Ginepigler Kaç Yıl Yaşar?
Kemirgen sınıfında yer alan guinea pig hakkında yaygın olarak bilinenlerden biri son derece uysal ve sosyal canlılar olduklarıdır. Kısa bacakları, yuvarlak bedenleri ve cana yakın davranışları ile en çok sevilen evcil hayvanlar arasında yer alan ginepigler Güney Amerika kökenlidir. Birçok farklı tipte karşımıza çıkabilirler, ırklarındaki farklılıklar tüy yapıları kadar tüylerinin renklerinde de gözlemlenebilir. Sosyallikleri onların kafeslerinde tek yaşamalarının çeşitli sorunları beraberinde getirmesi ile sonuçlanabilir, mümkün olduğu takdirde çift olarak sahiplenilmelerinde fayda vardır. Kısa periyotlarda uyuyan ve günün neredeyse 20 saati aktif olan guinea piglerin mükemmel arkadaşlar olduğu bilinir. Ancak hamster ve tavşan gibi kemirgenleri sahiplenenler gibi guinea pig sahiplenenlerin de dostlarının kaç yıl yaşayacağı ile ilgili soru işaretleri bulunur. Tipik olarak guinea piglerin yaşam süresinin 5 - 6 yıl olduğu belirtilebilir. Ancak bu süre bazıları için daha fazladır. Dolayısıyla guinea pig sahiplenenlerin temel önceliği dostlarının yaşam süresini uzatmak için temel gereksinimlerini karşılamak olmalıdır. Bu yazımızda "Ginepig kaç yıl yaşar?" sorusunun detayları başta olmak üzere ginepiglerin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Ginepiglerin Yaşam Serüveni
Genel bir söylemde bulunmamız gerekirse ginepigler ortalama olarak 5 - 7 yıla kadar yaşayabilirler. Ancak doğru yaşam alanı seçildiğinde ve yaşam alanının hijyeni sağlandığında, beslenmelerine yeterli miktarda C vitamini eklendiğinde, bakım süreçleri aksatılmadığında ve düzenli olarak veteriner hekimlerin sağlık kontrollerinden geçtiklerinde bu süre uzayabilir. Nitekim Guinnes Rekorlar Kitabı, 15 yıl yaşayan bir guinea pigin kayıtlarını barındırmaktadır. Evlerde yaşayanlardan farklı olarak vahşi doğadaki ginepiglerin yaşam süreleri 1-4 yıl arasında değişmektedir.
Guinea piglerin özelliklerinin cinsiyet doğrultusunda farklılaştığı bilinir. Erkekler dişilere oranla daha yapılı ve ağır olur. Dişilerin yaşam sürelerinde gebelik, önemli bir döneme işaret eder. Yaklaşık 68 gün süren gebelik dönemi sona erdiğinde ortalama olarak dört yavru dünyaya gelir. Gözleri açık doğan ginepig yavruları yaklaşık 21 günde sütten kesilir ve 3 - 4 aylık olduklarında tamamen olgunlaşırlar. Dişi guinea piglerin tam anlamıyla olgunlaşmaları 6 - 8 ay sürebilmekle birlikte daha erken dönemde de gebe kalabildikleri ifade edilebilir. Dişi ginepiglerin pelvis bölgesi 9 - 12 aylık olduklarında birleşir. Çiftleştirilmeleri için pelvisin kapanmamış olması önemlidir. Aksi durumda doğum sırasında çok ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir.
Onlar için ilk 3 yıl geride kaldığında yaşlılık dönemi başlamış kabul edilir. Yaşlanma ginepiglerin hem sağlık kontrollerinin sıklaştırılması gereken hem de kronik hastalıklar nedeniyle yaşam konforunun azalabildiği bir süreç olarak değerlendirilir.
Ginepiglerin yaşam süresi cins doğrultusunda da değişiklik gösterebilir. Tüysüz ginepig cinsleri 7 - 8 yıl yaşayabilirler uzun tüylü bazı cinslerin yaşam süresinin ne yazık ki 4 yıl gibi kısa bir süre olduğu bilinir.
Ginepiglerin Yaşam Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Ginepiglerin yaşam süresi, genlerden büyük ölçüde etkilenir. Fakat genler yaşam süresi üzerindeki tek belirleyici değildir.
Yaşam alanları ginepiglerin sağlıklı ve konforlu bir ömür sürmesi için kritik öneme sahiptir. Guinea pigler ideal boyutta kafeslerde, hijyenik şartlarda yaşam sürmelidir. Kafesleri ne aşırı sıcakta ne de soğukta konumlandırılmalıdır. Kafeslerindeyken temiz su ve günlük taze meyve ve sebzelerle kolaylıkla buluşabilmeleri önemlidir. Ginepiglerin farklı ihtiyaçları olduğu da unutulmamalıdır: Kafeslerinde ağız ve diş sağlıklarını destekleyecek kemirme taşları ve onlar için güvenli, özel olarak tasarlanmış ginepig oyuncakları onlar için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Siz de dostunuzun konforlu ve uzun bir yaşam sürebilmesine destek sunmak için gerekli kafes ekipmanları arasından seçim yapabilirsiniz.
