Gonzales Hamster Genel Özellikleri ve Bakımı

Gonzales Hamster Genel Özellikleri ve Bakımı

22.11.2023 Aysegül Tunçay


Son derece hızlı hareket edebilen ve Campbell cüce hamsterı olarak da bilinen Gonzales hamster, ülkemizde de en popüler hamster türleri arasında yer alır. Boyları 5 ila 7 cm arasında değişiklik gösteren bu kemirgenler elde durmayı pek sevmezler. Diğer hamster türlerinden, küçük boyutları ile keskin şekilde ayrılan Gonzales hamsterlar normal şartlarda maksimum 70 gram ağırlığa kadar ulaşırlar. En belirgin özellikleri çift olarak yaşamaya ihtiyaç duymalarıdır. Hassas bünyeleri çekingen karakterleri ile birleştiğinde Gonzales hamster bakımı ilk başlarda zorlu bir süreç hâline gelebilir. Onlar için yaşam alanları oluştururken, tüketecekleri hamster yemleri seçilirken ve kafeslerinde keyifli zaman geçirmeleri için oyuncak belirlerken özenli davranılması önemlidir. Bu yazımızda Gonzales hamster özellikleri ve Gonzales hamster bakımı ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

gonzales hamster

Gonzales Hamster Temel Özellikleri

Az önce de belirtildiği gibi Gonzales hamster özellikleri söz konusu olduğunda onların küçük boyutları öne çıkar. Yalnızca 5 ila 7 cm boya sahip olan bu hamster türünün ağırlığı da 50 ila 70 gram arasında değişir. Farklı renkte tüyleri olabilir: Siyah, gri, kahverengi Gonzales hamsterlarda yaygın görülen tüy renkleridir.

Çok hızlı hareket edebilen Gonzales hamsterlar çift olarak yaşadıklarında mutlu ve konforlu bir yaşam sürebilirler. Kendilerini temizleyebildiklerinden özel durumlar haricinde yıkanmaları gerekmez. Burun akıntıları ve gözlerinin parlaklığının azalması sağlık sorunlarına işaret ettiğinden evcil hayvan olarak Gonzales hamster sahiplenenlerin bu iki belirtiye dikkat etmesi önemlidir.

Gonzales hamsterlar ilk etapta insanlardan kaçabilirler. Çok ürkek bir yapıya sahip olduklarından onları elde tutmaya çalışmaktan ya da onlarla sürekli temas etmekten kaçınılmalıdır. Normal şartlarda uysal olsalar da tehdit altında olduklarını hissettiklerinde diğer hamster türleri gibi insanları ısırabilirler.

Son derece sevimli bir görünüme sahip olan Gonzales hamsterlar için de yaşam alanları olarak kafesler tercih edilmelidir. Özellikle kedi ve köpek gibi avcı içgüdülere sahip evcil hayvanların olduğu evlerde yaşayacaklarsa kafes güvenlikleri önem kazanacaktır. "Gonzales hamster kafesleri nasıl olmalıdır?" sorusuna verilen yanıtların bilinmesi de gerekir. Kafes tellerinin aralıkları kaçamayacakları ve sıkışamayacakları ölçülerde seçilmelidir. Kafesleri yaşam alanları olduğundan yem kapları, su kapları ve kemirme oyuncakları temin edilmelidir. Kafese ihtiyaç duydukları saklanma alanlarının koyulması da önemlidir. Ek olarak kafes temizliğini düzenli olarak yapmak da sağlıkları ve konforları için gereklidir. Hassas yapıları ile bilinen bu hamster türü için hijyen karşılanması son derece önemli bir standart olarak düşünülmelidir.

Genellikle ürkek olsalar da doğru bir sosyalleşme süreci ve sevgiyle dost canlısı davranabilirler. Öne çıkan karakter özellikleri sakin olmalarıdır. Gün içerisinde aktif oldukları zaman dilimlerinde keşfetmekten, tüneller oluşturmaktan ve kazmaktan çok hoşlanırlar.

Gonzales hamsterlar, insanlarla kedi ve köpekler gibi sıkı bağlar kurmazlar. Yine de alıştıkları ve güvendikleri insanların yanlarına yaklaşabilirler. Diğer hamster türlerinden farklı olarak sosyalleşmeleri için çiftlerine ihtiyaçları vardır. Kafeslerinde birlikte yaşayacakları diğer Gonzales hamsterlarla mümkünse eş zamanlı sahiplenilmeleri tavsiye edilir. Birbirleriyle küçük yaşlarda tanıştırılmaları olası agresif davranışları engellemeyi sağlayabilir.

