Evcil Kuşlarda Yaygın Görülen Hastalıklar
Evcil Kuşlarda Yaygın Görülen Hastalıklar
Kuş sahiplerinin evcil kuşlarda yaygın görülen hastalıklar hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Bu sayede hastalıkların erken teşhis edilmesi mümkün olabileceğinden uygulanacak tedavinin başarı şansı büyük ölçüde artar. Özellikle bazı hastalıkların daha ilerlemeden teşhis edilmesi evcil kuşların hayatta kalma şansını ciddi derecede etkiler.
Kuşlarda yaygın görülen hastalıkların bazıları kolay bir şekilde tedavi edilebilirken bazıları ciddi problemlere neden olabilir. Yazımızın devamında bu hastalıklara dair bilgiler bulabilirsiniz.
Proventriküler Dilatasyon Hastalığı
Proventriküler dilatasyon hastalığı kuşlar arasında yaygın görülen hastalıklardan birisidir. Bu hastalıkta kuşun sindirim sistemini destekleyen sinirler etkilenir. Macaw türü papağanlarda sıkça görüldüğü için macaw tükenmişlik sendromu olarak da bilinir. Macaw dışında Afrika gri papağanı, Amazon papağanı, kakadu ve cennet papağanı türlerinde de görüldüğü için hastalığın bir diğer adı papağan tükenmişlik sendromudur.
Proventriküler dilatasyon hastalığı belirtileri arasında kilo kaybı, kusma, dışkıda değişiklik ve kursak şişliği yer alır. Bazı kuşlarda hastalık çok ilerleyinceye kadar herhangi bir belirti görülmeyebilir. Hastalığın tedavisinde genellikle nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar kullanılır. Hasta kuşlar için ayrıca özel bir beslenme programı uygulanması gerekir. Ancak hastalık için kesin tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Uygulanan tedaviler kuşun daha rahat ve konforlu bir hayat sürmesi içindir.
Papağan Ateşi
Papağan ateşi olarak bilinen psittakoz, kuşlarda görülen ve klamidya bakterisi kaynaklı bir rahatsızlıktır. Bu hastalık çok bulaşıcıdır ve kuşlardan diğer hayvanlara ya da insanlara bulaşabilir. Papağan ateşinin belirtilerini fark etmek oldukça güçtür. Yaygın görülen belirtileri arasında nefes almada zorlanma, burunda ve gözde akıntı, iştah kaybı, ishal ve genel yorgunluk hâli bulunur.
Papağan ateşi görülen kuşlara tablet ya da enjeksiyon olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavi için tetrasiklin içerikli antibiyotikler kullanılmaktadır. Kalsiyumun ilacın etkisini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle tetrasiklin alan kuşların kalsiyum almaması gerekir.
Psittacine Gaga ve Tüy Hastalığı
Psittacine gaga ve tüy hastalığı tüm papağangilleri etkileyen ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık aynı zamanda kuş AIDS'i olarak da bilinir çünkü iki rahatsızlık arasında bazı benzerlikler vardır. Her ne kadar yaygın olarak iki yaşın altındaki kuşlarda görülse de hastalık her yaştan kuşu etkileyebilir.
Psittacine gaga ve tüy hastalığı belirtileri arasında tüy kaybı, anormal tüy gelişimi, vücudun çeşitli yerlerinde kitleler ve lezyonlar oluşması, gagada çeşitli anormallikler meydana gelmesi yer alır. Eğer kuşunuzda bu tarz belirtiler görürseniz cilt ve tüy biyopsisi için veteriner hekime başvurmanız tavsiye edilir. Günümüzde hastalığın herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi genellikle ağrı kesici ile hasta kuşun daha konforlu bir yaşam sürmesine yöneliktir.
Polyoma Virüs
Polyoma virüs başta papağanlar olmak üzere kafeste yaşayan tüm kuşları etkileyebilir. Özellikle yeni doğmuş kuşlar risk altındadır. Hastalık bu kuşlar için çoğunlukla ölümcüldür.
Polyoma virüs belirtileri arasında iştah kaybı, karın bölgesinde şişlik, felç ve ishal yer alır. Bazı kuşlarda belirti görülmeyebilir ancak virüsün taşıyıcısıdırlar. Bu kuşlar etrafa virüs saçarak evde varsa diğer kuşların da hastalanmasına sebebiyet verebilirler. Polyoma virüs için kesin bir tedavi yoktur. Çok hızlı ilerleyen bu hastalıkta ölüm hızı çok yüksektir. Eğer birden fazla kuşunuz varsa ve bu kuşlar daha önce çok sayıda kuşla bir arada tutulmuşsa aşılama yapmak gerekir.
Kandida
Kandida ya da bilinen adıyla pamukçuk her türden kuşun sindirim sistemini etkileyebilecek bir mantar enfeksiyonudur. Hastalık kuşun vücudunda doğal olarak bulunan mantarların aşırı çoğalması sonucunda ortaya çıkar.
Kandida belirtileri arasında ağız ve boğazda beyaz renkli lezyonlar görülmesi yer alır. Bu nedenle hastalık pamukçuk olarak bilinmektedir. Kusma, iştah kaybı ve zayıflık ise hastalığın diğer belirtileridir. Kandida enfeksiyonu genellikle mantar önleyici ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Kandida bazı durumlarda bir rahatsızlığa bağlı olarak da görülebilmektedir. Bu nedenle kuşun veteriner hekim tarafından detaylı bir şekilde muayene edilmesi gerekir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.