Hamsterlara Asla Vermemeniz Gereken Yiyecekler

14.04.2024 Deniz Öz


Hamsterların beslenmesinde dikkatli bir planlama yapılması minik dostlarımızın sağlıklı, mutlu ve konforlu kalması için temel gereksinimlerden biridir. Sadece hamster yemleri ve tohum karışımları hamsterların ihtiyaçlarını genel olarak karşılayabilse de lezzet çeşitliliği ile buluşturulmaları önemlidir. Böylece iştahsızlık ve iştahsızlığın yol açabileceği olumsuzluklar engellenebilir. Hamsterların beslenmelerine taze sebze ve meyve çeşitlerinin dâhil edilmesi ile onlara hem leziz ödüller sunulabilir hem de vitamin ihtiyaçlarının karşılanması kolaylaşabilir. Hamsterlar son derece iştahlı ve yeni lezzetler denemeye meraklı canlılar olsa da onlara farklı gıdalar vermek dikkatli olunmasını gerektirir. Hamsterlar için zararlı yiyecekler sindirim sistemini rahatsız edebilir, böbrek yetmezliğine neden olabilir ve hatta bu hassas evcil hayvanların yaşamını yitirmesine yol açabilir. Dolayısıyla hamsterlere verilmemesi gereken yiyecekler hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Bu yazımızda hamsterlardan uzak tutmanız gereken yiyecekler ve neden bu yiyecekleri onlara asla vermemeniz gerektiğine dair bilgi bulabilirsiniz.

çikolatalı kurabiye yiyen hamster

Hamsterınıza Zarar Verebilecek Toksik Yiyecekler

Hamsterlara asla verilmemesi gereken yiyecekler ile hamsterların sindirim sistemlerine zarar verebilecek olanları ayırmak mümkündür. Hamsterlardan kesinlikle uzak tutmanız gereken yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Arsenik ve oksalik asit içeren çiğ patates, hamsterlardan mutlaka uzak tutulması gereken yiyecekler arasında yer alır.
  • Çiğ Meksika fasulyesi, hamsterlar için toksik gıdalar arasındadır. Hamsterlara verilmemelidir.
  • İnsanlar için çeşitli faydaları olsa da acı badem hamsterlar için oldukça zararlıdır. Son derece toksik olan acı badem, hamsterlara verilmemesi gereken yiyecekler arasındadır.
  • Hamsterlara vermemeniz gereken yiyeceklerden biri de patlıcandır.
  • Avokado da hamsterlar için oldukça zararlıdır.
  • Çikolata hamster yaşamını tehdit edebilir: özellikle de bitter çikolata.
  • Soğan ve sarımsak hamsterlar için zararlı yiyecekler arasında yer alır.

hamster yemleri arasında duran hamster

Evde Bulunan Hamsterlar İçin Güvensiz Yiyecekler

Hamsterların sindirim sistemi oldukça hassastır. Evde bulunan birçok yiyecek onların başta sindirim sistemi olmak üzere genel sağlıklarına zarar verebilir.

  • Hamsterlar için güvenli olmayan yiyecek gruplarından biri turunçgillerdir. Portakal, greyfurt, limon, mandalina gibi meyveler yüksek oranda asit içerir. Bu meyvelerin tüketilmesi durumunda hamsterlarda mide sorunları ve ishal ortaya çıkabilir.
  • Turunçgiller gibi oldukça asidik yiyeceklerden olan turşu da hamsterlardan uzak tutmanız gereken yiyecekler arasındadır. Mide sorunlarına yol açmanın yanı sıra hamsterların diş sağlığını da bozabilir.
  • Ananas, hamsterların tüketmemesi gereken meyveler arasındadır. Hem asidik olması hem de yüksek oranda şeker içermesi nedeniyle hamsterlara zarar verebilir.
  • Hamsterların baharatlı ve tuzlu yiyecekleri de kesinlikle tüketmemesi gerekir. Baharatlı yiyecekler hamsterların midesine zarar verebilir ve ayrıca sindirimleri de oldukça zordur.
  • Iceberg marul hamsterlar için yararlı olduğu düşünülen ancak potansiyel olarak zararlı yiyecekler arasındadır. Besin değerinin düşük olması ve ishale yol açabilmesi hamsterlardan uzak tutulmasını gerektirir. Iceberg marula alternatif olarak kale bitkisi hamsterlara güvenle verilebilir.
  • Hamsterlara sebze ve meyve verilmeden önce bu besinlerin mutlaka yıkanması gerekir. Yıkanmayan sebze ve meyvelerin yüzeylerindeki kimyasallar hamster sağlığı için zararlı olabilir.
  • Hamsterlara zararlı yiyecekler arasında elma çekirdeği de bulunur. İnce bir dilim elma onlar için sağlıklı bir atıştırmalık olsa da elma çekirdeğinde siyanür vardır.

