Ginepiglerde Soğuk Algınlığı
Ginepiglerde soğuk algınlığı ne yazık ki sıklıkla görülen ve tedavi edilmediği takdirde minik dostlarımızın sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir durumdur. Tipik olarak üst solunum yollarında başlayan soğuk algınlığı gözlerde sulanmaya ve/veya yaşarmaya, burunda akıntıya, iştahsızlığa ve solunum sorunlarına yol açarak etkisini gösterir. Ginepiglerin sağlıklı ve konforlu kalabilmesi söz konusu olduğunda kafeslerinin ideal şartları karşılaması, sağlık kontrollerinin yapılması ve sağlıklı bir beslenme ile buluşturulmaları akla ilk gelen sorumluluklar olsa da onların bulunduğu ortamın sıcaklık değerlerinin de son derece önemli olduğu unutulmamalıdır. Gine domuzlarının konforlu ve olası hastalıklardan uzak kalabilmesi için kafeslerinin bulunduğu ortam ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Minik bedenlerinin dramatik sıcaklık değişimlerine maruz kalmaması da eşit derecede önemlidir: Ani sıcaklık değişimlerine maruz kaldıklarında bağışıklık sistemleri zayıflayabilir ve birçok hastalığa karşı dirençleri azalabilir. Bu yazımızda ginepiglerde soğuk algınlığı belirtileri, tedavisi ve ginepiglerde soğuk algınlığının önlenmesi ile ilgili değerli bilgiler bulabilirsiniz.
Ginepiglerde Soğuk Algınlığı Belirtileri
Bulundukları ortamın sıcaklığı 15 derecenin altına düştüğünde ginepiglerde soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıkabilir. Sıcaklık 15 derecenin altına düşerse ginepigler üşüyebilir ve kan akışları yavaşlayabilir. Soğuk havanın üstesinden gelmek için sergilenen bu doğal tepki uzun süre devam ederse soğuk algınlığı başta olmak üzere çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.
Ginepiglerin en konforlu ve sağlıklı kalabilecekleri sıcaklık değerleri 18 - 22 derece aralığındadır. Fakat onların bulunduğu ortam sıcaklığını belirtilen seviyelerde tutmak da tek başına yeterli olmayacaktır. Ginepiglerin kafeslerinin ideal şekilde havalandırılması da benzer öneme sahiptir. Sadece, kafeslerinin soğuk hava akışına maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Kimi zaman kafeslerinin bulunduğu ortamın sıcaklığı ideal olsa da yataklarının ve kafes zeminindeki talaşların ıslak olması neticesinde ginepiglerde çeşitli enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle guinea pig kafesleri için seçilen guinea pig talaşları ve guinea pig yatakları yüksek emiciliğe ve kolay kuruma özelliğine sahip olmalıdır.
Ginepiglerde soğuk algınlığı çeşitli belirtilerle etkisini hissettirebilir: Hapşırma, nefes darlığı, burun akıntısı, gözlerde sulanma ya da akıntı ve öksürük yaygın görülen soğuk algınlığı belirtileri arasında yer alır. Tüm bu semptomlara ek olarak ginepiglerde genel sağlığın bozulduğuna dair çeşitli belirtilerle de karşılaşılması mümkündür. İştahsızlık önde gelen belirtidir. Hasta olan ginepiglerin iştahı azalabilir, enerji seviyelerinde belirgin düşüşler yaşanabilir, ateşleri yükselebilir. Bu belirtilerden biri ya da birden fazlası gözlemlendiği takdirde guinea piginizin veteriner hekimlerce muayene edilmesi ve tedavi seçeneklerinin mümkün olduğunca hızlı şekilde hayata geçirilmesi önemlidir.
Ginepiglerde Soğuk Algınlığı Tedavisi
Ginepiglerde soğuk algınlığı tedavisine zamanında başlanması gerekir. Basit gibi değerlendirilen bu sağlık sorunu ginepig gibi hassas bünyeye sahip evcil hayvanlarda hızla ilerleyebilir ve hatta zatürreye çevirebilir. Diğer bir deyişle başlangıçta üst solunum yollarını etkileyen enfeksiyon, akciğer dokusunun enfekte olmasına da yol açabilir. Yaşanan sağlık sorunu ilerlemeden tedavi süreçlerine geçilmesi ile ginepiglerin sağlıklarına kavuşması mümkün olabilir.
Ginepiglerde soğuk algınlığı tedavisi kapsamında ilaç kullanımı gerekli olabilir. Bu noktada kesinlikle veteriner hekimlerin önerileri dışına çıkılmamalıdır. Reçete edilen ilaçlar, reçete edildikleri dozda ve sıklıkla ginepiglere verilmelidir.
