Hamster Sahiplenenler Ne Almalı?

15.11.2023 Deniz Öz


Büyük yanakları, kısa kuyrukları ve sevimli görünümleri ile çok sevilen evcil hayvan türleri arasında yer alan hamsterlar, bölgeci kemirgenlerdir. Vahşi doğada yırtıcılardan korunmak için tüneller kazan bu kemirgenler geceleri hareketlenirler. Sürekli uzamaya devam eden dişlerinin kökleri bulunmaz ve yapılan bilimsel çalışmalarda dişlerinde aktif kök hücrelerinin yer aldığı gösterilmiştir. Anatomileri besinleri depolamaya uygundur: Hamsterlar yanaklarında yiyecek biriktirebilirler. Aynı zamanda gözlerinin çok iyi görmediği de bilinmektedir. Siz de kendilerine has özellikleri ile giderek daha çok evde yer bulan hamster sahiplenmeyi düşünüyorsanız hamster sahiplenenler için gerekli malzemeler hakkında detaylı bilgiye yazımızda ulaşabilirsiniz.

kemiren hamster kafesinde

Temel Ekipmanlar: Kafes, Yemlik ve Suluk Seçimi

Minik dostunuzun barınma, yeme ve içme ihtiyacının karşılanmasını sağlayan temel hamster malzemeleri şu şekilde sıralanabilir:

Hamster Kafesi

Hamster sahiplenenler için gerekli malzemeler sıralamasında hamster kafesi ilk başlarda geliyor. Hamsterınıza yaşam alanı sunan kafes seçimi sırasında hamsterınızın türünü göz önünde bulundurmanız önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Örneğin Suriye hamsterı sahiplendiyseniz minik dostunuzun boyu 12-22 cm aralığında olacaktır, Gonzales hamster sahiplendiyseniz boyu 7 cm civarında kalacaktır. Dolayısıyla seçim sırasında hamsterınıza yaşam alanı sunacak kafeslerin boyutlarını göz önünde bulundurmanız önemlidir. Ek olarak hamster kafesinin hamster yatağı, hamster yemliği, hamster oyuncağı gibi hamster malzemeleri için de bir alan olduğu unutulmamalıdır. Hamsterınıza hareket alanı kalabilmesi ve temel malzemelerin koyulabilmesi için genel öneri, kafeslerin geniş modeller arasından seçilmesi yönündedir.

Hamster kafesi seçilirken materyallere de özen göstermeniz tavsiye edilir. Sağlıklarına zarar vermeyen, kolay temizlenebilen materyallerden üretilmiş kafesler idealdir. Ayrıca hamsterınız tarafından bu materyallerin kemirilemeyeceğinden de emin olmanız gerekir. Hamsterların boyutları küçük olduğundan başlangıç için çok küçük kafes seçimi yapılabilmektedir; ancak bu seçim doğru ve efektif kabul edilmez. Hamsterların sağlıklı kalabilmesi adına kafeslerde birçok aksesuar bulunur. Yemlik, suluk, çark, tünel ve saklanabilecekleri yuva için kafeste yer bulunması gerekir.

Hamster Yemliği ve Suluğu

Hamster yemi için yemlik ve su ihtiyacının karşılanmasını sağlayan suluk, kafese dâhil olabileceği gibi ayrı ayrı da satışa sunulabilmektedir. Hamsterlar yemlerini arayarak bulabilen evcil hayvanlara örnek olarak gösterilebilmekle birlikte yiyeceklerini tek bir yerden yemeyi de severler. Hamster sulukları da yemlik gibi önemli kafes aksesuarları arasındadır. Tercih edilen suluğun temizliğinin kolay yapılabilmesi minik dostunuzun sağlığını desteklemek için önemli kriterler arasında yer alır.

Hamster Yemi

Hamster sahiplenenler için gerekli malzemeler arasında hamster yemi de bulunur. Hamsterlar taze sebze ve ölçülü oranda meyve yemeye bayılan evcil hayvanlardır. Yine de ihtiyaç duydukları tüm besinleri ideal oranda alabilmeleri için özel yemlerden tüketmeleri uzmanlarca vurgulanır. Hamster yemi içeriğinde karbonhidrat, protein, ham lifler ve sağlıklı yağlar bulunur. Bileşen oranları dikkatli bir şekilde incelenerek satın alındığında, hamster yemi dostlarımızın sağlığına önemli katkılar sunabilir. Tekdüze beslenme rutininden kurtulmaları için sebze ve meyveye de günlük beslenmede yer verilmesi önem taşır. Hamster beslenmesi ile ilgili detaylara Hamster Ne Yer, Nasıl Beslenir? içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

