Himalaya Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

Himalaya Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

24.01.2024 Aysegül Tunçay


Küçük ırk tavşanlar arasında yer alan Himalaya tavşanının, en eski tavşan türlerinden biri olduğu kabul edilir. Tüyleri genel olarak beyaz olsa da kulak, burun ve ayak bölgelerinde tüyleri siyah renklidir. Bedeni silindir şekline sahip olan bu tavşan; büyük kulaklara, güçlü bacaklara ve başının iki yanında konumlanmış gözlere sahiptir. Beden yapısı nedeniyle doğadaki avcılardan rahatlıkla kaçabilen Himalaya tavşanı evcil hayvan olarak birçok evde kendine yer bulmuştur. Sakin ve uysal doğası ile her yaştan kişi ile iyi anlaşabilen Himalaya tavşanı, insanlarla fiziksel temasa geçmekten neredeyse hiç rahatsız olmaz. Üstelik diğer tavşanlar ile de iyi anlaşabildiği bilinir. Yüksek enerjiye sahip olduğundan sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için düzenli egzersiz yapması önemlidir. Kafesi dışında sosyalleşerek de zaman geçirmeye ihtiyacı olan Himalaya tavşanının bakımı oldukça zahmetsizdir. Kendine has görünümü, beyaz tüyleri ve tüylerindeki siyah noktalarla ayırt edici tavşan türlerinden olan Himalaya tavşanı hakkında hazırladığımız bu yazımızda Himalaya tavşanı özellikleri ve bakımına dair temel bilgileri bulabilirsiniz.

yetişkin himalaya tavşanı

Himalaya Tavşanının Fiziksel Özellikleri

En eski tavşan türlerinden biri olarak kabul edilen Himalaya tavşanlarının kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte bazıları bu tavşanın Himalaya dağlarından değil Uzak Doğu'dan dünyaya yayıldığına inanmaktadır. Farklı ülkelerden gelebileceği düşünüldüğünden farklı isimlerle anıldıkları söylenebilir: Kara burun, Çin tavşanı, Rus tavşanı gibi isimlendirmeler yaygın olarak kullanılır.

Himalaya tavşanı hem beden hem de tüy yapısı ile ayırt edici bir görünüme sahiptir. Bedeni silindir şeklindedir. Bacakları oldukça güçlü ve dayanıklıdır. Kulakları büyük ve dik olur. Gözleri pembe ya da mavi renge sahip olabilir, yuvarlak yapılıdır.

Tüyleri oldukça özeldir. Himalaya tavşanları doğduklarında tüyleri beyaz ya da gri renkli olur. Yavru tavşanlar tek renkli olsa da zaman içerisinde, maruz kaldıkları iklim koşullarına da bağlı olarak kulak, burun ve ayaklardaki tüyleri renk değiştirir. Tüylerindeki renk farklılıkları tavşanların yaşına ve bulundukları ortama göre özelleşebilir. Örneğin soğuk iklimlerde yaşayan Himalaya tavşanlarının renkleri, az önce belirtilen vücut kısımlarında, daha koyu olur. Yavru tavşanlar sıcaklığa yüksek derecede duyarlıdır. Sıcakta tutulduklarında albino oldukları düşünülebilir: Tüylerinde siyah kısımlar bulunmaz. Tüy yapıları kısa, sık ve yumuşaktır.

Himalaya tavşanı, küçük bir tavşan türüdür. Yetişkinlik döneminde ağırlığı 1,4 - 2,3 kg aralığında olur. Yaşam süresi 6-8 yıl arasındadır. Tek seferde dünyaya 6 - 7 yavru getirebilirler.

himalaya tavşanı

Himalaya Tavşanı Bakımı ve Sağlığı

Himalaya tavşanı, bakımı oldukça kolay evcil hayvanlardan biridir. Himalaya tavşanının tüy bakımı haftada 1-2 kere yapılabilir. Tüylerinin fırçalandığı bu süreç insanlarla arasındaki bağın güçlendirilmesi bakımından oldukça değerlidir. Tüyleri taranmazsa cilt sağlıkları tehlikeye girebilir. Ek olarak tüy yapıları kısa ve yoğun olduğundan bakım görmediğinde matlaşabilir. Banyo yapmalarına gerek yoktur, tüm tavşanlar gibi kendilerini temizleyebilirler.

