Evde Tavşan Beslenir mi?

Evde Tavşan Beslenir mi?

09.10.2023 Deniz Öz


Uzun kulakları ve birer tüy yumağını andıracak kadar sevimli kürkleriyle tavşanlar kedi ve köpeklerden sonra evcil hayvan olarak evlerde en sık karşılaştığımız canlılar arasında yer alıyorlar. İri gözlerine ve etrafı koklarken burunlarının hareketine bir kere bakıldığında bu durumun nedeni hemen anlaşılabiliyor. Ancak kemirgen sınıfına dâhil olan tavşanların ev ortamına uyum sağlayıp sağlayamayacakları, evde hoşa gitmeyecek bir koku bırakıp bırakmayacakları gibi pek çok konu bu evcil hayvanlara yuvalarını açmak isteyen çoğu kişinin kararsız kalmasına yol açabiliyor. Eğer siz de "Evde tavşan beslenir mi?" diye soruyorsanız, yazımızın devamında yanıtını bulabilirsiniz.

elde tutulan kırçıllı tavşan

Evde Tavşan Bakımı ve İhtiyaçları

Eğer evde tavşan beslemek istiyorsanız, öncelikle onların tüm günü kafeslerinde tek başına oturarak geçirmekten keyif alan canlılar olmadıklarını bilmelisiniz. Tavşanların onlarla ilgilenmenize, birlikte vakit geçirmenize, oyunlar oynamanıza ve bakımlarını yapmanıza ihtiyaçları olacak. Ayrıca gün içerisinde kafeslerinin dışında kontrollü bir şekilde vakit geçirmeleri de gerekecek.

Tavşanlara bazı evcil hayvanlar gibi banyo yaptırmanıza gerek yoktur, hatta strese girebilecekleri için özel bir durum olmadıkça onları yıkamamalısınız. Tavşanlar son derece temiz hayvanlar oldukları için gün içerisinde kendilerini temizlerler ve kokmazlar. Tavşanların tüyleri kısaysa en az haftada bir kere taranmalı ve fırçalanmalıdır. Uzun tüylü ya da tüyleri çok dökülen tavşanların taranma ve fırçalanma sıklıklarının artırılması gerekebilir. Tırnakları ise en az altı haftada bir kesilmelidir. Tırnaklarının fazla derinden kesilmesi kanamaya yol açabileceği için dikkatli olmak ve bu iş için özel olarak tasarlanmış makasları kullanmak gerekir. Ayrıca veteriner hekiminizden doğru tırnak kesiminin nasıl olduğunu öğrenmeniz de fayda sağlayacaktır.

Tavşanınızın uzunluğunun en az altı katı olan bir kafes seçmeniz, dostunuzun etrafta koşup oynayabileceği ve istediği zaman saklanabileceği bir alana sahip olması açısından önemlidir. Kafesin alt kısmıysa tavşanların ayaklarında ülsere neden olabileceği için tel olmamalıdır. Kafesin içerisinde ürktüğünde ya da uyumak istediğinde girebileceği bir evi, tuvalet eğitimi verdiğinizde kullanabileceği bir tuvaleti bulunmalıdır. Tuvaletin içerisine tavşanlar için özel olarak üretilmiş tuvalet malzemelerini ya da doğal, organik materyallerden üretilmiş kâğıt koyabilirsiniz. Suluk ve deviremeyeceği ağırlıkta bir mama kâsesi olması da önemlidir.

Çoğu tavşan birlikte yaşadığı insanlarla birlikte vakit geçirmeyi sever. Bu yüzden kafeslerinin dışında ve gözetim altında onlarla mümkün olduğunca çok oyun oynamalısınız. Tavşanlar neredeyse her oyuncakla oynamayı severler ancak oynadıkları oyuncakların onlar için güvenli olması gerekir. Tavşanlar aynı zamanda kazayla yiyemeyecekleri, sert plastikten oyuncaklarla da oynayabilirler.

Tavşan bakımı söz konusu olduğunda beslenme de sağlıklı bir hayat sürebilmeleri açısından önemlidir. "Tavşanlar Ne ile Beslenir?" adlı yazımızdan konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

zeminde duran yavru tavşan

Evde Tavşan Beslemenin Avantajları

Evde tavşan beslemenin, kişiden kişiye değişebilse de pek çok avantajı vardır. Kedi ya da köpek tüyüne alerjiniz varsa, evcil hayvan olarak evde tavşan besleyebilirsiniz. Ömürlerinin yaklaşık 10 - 12 yıl arasında olabilmesiyse uzun süreli bir dostluğu paylaşabileceğiniz anlamına gelir. Üstelik yapılan araştırmalar, yalnızca tavşanlar için geçerli olmasa da, evcil hayvanların stresi azalttığını göstermektedir. Diğer bir deyişle, bir tavşanı kucaklamak psikolojik olarak rahatlamanızı sağlayabilir. Gündüzleri ve akşamları aktif olan canlılar olarak sizin düzeninize ayak uydurabilen tavşanlar, apartmanlarda beslenmek için ideal evcil hayvanlardır. Ses çıkarmamaları ve diğer evcil hayvanlara nispeten daha az bakım gerektirmeleri de tavşan beslemenin diğer avantajları arasında sayılabilir.

kızın koluna tutunup arka ayaklarının üzerinde duran tavşan

Evde Tavşan Beslerken Nelere Dikkat Edilmeli?

İster tırnaklarını kesmek ister başka bir nedenle olsun, tavşanların ürkek olabileceğini ve taşınmaktan hoşlanmayabileceğini unutmamalısınız. Özellikle bazı tavşanlar zaman zaman okşanmaya hayır demeseler de tutulmaktan hiç hoşlanmayabilirler. Tavşanınızı vücudunuza yakın tutmalı ve arka kısımlarını desteklemelisiniz. Tavşanlar tekme atmayı severler ancak onu tutarken arka kısımlarını desteklemezseniz sırtlarına kolayca zarar verebilirler.

Tavşanların kemirgen olduğu unutulmamalıdır. Etrafta gördükleri kabloları, bitkileri ve mobilyaları kemirmek isteyeceklerdir. Bize yaramazlık gibi görünen bu davranışları onların içgüdülerinden ve etraftaki nesnelerin onlara kemirebilecekleri materyaller olarak gözükmesinden kaynaklanır. Ancak kemirme içgüdülerinden dolayı, serbest dolaşmasına izin verecekseniz evinizi tavşanlar için güvenli hâle getirmelisiniz. Bu noktada uzman görüşlerinin bilinmesinde fayda olacaktır, uzmanlar tavşanların evde serbest gezmesine izin verilmemesini önerirler. Kafeslerinin dışında koşmaya ihtiyaç duyabilecekleri için, örneğin işten geldikten sonra onu gözetimli şekilde serbest bırakabilirsiniz. Onu oyuncaklarla meşgul tutmak diğer nesneleri kemirmesini engelleme konusunda yardımcı olabilir.

Tavşanlar genellikle ayakta uyuyan canlılardır. Bununla birlikte, sizin yanınızda kendini gerçekten iyi hissediyorsa devrilip bir anda uyumaya başlayabilir. Bu hareket bayılmaya benzese de aynı değildir. Tavşanlar sevilmeyi ve bakım yapılmasını istediklerindeyse diğer tavşanlara ve sahiplerine kafa atabilirler. Bu agresif bir davranış değil, sevilmek istediklerinin göstergesidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.