Tavşan Kafesi Nasıl Olmalı?

Tavşan Kafesi Nasıl Olmalı?

10.12.2023 Aysegül Tunçay


Tavşan sahiplenmeyi düşünenlerin dostları için mutlu ve konforlu vakit geçirmeye yardımcı olan bir yaşam alanı hazırlaması gerekir. Bu noktada olası firarları önleyecek denli güvenli, temel gereksinimlerine hızla ulaşabilecekleri kadar donanımlı, ayaklarına zarar vermeyecek taban yapısına ve hareket edebilecekleri alana sahip tavşan kafesleri, onlar için en gerekli ürünler arasında öne çıkar. Çünkü tavşanlar oldukça hareketli, zeki ve sosyal canlılar olarak yalnızca ideal yaşam alanlarına kavuştuklarında mutlu olurlar. Hâliyle onların konforu ve güvenliği için özel olarak tasarlanan ve tavşan sağlığı açısından zararsız malzemeden yapılmış tavşan kafesi seçiminde birçok farklı faktörün değerlendirilmesi gerekir. Bu yazımızda "Tavşan kafesi nasıl olmalı?" sorusunun yanıtlarını bulabilir, tavşan kafesinin en önemli tamamlayıcıları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

çimende duran minik lop tavşanı

Tavşan Kafesinin Boyutları ve Tasarımı Nasıl Olmalı?

Tavşanlar için kafes seçimi sırasında dikkat edilecek en önemli unsurlardan biri kafesin ideal alana sahip olmasıdır. Gün içerisinde zaman geçirmek, hareket etmek ve temel ihtiyaçlarını gidermek için sahip oldukları özel alanın yeterli olmaması sağlıkları için de olumsuz bir etki yaratır. Tavşanların hareket edecekleri yeterli alanları bulunmadığında kolaylıkla strese girebilecekleri bilinmektedir.

Tavşanların uyku ve dinlenme alanı olarak kullandıkları kafeslerin minimum 1,11 metrekare, kafes uzunluğunun ise rahatlıkla hareket etmeleri için en az 182 santimetre olması tavsiye edilir. Bunlara ek olarak günün 24 saati kesintisiz erişebilecekleri bir egzersiz bölümünün bulunması da önemlidir. Egzersiz bölümünün 2,22 metrekare alana sahip olması ile tavşanların konforları maksimize edilebilir. Tavşan kafesi boyutları ile ilgili bu veriler minimum rakamlara işaret etmektedir.

Tavşanlar, ırkları doğrultusunda farklı ebatlara sahip olabilir. Dolayısıyla tavşan kafes tercihi sırasında tavşanların ırklarına özgü gereksinimlerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Bu noktada tavşanların evde konforlu bir yaşam sürebilmesi için kafeslerinin kendi boyutlarının en az az dört katı olması önerilir. Ek olarak kafesin boyunun tavşanın boyunun 3 katı, genişliği 2 katı, yüksekliği ise 1,5 - 2 katı olmalıdır.

Hollanda Lop tavşanı, Hollanda cüce tavşanı ve Aslanbaş tavşanı gibi küçük boyuttaki iki tavşan için kafes seçimi yapılacağında minimum 1,11 metrekarelik bir ürün idealken, büyük boyuttaki tavşanlar için minimum 1,39 metrekarelik alternatif değerlendirilmelidir.

Tavşan kafesi, onların yaşam alanları olduğu için temel malzemelerini de rahatlıkla barındırıyor olmalıdır. Suluk, yemlik, saklanma yuvaları ve tavşan tuvaletinin konumlandırılacak olması mümkün olduğunca büyük tavşan kafesi seçiminin önemini artırır.

Tavşan kafeslerinin tasarım detaylarına da seçim sırasında dikkat edilmelidir. Tavşanların kafesinin mümkün olduğunca hava sirkülasyonuna izin vermesi gerekir. Bu nedenle başlarının sıkışamayacağı aralıklara sahip tel kenarlı kafesler onlar için idealdir. Kafesin zemini kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen materyalden üretilmelidir.

özel yapılmış tavşan kafesi

Tavşan Konforu İçin Kafeste Neler Bulunmalı?

Tavşanların konforu için kafesin boyutları kadar kafes içerisindeki ekipmanlar ve kafesin tavşan için doğru şekilde hazırlanması da önemlidir. Tavşanların ayaklarının tellere ya da sert zeminlere temas etmemesi gerekir. Ayakları hassas olduğu için kafes zemininde sağlıklarına zarar vermeyen materyallerden özel olarak üretilen talaşların koyulması gerekir. Talaşlara ek olarak tavşan yemliği, tavşan tuvalet kabı, kafese uygun suluk, kemirebilecekleri özel ürünler ve kemirme oyuncakları tavşan kafeslerinde olması gerekenlere örnek olarak gösterilebilir. Tavşan Sahiplenenler Ne Almalı? adlı içeriğimizde konu hakkında bilgi bulabilirsiniz. Bu noktada oyuncakların önemine dair tavşan sahiplenenlerin farkındalığının yükselmesi önemlidir.

Tavşanların fiziksel ve mental olarak uyarılmasında tavşan oyuncakları önemli bir role sahiptir. Oyuncaklar sayesinde tavşanların kazma, zıplama, çiğneme gibi doğal içgüdüleri desteklenebilir. Dikkat edilmesi gereken oyuncakların küçük parçalara ayrılmaması ve tavşan tarafından yutulmamasıdır. Tavşanlar farklı karakterlere sahip olduğundan onlar için en iyi oyuncak türünden kesin olarak bahsetmek mümkün olmayacaktır. Yine de en sevdikleri oyuncaklar arasında tünellerin, saklanabilecekleri yuvaların, istifleme kaplarının, sağlam plastikten şekilli objelerin yer aldığı belirtilebilir. Tek başına yaşayan tavşanlar için aynalı oyuncaklar da ideal seçimler olacaktır.

kafesinin dışında duran beyaz tavşan

Tavşan Kafesinin Temizliği Nasıl Yapılır?

Tavşan kafesi haftada en az bir kez temizlenmelidir, tuvalet kabının ve talaşın temizliği ise her gün düzenli olarak yapılmalıdır. Talaş temizlenirken yiyecek parçalarının tek tek alınması tavsiye edilir. Yemlik ve suluk da günlük olarak temizlendiğinde tavşanların sağlıklarının desteklenmesi mümkün olur. Haftada bir kafes temizliği yapılırken tavşanların kafes dışında tutulması gerekir. Bu süreçte kafes yatağı olarak kullanılan talaşların tamamen değiştirilmesi, kafesteki tüm aksesuarların çıkarılması elzemdir. Kafes ekipmanlarının temizliği sırasında tavşan sağlığı açısından zararlı hiçbir malzeme kullanılmamalıdır. Bu doğrultuda sirke gibi doğal materyaller ya da kafes temizlemek için üretilen özel ürünler tercih edilebilir. Aksesuarların yaklaşık 10 dakika boyunca sterilize edilmesi hijyen standartlarının karşılanmasını sağlayabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.