Ginepigler için sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Ginepigler ihtiyaç duydukları C vitaminini kendileri üretemediğinden C vitamini takviyesi ile beslenmelerinin desteklenmesi tavsiye edilir. Böylece C vitamini eksikliğine bağlı sağlık sorunları ile karşılaşma riskleri azaltılabilir.
Ginepiglerin yaşam süresini olumsuz etkileyen unsurlardan biri de veteriner hekim kontrollerinin aksatılmasıdır. Ginepigler, özellikle yaşlılık dönemi itibarıyla çeşitli kronik hastalıklara yakalanabilirler ve düzenli sağlık kontrolleri yapılmadığında ortaya çıkan hastalıkların ilerlemesi ile karşılaşılabilir. Zamanında alınmayan tedbirler minik dostlarımızın yaşam süresini kısaltabilmektedir.
Ginepiglerin Sağlıklı ve Daha Uzun Yaşamasını Sağlamak Mümkün mü?
Bakım eksikliği, yanlış ve/veya eksik beslenme, hijyenik olmayan koşullar, sağlık kontrollerinin aksatılması gibi bir dizi unsur ginepiglerin yaşam süresini kısaltabilir. Onların mümkün olduğunca uzun süre maksimum konforla yaşamasına yardımcı olacak adımlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek kalitede taze ve kuru otlarla beslenmeleri gerekir. Beslenmeleri aynı zamanda taze meyve ve sebzelerle desteklenmelidir. Günlük besin ihtiyaçlarının karşılanması adına guinea pig yemleri de beslenme rutinlerine dâhil edilmelidir.
- Ginepig beslenmesinin çeşitlendirilmesi tavsiye edilir. Çeşitli yiyeceklerle buluşturulmaları ancak bu esnada mide sorunları yaşamalarını engellemek adına tedbirli olunması gerekir.
- Ginepiglerin kiloları haftalık olarak izlenmelidir. Ani kilo artışları da kayıpları da sağlıkları için tehlike yaratabilir.
- Genç ginepiglerin her 6 - 12 ayda bir kez veteriner hekimlerce muayene edilmesi önemlidir. 3 yaş üstündeki yaşlı ginepiglerin her 6 - 12 aylık periyotta kan testleri de yapılmalıdır.
- Ginepiglerin uzun ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için canlarının sıkılmaması önemlidir. Mental olarak uyarılmaları adına onlarla hem etkileşime geçilmeli hem de keyifli zaman geçirebilecekleri oyuncaklara erişimleri sağlanmalıdır.
- Ginepigler insanlarla zaman geçirmekten mutlu olan ve dahası bu etkileşime ihtiyaç duyan canlılardır. Yalnız bırakılmaları onları derin bir yalnızlığa itebilir, beklenmedik bir sağlık sorunu ile karşılaşılmadığı takdirde onlardan uzak kalınmaması önerilir.
- Ginepiglerin kafeslerin dışında da vakit geçirmeleri tavsiye edilir. Günde en az 1 saat boyunca kafeslerinin dışında kontrollü bir ortamda keşif yapmaları sağlanmalıdır.
- Ginepigler için temiz su ve günlük taze yiyecek olmazsa olmazlardır. Kafeslerindeki guinea pig evleri ve yatakları her 3-4 günde bir temizlenmelidir. Aynı şekilde kafes zeminindeki talaşların da her gün temizlenmesi ihmal edilmemelidir. Talaş seçiminde ginepiglerin sağlığına zarar vermeyecek materyallerden imal edilen kemirgen talaşları en güvenilir ve sağlıklı alternatiflerdir.
- Ginepiglerin sağlıklı, mutlu ve mümkün olduğunca uzun bir yaşam sürebilmesi için kafeslerinin konumlandırıldığı yere de dikkat edilmelidir. Yüksek ses onları strese sokabilir, bu nedenle kafeslerinin mümkünse sakin yerlerde konumlandırılması gerekir. Kafeslerinin iyi havalandırılması da benzer öneme sahiptir.
- Ginepiglerde hastalık belirtilerinin erken dönemde fark edilmesi gereken tedavi süreçleri ile buluşabilmeleri ve sağlıklarının desteklenmesi anlamına gelir. İştahta değişim, hızlı nefes alıp verme, yemek yemekten kaçınma, salya akıtma, aşırı kaşınma ya da tüy dökülmesi, kilo kaybı, ishal, sık sık hapşırma ve gözlerde sulanma gibi semptomların dikkate alınması gerekir.
Tüm bu tedbirlerin alınması ve ginepig bakımlarının eksiksiz yapılması ile "Ginepig kaç yıl yaşar?" sorusuna verilecek yanıtlar daha uzun olabilir. Siz de hayatınızı en az bir ginepigle paylaşıyorsanız, yazımızdaki önerileri hayata geçirerek ve mutlaka veteriner hekimlerin önerilerini uygulayarak dostunuzun daha mutlu ve daha uzun süre sağlıklı kalmasına katkı sunabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.