Hamster Fare mi? Hamster ve Fare Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hamster Fare mi? Hamster ve Fare Arasındaki Farklar Nelerdir?

17.12.2023 Aysegül Tunçay


Evcil hayvan olarak kemirgenleri tercih edenlerin akıllarında bu kemirgenlerin ne denli farklı olup olmadıkları hakkında çeşitli soru işaretleri olabilir. Özellikle hamster ve fare görünümleri bakımından çok benzetildiğinden hamsterlar ve fareler arasındaki farklar sıklıkla gündeme gelmektedir. Öncelikle "Hamster fare mi?" sorusuna "Hayır, hamsterlar fare değildir." yanıtının verildiğini, her iki kemirgenin de farklı ailelere mensup olduğunu; ancak hamsterların farelerin dâhil olduğu Muridae kemirgen ailesinin alt familyası olan Cricetinae ailesinden oldukları bilinir. Nitekim Cricetinae ailesinin, Muridae familyasının altında yer alması hamster ve fareler arasında ilk başlarda düşünüldüğünden daha fazla ortak nokta olduğu gerçeğine işaret etmektedir. Yine de her iki kemirgenin birçok önemli noktada ayrıştığı ve hamsterların fare olmadığı bilinmektedir. Aralarında hem boyut hem davranış hem fiziksel özellikler hem de ihtiyaç gibi temel konularda belirgin farklılıklar bulunur. Bu yazımızda hamster ve fare arasındaki farklara değineceğiz.

hamster ve fare türleri

Hamsterlar ve Fareler Arasındaki Fiziksel Farklılıklar Nelerdir?

Hamsterlar ve fareler arasındaki öne çıkan farklardan biri fiziksel özellikleridir. Hamsterlar kısa bacaklara ve kuyruğa sahiptir, gövdeleri görece geniştir. Fareler ise hamsterlara kıyasla daha ince bir gövdeye, uzun ve dar bir kuyruğa sahiptir. Elbette boyut olarak birbirine çok yakın hamster türleri ile farelere ve hatta farelerden daha küçük hamsterlara rastlamak mümkün olabilir. Örneğin Roborovski hamsterları, fareden daha küçüktür. Hamsterlar keseleri bulunan ve yiyeceklerini keselerinde depolayan canlılardır. Fareler, aynı anatomik özelliğe sahip değildir.

Farenin ya da hamsterın spesifik olarak türüne bağlı olarak hamsterların ve farelerin sırt bölgesindeki tüylerde renk geçişleri bulunabilir. Doğada yaşayan fareler ise daha iyi kamufle olabilmeleri adına genellikle tek renk tüylere sahip olurlar. Farelerin kulakları ve gözleri hamsterlara oranla daha geniştir. Bazı hamsterların ise diğer hamster türlerine oranla daha geniş kulakları olabildiğinden "Hamster mı fare mi?" sorusuna yanıt verebilmek için farelerle aralarındaki diğer farklılıkların da değerlendirilmesi gerekir.

kadesinde duran hamster

Hamsterlar ve Fareler Arasındaki Yaşam Alanı Farklılıkları Nelerdir?

İki kemirgen türü arasında yaşam alanı ihtiyaçları özelinde de farklılık bulunur. Hamster ırkına bağlı olarak sessiz ve sıcak yuvalarda zaman geçirmeye bayılır. Farelerin bu tür spesifik ihtiyaçları ve tercihleri bulunmaz. Evcilleşmeyen fareler farklı yaşam koşullarına adapte olabilirler.

hamster ve fare

Hamsterlar ve Fareler Arasındaki Davranış ve Bakım Farklılıkları Nelerdir?

Fareler, hamsterlara oranla daha sosyal canlılardır. Hamsterlar genellikle tek tek sahiplenilen evcil hayvanlardır, aksi durumda kafeslerinde kavga çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Fareler de birbirleri ile kavga edebilirler ancak hamsterlara oranla kavga etmeleri nadirdir.

Hem hamsterlar hem de fareler yaşam süreleri kısa olan evcil hayvanlardır. Farelerin yaşam süresi 1-3 yıl arasındadır, hamsterların ise türleri doğrultusunda ne kadar yaşadıkları değişebilir. Örneğin Suriye hamsteri 2-3 yıl yaşarken cüce hamsterlar için bu süre 1,5 - 2,5 yıldır. Tabii bu noktada sağlıklı beslenip beslenmedikleri, genetik faktöler, veteriner hekim kontrollerinin aksatılıp aksatılmadığı gibi unsurlar da etkili olacaktır.

Beslenme tercihleri de farklılık gösterebilir: Hamsterlar peletlerle, saman, taze meyve ve sebzelerle beslenir. Evcil farelerin benzer bir beslenme planına dâhil edilmesi tavsiye edilse de normalde farelerin daha farklı besinleri tüketebildikleri bilinmektedir. Her iki kemirgenin de yemek istiflemesi öne çıkan ortak özelliklerine örnek olarak gösterilebilir.

Hamsterların tüylerinin belli aralıklarla fırçalanması gerekir. Farelerin bu tarz bir bakım sürecine ihtiyaç duymadıkları bilinir. Hamsterlar farelere göre çok kolay strese girebilen ve sağlık sorunları yaşayabilen canlılardır. Dolayısıyla bakım süreçlerinin de onlara sergilenecek yaklaşımın da dikkatle belirlenmesi gerekir. Fareler daha sosyal ve eğlenceli yapıya sahip olduklarından insanlarla daha rahat etkileşime geçebilirler. Her iki kemirgenin de benzer bakım ihtiyaçları bulunur, sadece bakımları sırasında dikkat edilmesi gereken öncelikler değişebilir. Hamsterların bakımı hakkında detaylı bilgi için Hamster Bakımı ve Özellikleri içeriğimizi okuyabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.