Hamster Kafesi Nasıl Olmalı?

19.11.2023 Aysegül Tunçay


Hamster sahiplenenlerin alması gerekenlerin başında hamsterların yaşam alanı olacak kafesler gelir. Hamster kafeslerinin, vahşi doğada son derece aktif bir yaşam süren minik dostlarımızın konforlu zaman geçirebilecekleri özelliklere sahip olması önemlidir. Rahat bir yaşam sürebilmelerini sağlayacak seçimi yapmak için kafeslerin üretildikleri malzemeden boyutlarına, tasarımından içerisinde yer verilecek aksesuarlara dek birçok unsura dikkat edilmelidir. Bu yazımızda "hamster kafesi nasıl olmalı?" sorusunun yanıtlarını bulabilirsiniz.

hamster kafesi

Hamster Kafesi Boyutu

Kafes seçiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında boyut, öncelikli unsurlardan biridir. Hamster kafes seçimi sırasında ideal ölçüler, hamster türü doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Örneğin Suriye hamster sahiplenenler kafes alacağında tercih edecekleri ürünün hamster başına 101,6 cm x 57,15 cm x 60,96 cm taban alanına sahip olması önerilirken daha küçük hamster türleri için gerekli alan daha küçük olabilmektedir. Nitekim Çin ve cüce hamsterlar sahiplenenlerin hamster başına 101,6 cm x 44,45 cm x 60,96 alan yaratacak kafeslere yönelmeleri tavsiye edilir.

Birden fazla hamster sahiplenenlerin her bir hamster için ideal alan sunan kafesleri tercih etmeleri tercihten ziyade bir gereklilik olarak düşünülebilir. Kafesin taban alanının yeterli olmaması hamsterların kafes içerisinde rahat hareket edememelerine neden olur. Oldukça aktif bir yaşam süren hamsterlar için bu durum, sağlıkları için de sorun oluşturur.

"Hamster kafesi nasıl olmalı?" sorusuna verilebilecek tek yanıt kafesin ebatlarına indirgenemez. Kafeslerin tel aralıklarının ölçüsü de ideal kafesin belirlenme sürecinde önemli kriterlerden biridir. Kafesin tel aralıklarının fazla geniş olması hamster kafesini kaçışa müsait bir yaşam alanına çevirir. 0,5 cm'den fazla aralıklara sahip teller ise hamsterların kafalarının sıkışmasına neden olabilir. Bu nedenle ne fonksiyonel ne de güvenli tercihler olarak yorumlanırlar.

Hamster kafesini belirlerken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de kafesin üretildiği materyaldir. Dişleri sürekli uzayan ve içgüdüsel olarak kemirme ihtiyaçları belirgin ölçüde yüksek olan hamsterlar için seçilen kafesin hem kemirilmeyen hem de hamster sağlığına zarar vermeyen materyallerden üretilmiş olması gerekir. Kolay temizlenebilme de kafes materyallerinin sahip olması gereken özelliklerdendir.

Metal, hamster kafesi üretiminde sıkça kullanılan materyallerden biridir. Tel kafes modelleri dayanıklılıkları ve kolay temizlenebilmeleri ile öne çıkar. Ek olarak plastik kafes çeşitleri de oldukça yaygındır. Kafeslerin bütünü tek bir malzemeden imal edilmeyebilir; bazı kafeslerde ahşap da kullanılmaktadır. Hamster kafes tercih aşamasında hamsterların davranışlarının göz önünde bulundurulması, konfor beklentilerinin değerlendirilmesi önem kazanacaktır.

hamster çarkında duran hamster

Kafes Donanımı: Hamster Konforu ve Eğlencesi

İdeal özelliklere ve ölçülere sahip hamster kafes seçiminden sonra satın alınan kafesin, hamster konforu ve sağlığı için ideal şekilde düzenlenmesi gerekir. Uzun süre zaman geçirecekleri yaşam alanına sahip olmaları adına kafes içerisinde;

  • Mama yiyebilecekleri mama kapları,
  • Temiz ve taze suya erişebilecekleri su kapları,
  • Kafesin taban alanında hamster talaşı,
  • Dişlerini ideal uzunlukta tutmalarına yardımcı olacak kemirme taşları ve kemirme oyuncakları,
  • Keyifli zaman geçirmelerini sağlayan hamster oyuncakları,
  • Güvende hissedebilmelerini kolaylaştıran saklanabilecekleri yuvalar ya da hamster evi bulunması tavsiye edilir.

Kafesler hamsterların konforlu ve eğlenceli vakit geçirebilecekleri şekilde düzenlendiğinde dostlarımızın mutlu bir yaşam sürmeleri kolaylaşacaktır. Bu noktada hamster çarklarının da unutulmaması gerekir. Günün büyük bir kısmını dinlenerek geçiren hamsterler, çarklarını kullanarak enerjilerini atabilirler, stresten arınabilirler ve aynı zamanda fiziksel olarak daha sağlıklı kalabilirler. Hamster çarkı seçilirken aralıklarının fazla açık olmamasına dikkat edilmelidir. Çark aralıkları çok açık olduğunda hamsterlar koşarken zarar görebilirler.

tatlı sevimli kahverengi tüylü hamster

Kafes Temizliği ve Hamster Sağlığı İpuçları

Hamsterların sağlıklı kalabilmesi için temiz ve hijyenik bir yaşam alanına ihtiyaçları vardır. Kafesin her zaman temiz olmasına dikkat edilmesi evdeki potansiyel koku oluşumunun da önüne geçecektir. Hamster kafesinde koku oluşumunu engellemek için en sık kullanılan ürün hamster talaşıdır. Kafes tabanına yerleştirilen talaşların, kemirgen sağlığına zarar vermeyecek materyallerden ve kemirgenler için özel olarak üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Hamster talaşlarının her gün temizlenmesi ve haftada bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Aksi durumda hijyen beklentisinin karşılanması pek mümkün olmayacaktır. Talaş temizliğine ek olarak kafesin de düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Hamsterlar için zararlı olmayan temizlik ürünleri kullanılarak kafesteki tüm malzemeler, kafesin tabanı, kafesin telleri yıkanmalıdır. Tüm parçalar kurutulduktan sonra tabana tekrar talaş yayılarak güvenli bir alanda bulunan hamster, kafesine koyulabilir.

Kafeslerinin yeterince temiz olmaması hamster sağlığını tehdit edebilir. Kafesler kirli olduğunda hamsterların enfeksiyon riski artar, cilt sorunları ile karşılaşma ihtimalleri fazlalaşır. Aynı zamanda solunum sistemleri de zarar görebilir. Kafesleri kirli olduğunda hamsterların strese girmelerinin ve davranış bozuklukları geliştirmelerinin kolaylaştığı da bilinmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.