Ginepig (Guinea Pig) Sahiplenenler Ne Almalı?

12.11.2023 Aysegül Tunçay


Dünya genelinde en çok sevilen kemirgen türlerinden biri olarak öne çıkan ginepig bakımı oldukça kolay olan evcil hayvanlar arasında yer alıyor. Mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için ise tüm evcil hayvanlar gibi belli başlı gereksinimlerinin karşılanması gerekiyor. Konforlu zaman geçirebilecekleri kafesler, taze suya erişebilmelerini kolaylaştıran suluklar, mamaları için kaplar ve birden fazla ginepigin kavga etmeden yaşamasını sağlayan yuvalar dostlarımızın temel ihtiyaçları arasında yer alıyor. Siz de guinea pig sahiplenmeyi düşünüyorsanız en gerekli ginepig malzemeleri hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilir, dostunuz için gerekli olan ürünleri keşfedebilirsiniz.

kafeste iki guinea pig

Ginepig Kafesi

Ginepigler geniş ve konforlu alanlarda yaşadıklarında daha sağlıklı ve mutlu olurlar. Onlarla ilgili bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri kendi türleri ile sosyalleşmeye ihtiyaç duyduklarıdır. Dolayısıyla tek bir guinea pig yerine iki adet sahiplenilmesi önerilir. Kısırlaştırılmayan erkek ve dişi ginepiglerin aynı kafese konmaması önemlidir. Bu gereksinim ginepig kafesi seçimini de yakından etkileyecektir. Ginepig sahiplenenler için gerekli malzemeler listelerinin olmazsa olmazı kafes seçimi sırasında şu konulara dikkat edilmesi tavsiye edilir:

• Ginepigler zamanlarının çok büyük kısmını kafes içerisinde geçirirler. Konforları için kafeslerinin ideal ölçülerde olması gerekir. Çok dar bölümlere sahip olan kafesler hareket alanlarını kısıtlar.

• Kafeslerin alt kısmı düz malzemelerden üretilmiş olmalıdır, zeminde düz malzemeler yerine teller bulunan ginepig kafesi çeşitleri ayaklarına zarar verebilir.

• Kafesler, kemirgen olan ginepiglerinizin kemiremeyeceği malzemelerden üretilmiş modeller arasından seçilmelidir. Bu noktada ahşap ve tahta gibi malzemeler yerine kemirilemeyen malzemelerden üretilen kafesler alınmalıdır. Tercih edilen malzemenin toksik olmamasına hassasiyet gösterilmelidir. Aksi bir tercih ginepiglerin sağlığını tehdit edebilir.

• Guinea pig kafesi kolay temizlenebilir ve bakımı kolay yapılabilir olmalıdır. Böylece titiz canlılar olan ginepiglerinizin hijyenik bir ortamda yaşamlarını sürdürmesi mümkün olacaktır. İdeal olan ginepig kafeslerinin haftada 1-2 kere temizlenmesidir. Temizlik sırasında kullanılan malzemeler doğal ve sağlıklı olmalıdır. Örneğin su ile seyreltilmiş sirke ideal bir temizleyici olabilmektedir.

• Ginepigler aktivite çeşitliliğini tercih etmektedir. Kafesin birden fazla katı olması beklentilerinin karşılanmasını kolaylaşacaktır.

• Kafes tellerinin aralıkları ginepiglerin kaçamayacağı ölçülerde olmalıdır. Firar etmeye meyilli olduklarından sıkışma ihtimallerinin de göz önünde bulundurulması önerilmektedir.

yem yiyen iki adet ginepig

Ginepig Yemleri

Ginepig sahiplenenler için gerekli malzemeler arasında ginepig yemleri de bulunur. Beslenme alışkanlıklarını erken dönemden itibaren kazanan ginepigler botanik samanlara, çayır otlarına, yüksek lifli kuru yemlere ihtiyaç duyarlar. Peletler ve ginepig yemleri ile planlanan beslenmelerine onlar için sağlıklı sebzeler de eklenebilir. Ginepig beslenmesi ve ginepig bakımı hakkında detaylı bilgi için Ginepig (Guinea Pig) Bakımı, Beslenmesi ve Özellikleri içeriğimizi okuyabilirsiniz. Ginepig beslenmesinin ihtiyaçlar özelinde planlanabilmesi adına veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda hareket etmek en doğrusudur.

