Guinea Pig (Ginepig) Tüy Dökülmesi ve Tüy Bakımı

Guinea Pig (Ginepig) Tüy Dökülmesi ve Tüy Bakımı

07.02.2024 Deniz Öz


Popüler bir evcil hayvan olarak birçok evde kendine yer bulan guinea pigler, başlarının yan kısımda konumlanan gözleri, hafif basık burunları ve küçük kulakları ile son derece sevimli bir görünüme sahiptir. Bakımlarının oldukça zahmetsiz olduğu ve genel anlamda sağlıklı evcil hayvanlar arasında yer aldıkları bilinir. İdeal yaşam alanları ile buluşturulduklarında, sağlıklı beslendiklerinde, kafeslerinin temizliği düzenli olarak yapıldığında, sağlık kontrolleri ve bakımları aksatılmadığında konforlu bir yaşam sürebilirler. Yine de diğer tüm canlılar gibi ginepigler de zaman zaman sağlık sorunları yaşayabilirler.

Ginepiglerin yaşadıkları sağlık sorunları; yaşın ilerlemesi, diş hastalıkları, üreme sistemi bozuklukları, yaralanma ve bakım eksikliği gibi nedenlerle gündeme gelir. Guinea pig tüy dökülmesi, ginepigleri sıklıkla etkileyen ve farklı nedenleri olabilen sorunlar arasındadır. Guinea piglerde tüy dökülmesi hakkında hazırladığımız bu yazımızda hem tüy dökülmesini hem tüy dökülmesi nedenlerini hem de guinea tüy bakımı kapsamında yapılması gerekenleri bulabilirsiniz.

kahverengi tüylü guinea pig

Guinea Pig Tüy Dökülmesinin Nedenleri

Guinea pigler mevsim geçişlerinde her zamankinden fazla tüy dökebilirler ve bu tüy dökülmesinin tamamen engellenmesi mümkün değildir. Fakat genel tüy dökülmesinden farklı olarak zaman zaman anomalilerle karşılaşılabilir ve bu anomalilerin ardında sağlık sorunları bulunabilir.

Alopesi olarak da bilinen tüy dökülmesi, farklı nedenlerle gündeme gelebilir ve oluşma mekanizması nedenleri doğrultusunda değişebilir. Guinea piglerde tüy dökülmesi bölgesel olabileceği gibi tüylerin incelmesi şeklinde de etkisini hissettirebilir. Tüy dökülmesi ile birlikte, tüylerin döküldüğü cilt bölgesinde kızarıklık, kabuklanma, çizikler ve pul pul görünüm ile karşılaşılabilir. Ginepiglerin bedeninde bölgesel tüy dökülmesi sonucu kellik görüldüğünde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayene ettirilmeleri önemlidir.

Guinea pig tüy dökülmesi nedenleri arasında parazitler, mantar enfeksiyonları, hormonal dengesizlikler, stres, gebelik, doğum sonrası süreç, Cushing hastalığı, yumurtalık kisti, C vitamini eksikliği, guinea pig tüy bakımı ihmali ve tüyleri yolma gibi davranış bozuklukları yer alabilir. Guinea piglerde tüy dökülmesinin yaygın nedenlerini daha detaylı ele alınması önemlidir.

C Vitamini Eksikliği

Ginepigler C vitaminini doğal olarak sentezleyemezler. Besinler ve takviyeler aracılığı ile yeterince C vitamini ile buluşamadıkları takdirde bağışıklık sistemleri zayıflayabilir, kan damarlarının bütünlüğü bozulabilir ve organları zarar görebilir. C vitamini eksikliğine bağlı olarak cilt sağlığının gerileyebileceği de bilinir. Kronik olarak az C vitamini tüketme sonucu ginepiglerde tüy dökülmesi, cilt enfeksiyonları, tüylerde kalınlaşma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ek olarak cilt yaralarında geç iyileşme, diş etlerinde kanama, kilo kaybı, büyüme hızında azalma gibi semptomlarla da karşılaşılabilir.

"Barbering": Tüy Yolma

İngilizcede "barbering" olarak adlandırılan ve ginepiglerde lokal tüy dökülmesine neden olan durum, tüy yolma ile karakterizedir. Tüylerin yolunması sırasında bölgenin ısırılmasına bağlı olarak cilt yaraları ve enfeksiyon ile karşılaşılabilir. Tüylerde yamalı görünüme yol açan bu durum genel olarak tek başına yaşayan ve canı sıkılan ginepiglerde ortaya çıkar. Kafeste birden fazla ginepig yaşadığında da bu durum meydana gelebilir, ginepigler arasındaki sosyal sorunlar ve baskınlık kurma davranışları tüy dökülmesine neden olabilir.

siyah kahverengi tüylü guinea pig

Ginepiglerin Tüyleri Vücutlarının Hangi Kısmında Dökülüyor?