Hamsterlara zararlı yiyecekler söz konusu olduğunda genellikle bu listeye üzüm de dâhil edilir ve üzüm tüketmenin hamsterlarda böbrek yetmezliğine yol açacağı düşünülür. Kedi ve köpeklerin aksine üzüm tüketiminin hamsterlarda böbrek yetmezliği ile ilişkisi olduğuna dair bir bilgi yoktur ve uzmanlar üzüm tüketmenin hamsterlar için zararlı olmadığı görüşündedir. Elbette içerdiği şeker sebebiyle üzümün ne miktarda ve nasıl tüketildiği önemlidir. Şekerli beslenme hamsterların kilo almasına neden olabilir. Birçok meyve gibi üzüm de asidik özelliktedir. Aşırı tüketilmesi hâlinde sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Hamsterlara ilk kez üzüm verileceğinde bir adet üzümün sekizde biri ile buluşturulmaları tavsiye edilir. Maksimum dörtte bir oranında üzüm tüketmek hamsterlar için yeterli olacaktır.

meyve yiyen hamster

Tehlikeli Atıştırmalıklara Sağlıklı Alternatifler

Hamsterların beslenmesinin zenginleştirilmesi için onlara sağlıklı sebze ve meyve sunulması önemlidir. Onların sağlığına zarar vermeyen, aksine faydalı olan sebze meyveler arasında elma, armut, çilek, muz, ıspanak, havuç yaprakları, brokoli çiçekleri ve enginar öne çıkar. Miktarların doğru ayarlanması ise önemlidir. Hamsterlar çok fazla ödül yiyeceği yediklerinde hem sağlık sorunları yaşayabilirler hem de asıl yemeleri gereken yemleri ve tohum karışımlarını tüketmeyebilirler.

Hamster beslenmesi ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de "Hamsterlar et yer mi?" oluyor. Teknik olarak hamsterlar et yiyebilen canlılar. Vahşi doğada hamsterlar küçük böcekler ve solucanlar ile beslenebilir. Ancak hiç hayvansal protein tüketmeseler de sağlıklı bir hayat yaşayabilirler. Yine de hamsterlar için hayvansal protein tüketiminin sunduğu bazı faydalar olduğu da biliniyor. Hamsterların kaslarının güçlenmesi ve büyüyebilmeleri için protein önemli bir kaynak. Üstelik hamsterların ihtiyaç duydukları enerjiyle buluşmalarını da kolaylaştırıyor. Fakat hamsterlara et verilecekse temkinli olunması şart. Çok az miktarda, iyi pişirilmiş tavuk veya balık eti hamsterlar tarafından sindirilebiliyor. Kırmızı et ise sindirim sistemleri için fazla ağır bir seçenek olarak yorumlanıyor. Elbette beyaz ya da kırmızı et fark etmeksizin hayvansal protein kaynaklarının hamsterlara çiğ verilmesi önerilmiyor. Hamsterların beslenme gereksinimleri hakkında detaylı bilgi almak için Hamster Ne Yer, Nasıl Beslenir? içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.