Tırnak uzunluklarının takip edilmesi önemlidir. Tırnakları çok uzarsa hareket ederken ağrı çekebilirler ve konforları azalabilir. Tırnak kesimi dikkatle gerçekleştirilmelidir. Ayak sağlığının korunması adına kafeslerinin zemininde sağlıkları için zararlı olmayan kemirgen talaşları kullanılmalıdır.

Himalaya tavşanlarının diş bakımları, olmazsa olmaz olarak nitelendirilir. Dişleri sürekli uzadığından ideal seviyede tutulmalıdır. Bunun için kafeslerinde kemirebilecekleri oyuncaklara ve kemirme taşlarına yer verilmelidir. Kemirgenler için özel olarak formüle edilen kemirme taşı çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Himalaya tavşanının sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi adına kendine ait ideal boyutta bir kafesi olması şarttır. Enerji düzeyi orta yükseklikte olan bu tavşan türünün hem kafesinde hem de kafes dışında mental ve fiziksel olarak uyarılmaya ihtiyacı vardır. Kafesinde yaşam alanı ile oyun alanı eş zamanlı bulunmalıdır. Tek bir Himalaya tavşanı için 61 cm x 38,1 cm ebatlarında kafes temin edilmelidir. Tavşan Kafesi Nasıl Olmalı? içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz. Kafeslerinin temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Böylece hem hijyen standartları karşılanabilir hem de koku oluşumu minimize edilebilir. Sağlıklı kalmaları adına aşırı sıcak ve soğuk havadan korunmaları gerekir. Kafesleri sıcak yaz günlerinde doğrudan güneş ılığı almamalıdır.

Himalaya tavşanlarının beslenmesinin, bakım süreçlerinden ayrı tutulmaması gerekir. Himalaya tavşanının günlük beslenmesinin %70'inin taze ve kuru otlardan oluşması tavsiye edilir. Geri kalan kısımda tavşan yemleri ile buluşturulmaları mümkündür. Gün içerisinde ne kadar besin tüketebilecekleri ağırlıklarına ve enerji seviyelerine göre ayarlanmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler de onlar için keyifli besin kaynaklarıdır. İçerisinde şeker ihtiva eden havuç gibi sebzelerin beslenmeye kısıtlı miktarda eklenmesi önemlidir. Kemirgen beslenmesinde güvenle yer verilebilecek yemlere buradan ulaşabilirsiniz.

Himalaya tavşanlarının kafesleri onlar için en uygun şekilde hazırlansa da onların sosyal evcil hayvanlar oldukları ve kafes dışında da zaman geçirmeye ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır. İnsanlarla etkileşimde kalmayı sevdiklerinden kontrollü ortam sağlandıktan sonra her gün kafeslerinin dışında zaman geçirmeleri sağlanmalıdır.

yetişkin himalaya tavşanı

Himalaya Tavşanının Karakteri ve Davranışları

Himalaya tavşanı arkadaş canlısı ve sevgi dolu karakteri ile bilinir. İnsanlarla zaman geçirmekten hoşlanır ve fiziksel temastan kaçınmaz. Güvendiği insanlar tarafından sevilmek ve kucağa alınmak onun için olağandır. Himalaya tavşanlarının diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşmaları mümkündür. Örneğin köpeklerle, elbette hem tavşanın hem de köpeğin karakterine bağlı olarak, iyi anlaşabildikleri bilinir. Bu noktada önemli olan birbirleri ile doğru şekilde tanıştırılmalıdır. Köpeğin tavşanı av olarak algılamamasının sağlanması şarttır. Tüm bu söylemler kedilerle olan ilişkileri için de geçerlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.