kemiren guinepig

Kemirme Taşları

Ginepiglerin diş sağlığını desteklerken aynı zamanda kemirme ihtiyaçlarına yanıt veren kemirme taşları en gerekli ginepig malzemeleri arasında sıralanabilir. Dişlerin düzgün ve bakımlı tutulmasına yardımcı olan bu malzemeler beslenmelerinin bir parçası olarak düşünülmelidir. Kemirme taşları arasından seçim yaparken doğal malzemeler ile üretilmiş olanları önceliklendirmek gerekir. Doğru kemirme taşları ile dostlarımız hem sağlıklı kalabilir hem de streslerini azaltabilir.

tünelden oynayan ginepigler

Oyuncaklar ve Tüneller

Birçok evcil hayvan gibi ginepiglerin de fiziksel ve mental olarak uyarılmaları gerekir. Canlarının sıkılmaması, kafes içerisinde keyifli zaman geçirebilmeleri, birlikte oyun oynamaya teşvik edilmeleri ve çiğneme ihtiyaçlarına yanıt verilmesi gibi çeşitli işlevlere sahip olan ginepig oyuncakları bu nedenle oldukça önemlidir. Siz de birbirinden farklı fonksiyonlara sahip ginepig oyuncakları arasından seçiminizi yapabilir, ginepiglerin saklanması için uygun alan sunan yuvalardan ve tünellerden tercih edebilirsiniz.

mama kabının yanında duran guinea pig

Mama ve Su Kabı

Ginepigler için gerekli olan malzemeler arasında mama ve su kapları da bulunur. Tabanı geniş, sağlıklarına zarar vermeyen materyallerden üretilmiş, kolay temizlenebilen ve rahat beslenebilecekleri yükseklikte kenarlara sahip olan mama kapları kafes içerisinde konumlandırılabilir. Benzer özelliklere sahip su kapları da ginepig sahiplenenler için gerekli malzemeler arasındadır.

tırnağı kesilen ginepig

Ginepig Bakımı İçin Gerekli Olan Malzemeler

Ginepig bakımı oldukça kolay bir canlıdır. Çok fazla taranma gereksinimi olmamakla ve türü doğrultusunda taranma sıklığı değişebilmekle birlikte yumuşak fırçaların temin edilmesi tavsiye edilir. Özellikle uzun tüylü ginepigler düzenli olarak taranmalı ve fırçalanmalıdır. Ginepig bakımı kapsamında bir diğer önemli süreç ise tırnak kesimleridir. Ginepiglerin tırnaklarının ayda en az bir kez kesilmesi gerekir. Bu nedenle özel tırnak makasları da ginepig sahiplenenlerin alması gereken ginepig malzemeleri arasında gösterilir. Ginepigler nadiren banyo yapmaya ihtiyaç duyarlar. Banyoları sırasında sağlıkları için zararlı olmayan ginepig şampuanları kullanılmalıdır, alternatif olarak özel temizleme mendilleri de tercih edilebilir. Ginepig bakım süreçlerinden biri kulaklarının temizlenmesidir. Kulak temizliği sırasında kulakların dış kısmı pamuk yardımıyla temizlenebilir. Kulak çubukları kullanılacaksa kesinlikle kulak kanalına müdahale edilmemelidir.

taşıma çantasında duran ginepig

Taşıma Çantası

Ginepigler için taşıma çantası, özellikle veteriner hekim ziyaretleri sırasında önemli bir kolaylık sağlar. Onlarla seyahat ederken kaçmalarının ve tehlikeye girmelerinin engellenmesi adına ebatlarına uygun, kemiremeyecekleri malzemelerden üretilmiş taşıma çantaları temin edilebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.