Ginepiglerde tüy dökülmesi vücutlarının farklı kısımlarında ve farklı şekillerde meydana gelebilir. Tüy dökülmesinin nerede, hangi ek belirtilerle ve ne şekilde gerçekleştiğinin anlaşılması nedenlerinin belirlenmesini kolaylaştırabilir.

  • Tüy dökülmesi ve kilo kaybı birlikte görülüyorsa C vitamin eksikliği şüphesi güçlenebilir. Kilo kaybı ciddi boyutlara ulaştığında zaman kaybetmeden veteriner hekimlerin kontrollerine başvurulması gerekir.
  • İleri yaştaki dişi guinea piglerde tüy dökülmesi vücudun yan kısımlarında görülüyorsa yumurtalık kisti ihtimalinin değerlendirilmesi gerekir. Hormonal tüy dökülmesi gebe ya da doğum sonrası dönemdeki ginepiglerde yaygındır. Akar istilası da tüy dökülmesinin potansiyel nedenleri arasında yer alır.
  • Ginepig tüy dökülmesi göz çevresinde meydana geldiyse mantar enfeksiyonları ihtimali öne çıkar. Gözlerin çevresinde, baş ve yüzde meydana gelen tüy dökülmeleri, etkilediği bölgede kellik oluşturabilir.
  • Kulakların arkasında kellik oluşuyorsa, bölgede kızarıklık ve çizikler bulunuyorsa mantar enfeksiyonları ya da akar istilası gündeme gelebilir.
  • Ginepiglerin sırt kısımlarında da tüy dökülmesi olabilir. Genellikle akarlar nedeniyle oluşan bu tür tüy dökülmesi enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir.

veteriner hekim tarafından kontrol edilen guinea pig

Guinea Piglerde Tüy Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Guinea piglerde tüy dökülmesi; vitamin eksikliği, enfeksiyonlar, parazitler ve tüy yolma gibi farklı nedenlerle meydana gelebilir. Tedavisi, ginepiglerde tüy dökülmesine neden olan unsur doğrultusunda planlanır. Bu nedenle öncelik, nedenlerinin belirlenmesidir.

Nedenine bağlı olarak ginepiglerde tüy dökülmesi tedavisi kapsamında ilaç kullanımı, diyet değişiklikleri, çevre değişiklikleri ve cerrahi operasyon gibi farklı yöntemlere başvurulabilir. Tedavi süreci genel olarak başarıyla sonuçlanır. Bazı durumlarda ginepiglerin yaşam boyunca ilaç kullanması gerekebilir. Örneğin cilt enfeksiyonları nedeniyle oluşan tüy dökülmesinin tedavisi kısa olurken hipertiroidizm varlığında tedavi süresi uzayabilir.

döner tüylere sahip guinea pig

Guinea Pig Tüy Bakımı İçin Pratik İpuçları

Guinea piglerin daha sağlıklı tüylere sahip olması için bakım süreçlerinin aksatılmaması önemlidir. Bu kapsamda haftada bir kere yumuşak bir fırça ile tüylerinin fırçalanması gerekir. Tavşanlardan farklı olarak ginepigler kendilerini temizleyebilen canlılar olmadıklarından düzenli olarak yıkanmaları ihmal edilmemelidir. Kışın ayda bir kere, yaz aylarında ise her 10 - 15 günde bir yıkanmaları ideal olacaktır. Ginepigler yıkanırken yalnızca onların cilt sağlığını korumak için özel olarak formüle edilen şampuanlar kullanılmalıdır. Yıkanmadıklarında dökülen tüylerin toplanması amacıyla nemli bir bezle silinmeleri de faydalı olabilmektedir. Ginepiglerin ne sıklıkta yıkanması gerektiği ile ilgili kesin bilgi veteriner hekimlerden alınabilir.

Doğrudan tüy bakımı ile ilgili olmasa da ginepiglerin sağlıklı beslenmesinin sağlanması hem cilt hem de genel sağlıklarının desteklenmesi bakımından en önemli adımlardan biridir. Ayrıca kafeslerinin düzenli olarak temizlenmesi, kafese yeni bir ginepig gelecekse bu yeni üyenin sağlık kontrollerinden geçirilmesi tavsiye edilir. Ginepiglerde hormonal nedenlerle meydana gelen tüy dökülmesi genellikle dişileri etkiler. Dişi ginepiglerin kısırlaştırılması sağlıkları için değerli bir yatırım olarak yorumlanmaktadır.

Ginepiglerde tüy dökülmesi stres kaynaklı da olabilmektedir. Kafeslerinin doğru yerde konumlandırılması da mental ve fiziksel olarak uyarılabilecekleri oyuncaklara sahip olmaları da strese girme ihtimalini azaltabilir. Ginepiglerin keyifli zaman geçirmesine yardımcı olacak ginepig oyuncaklarına buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.