Tavşanınızı Uzun Yıllar Sağlıklı ve Mutlu Tutmanın 5 Yolu

Tavşanınızı Uzun Yıllar Sağlıklı ve Mutlu Tutmanın 5 Yolu

25.02.2024 Deniz Öz


İlk kez tavşan sahiplenenlerin de hâlihazırda bir tavşanla yaşayanların da dostlarının sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi adına yerine getirmeleri gereken çeşitli sorumlulukları bulunuyor. Onlar için sağlıklı bir beslenme düzeni yaratılmasından yaşam alanlarının standartlarının yükseltilmesine, düzenli veteriner hekim kontrollerinin aksatılmamasından fiziksel ve mental uyarımlarının desteklenmesine dek birçok önemli adım tavşanları uzun yıllar mutlu tutmanın yolları arasında yer alıyor. Birçok farklı türe sahip olan tavşanların boyutları ve fiziksel özellikleri kadar karakterleri de değişiklik gösterdiğinden her tavşanın kendine has ihtiyaçlarının bulunduğunun bilinmesi önemli. Normal şartlarda yaklaşık 8 sene hayatta kalan dostlarımız kendileri için ideal bakım süreçleri ile buluştuğunda 12 seneye varan yaşam sürelerinde mutlu ve konforlu kalabiliyor. Bu yazımızda tavşanları uzun yıllar sağlıklı tutmanın yolları hakkında bilgi bulabilir, tavşanınızın mutluluğunu artırabilirsiniz.

havuç yiyen tavşan

Sağlıklı Beslenme İçin Doğru Yiyecek Seçimi

Otobur canlılar olan tavşanların beslenmelerinin kapsamlı planlanması gerekir. Taze ve kuru otlar günlük besin ihtiyaçlarının yaklaşık %70'ine denk gelir. Ek olarak tavşan yemleri de beslenmelerine ideal oranda dâhil edilmelidir. Otlar ve tavşan yemleri haricinde taze sebze ve meyvelerle beslenme planlarının zenginleştirilmesi tavsiye edilir. Tavşanlara meyve verilirken özel bir dikkatle hareket edilmelidir. Meyveler doğal da olsa şeker içeren besinler olduğu için çok tüketilmeleri fazla kilo başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Tavşanlar Ne ile Beslenir? içeriğimizde tavşan beslenmesi planlanırken dikkat edilmesi gerekenlere dair bilgi bulabilirsiniz.

kafeste yavru tavşan

Doğru Kafes ve Alan Sağlamak

Tavşan sahiplenmeyi düşünüyorsanız öncelikle dostunuza özel bir yaşam alanı sağlamalısınız. Tavşanların ihtiyaçları özelinde tasarlanan ve ideal büyüklüğe sahip tavşan kafesleri, tavşanların en temel gereksinimleridir. Konforlu kalabilecekleri, gün içerisinde temel yaşamsal ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri ve ek olarak enerjilerini atıp mental olarak rahatlatan oyunlar oynayabilecekleri tavşan kafesleri, tavşanları uzun yıllar mutlu tutmanın yolları arasında değişmez bir öneme sahiptir.

Tavşan kafeslerinde yemlik, suluk ve tuvaletlerini yapabilecekleri ekipmanların bulunması zorunludur ancak bunlar konforlu bir kafes ortamı için yetersizdir. Tavşanların sağlığını destekleyen kemirme taşları ve oyuncaklar tavşan kafesleri için gerekli ekipmanlar arasında yer alır. Siz de dostunuzun yaşadığı süre boyunca mutlu ve konforlu olması için ona rahatlıkla hareket edebileceği kriterlere sahip tavşan kafesleri temin edebilirsiniz. Detaylar için Tavşan Kafesi Nasıl Olmalı? içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

Tavşan kafesinin temizliğinin düzenli olarak yapılması da tavşanları uzun yıllar sağlıklı ve mutlu tutmanın temel şartlarındandır. Üstelik evde koku oluşumu da bu şekilde minimize edilebilir. Tavşanların kafes temizliğinin kolaylaştırılması ve ayaklarının sert zeminden zarar görmemesi için kafeslerin zeminine sağlıklarına zarar vermeyen maddelerden üretilmiş kemirgen talaşları eklenmelidir. Kemirgen talaşları arasından seçim yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.

