En popüler Guinea Pig (Ginepig) Cinsleri

En popüler Guinea Pig (Ginepig) Cinsleri

16.10.2023 Aysegül Tunçay


Haklarında kedi ve köpekler kadar sık konuşulduğuna rast gelinmiyor olabilir ancak guinea pigler çekingen davranışları ve sevimli görünümleriyle evcil hayvan olarak harika canlılardır. Üstelik bu minik dostlarımızın The American Cavy Breeders Association tarafından tanınmış 13 farklı türü bulunuyor. The British Cavy Council tarafından tanınan guinea pig cinsleri ise bundan bile fazla. Guinea pigler ve en popüler guinea pig türleri hakkında daha fazlasına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

yan yana duran altı ginepig

Popüler Ginepig Cinslerine Genel Bakış

Ülkemizde Gine domuzu olarak da bilinen guinea pig, aslen Güney Amerika kökenli. Hâlen Güney Amerika'da, vahşi doğada yaşayan guinea piglerle karşılaşılabiliyor. Günümüzde evcil hayvan olarak beslenen en popüler türlerse aşağıdaki gibi sıralanabiliyor.

Amerikan Gine Pig

Amerikan Guinea Pig

Amerikan guinea pig tatlı ve uysal kişiliklere sahip olmaları sebebiyle ev hayvanı olarak en çok beslenen türlerden biri. Hareketli ve meraklı olmaları da sevimliliklerini artıran diğer etmenlerden. Mat, kısa tüylü olmalarının yanı sıra tüy renkleri 19 farklı sınıflandırmaya sahip olacak kadar çeşitli. Diğer guinea pig cinsleri ile kıyaslandıklarındaysa daha az bakıma ihtiyaç duyuyorlar.

Peruvian Gine Pig

Peruvian Guinea Pig

Peruvian guinea pig, uzunluğu arkadan öne doğru artan ve 60 cm'e kadar uzayabilen tüylere sahip bir cinstir. Biri arka kısımda, diğeri önde olan ve tüylerinin farklı yönlere çıkmasıyla oluşan dönen tüylere rağmen, uzun tüyleri genellikle yüzlerini kaplar. Bu yüzden sık sık bakıma ve tüylerinin düzeltilmesine ihtiyaç duyarlar.

Abessinian Gine Pig

Abessinian Guinea Pig

Birçok farklı görünüme sahip guinea pig türleri olsa da Abessinian guinea pig onların arasından ayrılmayı başarıyor. Vücutlarında eşit aralıklarla 6 ile 8 dönen tüy bölümü bulunan bu tür, oldukça sevimli bir görünüme sahip. Bunun yanı sıra en dost canlısı guinea pig türleri arasında yer alıyor. Diğer türlerle kıyaslandığında daha sesli, arkadaş canlısı ve enerjik oldukları biliniyor.

Teddy Gine Pig

Teddy Guinea Pig

Teddy guinea pig, pürüzsüz tüylere sahip olan diğer ırkların aksine pelüş oyuncak gibi görünmesini sağlayan kısa, yoğun bir kürke sahiptir. Sevimli görünümleri sevecen ve oyunbaz doğalarıyla da desteklenir. Tüylerine rutin olarak bakım uygulamak yeterlidir.

Silkie Gine Pig

Silkie Guinea Pig

Silkie guinea pig ise yumuşak, uzun tüyleri ile öne çıkar. Tüyleri sırtından doğal olarak iki yana ayrılır ve kürklerinde dönen tüyler bulunmaz. Aynı zamanda tüyleri yüzlerini kapamaz. Vücutları ideal olarak damla şeklindedir ve tüyleri arka kısımlarında biraz daha uzundur.

Skinny Gine Pig

Skinny Guinea Pig

Skinny guinea pig tüysüz olarak sınıflandırılır ancak genellikle ağız çevresinde, bacaklarda, ayaklarda ve bazen sırtlarda tüylere sahiplerdir. Diğer tüysüz guinea pig cinsleri ile karşılaştırıldıklarında daha küçüklerdir, bununla birlikte ömürleri de daha kısadır. Tüysüz oldukları için özel cilt bakımı, doğrudan güneş ışığına maruz kalmama ve sıcak bir yuva gibi gereksinimlere ihtiyaç duyarlar.

Texel Gine Pig

Texel Guinea Pig

Texel guinea pig de farklı bir kürk yapısıyla öne çıkan türler arasında yer alıyor. Orta uzunlukta, kabarık ve kıvırcık tüyleri bulunan Texel guinea pig, aslen Rex ve Silkie guinea pig türlerinin melezi. Bu türe mensup olan guinea piglere yoğun kürkleri dolaşmaya eğilimli olduğu için hemen her gün tüy bakımı yapılması gerekiyor.

tırnakları kesilmek üzere olan Gine pis

Ginepig Cinslerinin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer guinea pig sahiplenmeyi düşünüyorsanız iki ya da daha fazla dosta evinizi açmayı değerlendirebilirsiniz. Genellikle yalnız yaşamayı sevmeyen canlılar oldukları için grup hâlinde yaşamak onları mutlu edecektir. İnsanlar ne yazık ki onlar için türdeşlerinin yerini alamazlar. Erken dönemlerinde diğer guinea piglerle tanıştırılmaları daha iyi olsa da çoğu yetişkin de diğer guinea piglerle başarılı şekilde sosyalleştirilebilir. Elbette evinizdeki guinea pig sayısının bir anda artmaması için gerekli tedbirleri almayı da ihmal etmemelisiniz.

Guinea piglerin diğer türlerdeki kimi evcil hayvanlarla bir arada yaşaması uygun değildir. Doğada av konumunda olan guinea pigler köpekler gibi evcil hayvanlarla yaşaması stres altında olmalarına ya da tehlikeli durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Hatta tavşanlar gibi diğer hayvanlar ile yan yana gelmeleri, Bordetella gibi onlar için ölümcül olabilecek hastalıklar yaşamalarına yol açabilir.

Guinea pigler için ne kadar büyük bir kafes kullanırsanız o kadar iyidir. Özellikle birden fazla guinea pig yaşayacaksa ve/veya dostlarınız günün büyük bir kısmını kafeslerinde geçireceklerse kafesin büyük olması daha da önem kazanır. Uzmanlar tarafından, her bir guinea pig için %20 oranında artmakla birlikte, yaklaşık olarak en az 130x60 cm ölçülerinde kafes tercih etmeyi önermektedir.

Dostunuzun güvenliği için onun evde gözetimsiz dolaşmasına izin vermemeniz iyi olabilir. Guinea pigler genellikle insan dostlarıyla birlikte vakit geçirmekten hoşlanırlar. Uzun süre ortada görünmeyen dostunuz bir yerde sıkışmış olabilir. Elbette elektrik kabloları gibi unsurlar yüzünden daha büyük tehlikeler de yaşayabilirler.

Ginepiglerin beslenmesine, özellikle kendileri vücutlarında sentezleyemedikleri için C vitamini alımlarına dikkat etmek gerekir. Sağlıkları içinse tam ve dengeli bir beslenmenin yanı sıra sürekli taze suya erişimleri olmalıdır. Dostlarımızın doğada avcı konumunda olmalarıysa yaşadıkları sağlık sorunlarına neden olabilir. Sağlıklı bir Ginepig ses çıkaracağı, enerjik olacağı ve iyi şekilde besleneceği için dostunuzun davranışlarında değişiklik olduğunda veteriner hekiminizle iletişime geçmeyi ihmal etmemelisiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.