dönüşebilir. Göz yüzeyinin çizilmesi ya da tahriş olması neticesinde ortaya çıkan bu durumda gözler bulanık bir görünüme bürünebilir. Kornea ülseri olan hamsterlar gözlerini kapalı tutabilir ve/veya ovuşturabilir. Bu göz hastalığı hamsterlarda acıya yol açabileceğinden ve ilerleyici nitelik taşıdığından belirtilerin fark edilmesi durumunda veteriner hekimlere danışılması gerekir. Hamsterların gözlerini kafes ekipmanlarına sürtmesi, düşmesi veya baş bölgesini çarpması yaygın nedenlerdendir.

hamsterını uzaktan izleyen çocuk

Hamsterlerda Göz Sağlığını Destekleyen İpuçları

Hamsterlarda tüm göz hastalıklarının engellenmesi mümkün değildir. Yine de hamsterların göz sağlığının desteklenmesi ve göz hastalıklarına yakalanma risklerinin azaltılması mümkündür.

Hamster kafeslerinin hijyeninin sağlanması atılması gereken ilk ve en önemli adımdır. Kafeste kullanılan hamster talaşları düzenli olarak her gün, hamster kafesindeki tüm ekipmanlar ve kafesin kendisi haftada 1 kez temizlenmelidir. Düzenli olarak temizlenmeyen kafeslerde toz birikebilir, bakteriler çoğalabilir ve tüm bu olumsuzluklar hamsterların hem göz hem de genel sağlığını etkileyebilir. Kafes temizliği önemli olmakla birlikte kafeslerin konumuna da dikkat edilmesi tavsiye edilir. Kafes çok tozlu alanlarda konumlandırılmamalı, kafesin bulunduğu ortamlarda tütün ve tütün ürünleri içilmemelidir.

Hamsterlarda göz sağlığını korumak için bu küçük evcillerin nazik bir şekilde ele alınması gerekir. Hamsterların sert bir şekilde tutulması zayıf bedenlerinde büyük travmalar yaratabilir. Nitekim çok sıkı kavrandıklarında gözlerinin, göz yuvalarındaki doğal konumundan çıkabildiği bilinmektedir.

Hamsterların dişleri yaşamları boyunca uzar. Dişlerinin fazla uzaması iştahsızlığa, ağız içi enfeksiyonlarına, kilo kaybına yol açabilir. Göz enfeksiyonu için de risk teşkil eden bu durumun önlenmesi adına hamsterların kafesinde kemirilebilen oyuncaklar ve kemirme taşları bulundurulmalıdır. Beslenmelerine dikkat edilmesi de eşit derecede önemlidir. Diş uzunluğunun yanı sıra hamsterların diş dizilimlerinin düzgün olup olmadığı da değerlendirilmelidir. Dişleri çarpık hamsterlar için veteriner hekimlerin görüşleri alınmalıdır.

Evde hamsterdan başka bir evcil hayvan yaşıyorsa olası travmalara karşı dikkatli olunmalıdır. Kedi, köpek, kuş veya aynı kafeste yaşayan agresif bir hamster, minik kemirgende travma oluşumuna neden olabilir. Bu durumda hamsterların kafesleri ayrılmalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.