veteriner hekim tarafından kontrol edilen tavşan

Düzenli Veteriner Kontrolleri İhmal Edilmemeli

Tüm evcil hayvanlar gibi tavşanların da düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmeleri gerekir. Sağlıklı bir yetişkin tavşanın yılda bir kez veteriner hekimlerce muayene edilmesi tavsiye edilir. Bu süreçte gözleri, kulakları, burnu, ağzı, yanakları ve dişleri detaylı olarak incelenir. Ek olarak cilt ve tüy sağlığı ile ilgili problem olup olmadığına da bakılır. Düzenli veteriner hekim kontrolleri sağlıkları için önemli olsa da tavşan aşıları da aksatılmadan yaptırılmalıdır. Tavşanların mikzomatozis ve viral hemorajik hastalıklara karşı aşılanması gerekir. Ülkemizde bu aşılar şu an için bulunmamaktadır. Tavşanın yaşam şartları doğrultusunda kuduza karşı aşılanıp aşılanmayacağı noktasında veteriner hekimlerle görüşülmelidir. Tavşan aşılarının sıklığı kullanılan aşı özelinde değişebilir, hemorajik virüs aşısının her sene, miksomatozis aşısının ise her 6-12 ayda bir yapılması tavsiye edilir. Aynı zamanda iç ve dış parazitlere karşı uygulama yapılması önemli olabilir. Veteriner hekimler tavşanın hem genel sağlık durumu hem yaşı hem de yaşam koşulları doğrultusunda ona özel bir aşılama ve uygulama planı yapacaktır.

kaykay üzerindeki tavşan

Fiziksel ve Zihinsel Aktiviteyi Teşvik Etmek

Tavşanlarda fiziksel ve zihinsel aktivite teşvik edilmelidir. Ani kilo kayıpları da zaman içerisinde belirginleşen kilo artışı da tavşanların sağlıklı kalması ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için risk oluşturabilir. Aşırı kilolu tavşanlarda kardiyovasküler hastalıklar başta olmak üzere birçok farklı sağlık sorunu ile karşılaşılması mümkündür. Obezite tavşanlarda eklem hastalıklarını da tetikleyebildiğinden tedbir alınması gereken sağlık sorunları arasında yer alır. Bu gibi bir durumda tavşanlar hareketsizleşebilir, kendilerini temizlemekten kaçınabilir, hijyen sorunları ile karşılaşabilir ve konforları azalabilir. Mental olarak uyarılmaları da eşit derecede önemlidir. Tavşanlar sosyal hayvanlardır ve mutlu kalabilmeleri için insanlar dâhil olmak üzere diğer canlılarla etkileşime ihtiyaçları vardır. Aksi durumda anksiyete, depresyon, stres gibi istenmeyen duygu durumları içerisine girebilirler. Kendisini yalnız hisseden tavşanlar kendilerini daha çok izole edebilir, can sıkıntısıyla yüzleşebilir ve kendilerine de zarar verebilecek yıkıcı davranışlar sergileyebilir. Bu nedenle kafeslerine yalnızca oyuncak bırakmak doğru bir tercih olmayacaktır. Onunla birlikte oyun oynamak, günün belli zamanlarında kafeslerinden çıkarılıp güvenli bir ortamda zaman geçirmelerini sağlamak, hareket ederken eğlenebilecekleri aktivitelere katılmalarını teşvik etmek son derece önemlidir.

birlikte takılan iki tavşan

Bakım Süreçleri ve Gözlem

Tavşanlar, kediler gibi kendilerini temizleyebilen canlılar olsalar da tüylerine ilgi gösterilmesi, yumuşak fırçalarla nazikçe taranmaları gerekir. Tüylerinin temiz tutulmasına yardımcı olacak bu tavşan bakımı rutini ile pireler tüylerinden uzak tutulabilir, tüyleri parlatılabilir, yuttukları tüyler azaltılarak sağlıkları desteklenebilir. Tüylerinin taranıp fırçalanması haricinde kulaklarının da kontrol edilmesi gerekir. Kulak yapıları gereği tavşanlarda kulak sorunlarına rastlanabileceği ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Elbette bakım rutinleri insanlara güvenmeleri ve onlarla olan bağlarını güçlendirmeleri bakımından da faydalı olacaktır. Tavşanların genel sağlık durumlarının yakından izlenmesi de önemlidir. Aşırı agresifleşme, enerji düşüklüğü, burun akıntısı, hapşırma, göz akıntısı gibi hastalık belirtileri gösteren tavşanların zaman kaybetmeden veteriner hekimlere götürülmeleri önemli bir tedbir olarak değerlendirilir. Hastalıklara da işaret edebilen bazı tavşan davranışları ve anlamları hakkında farkındalığın artırılması önemlidir. Bu kapsamda ağız ve diş sağlıklarına özen gösterilmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Tavşanların dişleri diğer kemirgenler gibi yaşam boyunca uzar. Taze ve kuru ot yerken ya da kemirme oyuncakları ile oynarlarken dişlerini ideal uzunlukta tutarlar. Fakat bazı tavşanların dişleri idealden fazla uzayabilir. Dişlerinin uzaması diş etlerinin yaralanmasına, enfeksiyon oluşmasına ve yemek yemekten kaçınmalarına yol açabilir. Tavşan kemirme taşlarının kafeslerinde konumlandırılması ve diş uzunluklarının kontrol edilmesi tüm bu nedenlerle tüm tavşan sahiplerinin temel sorumlulukları arasında yer alır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.