Gonzales Hamsterının Bakımı: Sağlık ve Mutluluk İçin İpuçları

Gonzales hamsterlar fiziksel olarak çok fazla bakıma ihtiyaç duymazlar. Kendi tüylerini kendilerini yalayarak temizlediklerinden çok fazla kirlenmedikleri takdirde yıkanmalarına gerek yoktur. Boyut olarak çok küçük olmalarının yanı sıra aşırı hareketlilikleriyle de bilinen Gonzales hamsterların banyo yapmaları söz konusu olduğunda güvenlikleri için ek tedbirler alınmalıdır.

Gonzales hamster bakımında kafeslerinin temizliği önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Onlar, diğer birçok hamster türü ile kıyaslandığında daha titiz canlılardır. Bünyeleri de hassas olduğundan yaşam alanlarının hijyen standartlarının sağlanması gerekir.

Bu tür hamsterların sağlıklı ve mutlu kalabilmeleri için gün içerisinde meşgul tutulmaları gerekir. Kafeslerine eklenecek oyuncaklar enerjilerini atmalarını ve streslerinin azalmasını mümkün hâle getirecektir. Egzersiz, olası sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını engelleyebilecek öneme sahiptir. Fiziksel olarak aktif kalmadıklarında kilo alabilirler.

Kafes seçiminin de konforlarını artıracak şekilde yapılması önemlidir. Kaçamayacakları ölçülerde, kemiremeyecekleri materyallerde, ihtiyaçları için uygun alan sunan modellerin önceliklendirilmesi tavsiye edilmektedir. İçerisinde en az iki Gonzales hamsterın rahatça gezinebileceği ölçülerdeki hamster kafesleri ile daha mutlu ve konforlu bir yaşam sürmeleri mümkün olabilir. Kafeslerinin zemininin kemirgenlerin sağlığına zarar vermeyecek şekilde üretilen kemirgen talaşları ile kaplanması gerekir. Bu talaşlar hem konforlarını destekler hem de idrar ve dışkıların kokularını hapseder. Talaşların düzenli olarak temizlenmesi ihmal edilmemelidir.

Tüm hamster türlerinde olduğu gibi Gonzales hamsterları için de tam ve dengeli bir beslenme sunan hamster yemleri tercih edilmelidir. Cüce hamsterlar için formüle edilen hamster yemleri beslenmelerinin merkezinde konumlandırıldığında temel ihtiyaçları büyük ölçüde karşılanabilir. Fakat lezzet beklentilerinin karşılanması ve tek yönlü beslenmeden sıkılmalarının önlenmesi adına sebzeleri ve meyveleri de diyetlerine eklemek tavsiye edilir. Kafeslerindeki su, her zaman temiz ve taze olmalıdır. Hamsterlar bakım ve özellikleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Hamster Bakımı ve Özellikleri içeriğimizi okuyabilirsiniz.

talaşların arasında oynayan hamsterlar

Gonzales Hamsterlarının Ömrü: Uzun Soluklu Evcil Dostlarınız

Birçok evcil hayvan gibi Gonzales hamsterların da genetik olarak yatkın oldukları bazı sağlık sorunlarının varlığından bahsetmek mümkün. Türün üyeleri arasında en yaygın görülen hastalıklardan biri diyabet. Her zamankinden daha fazla su içtiklerinde ve idrar miktarlarında artış olduğunda şüphelenilmesi gereken bu sağlık sorunu, idrarlarında tatlı bir kokunun oluşmasına da yol açabiliyor. Dikkate alınması gereken bir diğer sağlık sorunu ise ıslak kuyruk. Islak kuyruk, bağırsaklarında bakteri çoğalmasına bağlı olarak oluşan bir tür ishal olarak tanımlanabiliyor. Diğer kemirgenlere bulaşabilen ıslak kuyruk hastalığı, veteriner hekimlerin önerdiği antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Gonzales hamsterların da dişleri diğer kemirgenler gibi sürekli büyür. Özellikle kemirme oyuncakları ile buluşturulmadıklarında dişleri uzar ve uzayan dişler yemek yemelerine engel olabilir. Bu gibi bir durumda kilo kaybı yaşamaları mümkündür. Diş uzunluklarının ve kilolarının takip edilmesi bu nedenle oldukça önemlidir.

Gonzales hamster sahiplenenlerin ne yazık ki dostları ile çok uzun yıllar geçirmeleri mümkün olmuyor. Bu türün erkekleri, dişilerine oranla daha az yaşamakla birlikte ömürlerinin ortalama 2-3 yıl olduğu biliniyor. Sağlıklı beslenmelerine dikkat edildiğinde, ideal oranda egzersiz yaptıklarından emin olunduğunda ve sağlık kontrolleri ihmal edilmediğinde yaşam sürelerinin uzatılması mümkün olabiliyor.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.