elde duran hamster

Konfor, Sağlık ve Hijyen: Yatak Malzemeleri, Oyuncaklar ve Aksesuarlar

Evcil hayvanlara hayatlarında yer açanlar onların temel ihtiyaçları kadar konfor beklentilerine de yanıt vermelidir. Hamsterlar da tüm evcil hayvanlar gibi belirli şartların oluşmasına ihtiyaç duyar. Konfor, sağlık ve hijyen sunan hamster aksesuarlarına şu örnekler verilebilir:

Saklanma Yerleri ve Yatak Malzemeleri

Hamsterlar içgüdüsel olarak saklanma ihtiyacı duyan hayvanlardır. Vahşi doğada yırtıcılardan korunmak için sergiledikleri bu davranış, kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Dolayısıyla kafeslerinde onlar için tasarlanan küçük yuvalar ve konforlu bir uyku için uygun özellikteki yatak malzemeleri bulunmalıdır. Hamster kafesinin tabanına yerleştirilen talaşlar hem kafesin temiz tutulmasına yardımcı olur hem de hamsterların konforunu destekler. Hamsterlar için ahşap yuvaların tercih edilmesi önerilir. Ahşap yuvalar hava sirkülasyonunu engellemez, havanın yoğunlaşmasına neden olmaz ve hamsterların kemirmesi için de idealdir. Böylece dişlerini ideal uzunlukta tutmaları kolaylaşır.

renkli yuva içinde hamster

Kemirme Aksesuarları

Kemirme tahtaları, kemirme oyuncakları, hamster kemirme taşı ve çiğneme çubukları gibi hamster malzemeleri, dostlarımızın hem stresten uzak kalmasına hem de diş sağlıklarının desteklenmesine yardımcı olur. Kemirmeye uygun hamster aksesuarlarına erişim sağlanması, hamster bakım gereksinimlerinin de daha kolay karşılanmasını mümkün hâle getirecektir. Hamster kemirme aksesuarları farklı şekillerde, özelliklerde ve nitelikte olabilir. İlk seçim sırasında en çok tercih edilen ürünlerden denemek, ilerleyen zamanda ise hamster beklentilerine uygun seçimler yapmak ideal olandır.

Oyuncaklar, Çarklar ve Tüneller

Hamster oyuncakları, çarklar ve tüneller; uzun süre kafeslerinde yaşayan hamsterların eğlenceli zaman geçirmesi, fiziksel ve mental olarak uyarılması için gereklidir.

Çarklar sayesinde hamsterlar egzersiz ihtiyaçlarını karşılayabilir. Enerjik ve sağlıklı kalabilmelerinde önemli role sahip olan bu hamster oyuncağına kafeslerde yer verilmesi oldukça yaygın bir tercihtir. Çarklar hamsterların mutlu olmasına da katkı sunacaktır.

Tüneller hamsterların saklanma ve keşif ihtiyaçlarına yanıt veren hamster malzemeleri arasındadır.

Oyuncaklar ise stresten uzak kalmalarını ve eğlenmelerini sağlar. Siz de minik dostunuzun kafesi için hamster oyuncağına ve hamster aksesuarlarına ihtiyaç duyuyorsanız onlar için özel olarak tasarlanan ürünler arasında seçiminizi yapabilirsiniz.

Hamster Bakım Ürünleri

Hamsterlar farklı türlere sahiptir ve türleri doğrultusunda hamster bakım ihtiyaçları değişiklik gösterebilir. Hamster bakım sürecinde en sık yer bulan ürünlerden biri tüy bakım fırçalarıdır. Tüylerinin belli aralıklarla taranıp fırçalanması insanlarla olan bağlarını destekleyecek ve cilt sağlıklarına katkı sunacaktır. Uzayan tırnaklarının kısaltılması da önemli bakım gereksinimlerindendir. Bunun için hamsterlar için tırnak makaslarının temin edilmesi gerekir.

Hamsterlar da diğer evcil hayvanlar gibi düzenli aralıklarla veteriner hekimlerce muayene edilmelidir. Onların veteriner hekim kliniklerine güvenli bir şekilde götürülmeleri için taşıma kafesleri temin edilebilir. Bu ürünler onlarla seyahat ederken de hamsterların konforlu ve güvende kalmalarını sağlayacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.