Tedavi kapsamında ginepiglerin konforlu ve sıcak tutulması da son derece önemlidir. Güçlerini toplamaları ve hastalığı atlatmaları adına özel bir bakımla buluşturulmaları tavsiye edilir. Hastalık belirtileri gösteren ginepig kafeste yalnız değilse, mutlaka diğer ginepigle ayrı tutulmalıdır. Tedavi sürecinde ginepiglerin ideal oranda sıvı tüketmelerine özen gösterilmelidir. Su içmeyi reddediyorlarsa küçük bir şırınga yardımıyla ılık su içmeleri sağlanabilir. C vitamini her zaman ginepig beslenmesinde bulunması gereken bir organik bileşiktir, hasta olan ginepigler için ise önemi artış gösterir. C vitamini bakımından zengin gıdaların beslenmeye eklenmesi ile hastalık sürecinin üstesinden daha rahat gelmelerine yardımcı olmak mümkündür. Hasta olan ginepig tedavi görmeye başladığında kafesi kapsamlı olarak temizlenmeli ve kafes temizlendikten sonra yaşam alanına bırakılmalıdır.
Ginepiglerde Soğuk Algınlığı Önleme
Soğuk algınlığı temelinde üst solunum yollarını etkisi altına alan viral bir enfeksiyondur. Yılın tüm mevsimlerinde görülebildiği için ginepiglerin yaşadıkları ortamın sıcaklık değerlerinin kontrol altında tutulması şarttır. Az önce de belirttiğimiz gibi ginepiglerin en konforlu olduğu sıcaklık değerleri 12 - 22 derece aralığında değişir. Kafeslerinin havalandırılması, kafesleri havalandırılırken ginepiglerin soğuk hava dalgasına maruz kalmasının engellenmesi ve kafeslerin düzenli olarak temizlenmesi ginepiglerde soğuk algınlığı başta olmak üzere diğer enfeksiyonların ve hastalıkların önlenmesi adına etkili adımlar olarak kabul edilir.
Guinea pigler soğuk hava koşullarına karşı oldukça hassastır. Kış aylarında dışarıda bırakılmaları sağlıklarını ciddi ölçüde tehdit edebilir. Soğuk havalarda dışarıda yaşamaları gerekiyorsa, ginepigler için ek tedbirler alınmalıdır. Kafesleri yağmurdan, kardan ve rüzgârdan korunmalıdır. İmkân varsa kafesleri kapalı ortamlara taşınmalıdır. Alternatif olarak yaşam alanlarının üstü rüzgârı kesen, su geçirmez bir örtü ile örtülmelidir. Örtülen korumanın kafesin hava almasını engellemediğinden emin olunmalıdır.
Ginepiglerin soğuk havalarda üşümelerinin engellenmesi ve sıcak kalabilmeleri için kafeslerin içine kazabilecekleri ve saklanabilecekleri materyaller koyulmalıdır. Bu kapsamda, düzenli olarak temizlenmek kaydıyla, kumaş ve küçük battaniye parçalarından yardım alınabilir. Yine de dikkatli olunması gerekir, bu materyaller ıslandığında bakterilerin çoğalması için ideal alanlara dönüşebilir ve ginepiglerin bakterilere bağlı enfeksiyonlarla karşılaşmasına neden olabilir.
Ginepiglerde soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok rahatsızlığın engellenmesinde bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önem taşır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi adına kaliteli ve taze besinlerle beslenmeleri kritiktir. C vitamini bakımından zengin taze otlar, yüksek kaliteli peletler ve taze sebzeler beslenmelerine eklenmelidir. Böylece bağışıklık sisteminin güçlü tutulması mümkün olabilir.
Ginepiglerin strese girmesi de bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına ve hastalıklara yatkın hâle gelmelerine neden olabilir. Stresten uzak tutulmaları adına kafesleri geniş ve temiz olmalıdır, kafeslerinde saklanabilecekleri alanlar oluşturulmalıdır. Ginepigler sosyal kemirgenler oldukları için kafeslerinde yaşamlarını paylaşacakları bir ginepig olması streslerini azaltmalarına yardımcı olur. Bu nedenle ginepig sahiplenenlerin en az iki dost edinmesi tavsiye edilir. Bakım süreçlerinin aksatılmaması da onlarla zaman geçirilmesi de streslerini azaltmaya katkı sunan adımlar arasında sayılabilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.