Papağanlarda Can Sıkıntısı Nasıl Önlenir?

01.03.2023 Deniz Öz


Evlerin neşe kaynağı olan papağanların bakımı düşünüldüğü kadar kolay değil. Papağan sahiplenmeyi planlayanların onların en doğru şekilde beslendiklerinden, sağlıklı ve mutlu olduklarından emin olması gerekiyor. Papağanların mutluluğu söz konusu olduğunda ilgi görmeleri son derece önemli, ek olarak sürekli meşgul tutulmaları tavsiye ediliyor. Doğaları gereği üretken olan bu kuşların gün içerisinde meşgul edilmemeleri hâlinde yıkıcı davranışlarda bulunabildikleri biliniyor. Can sıkıntısı ve yetersiz sosyalleşme papağanlarda aşırı seslilik, çok hızlı hareket etme, tüy yolma ve geri çekilme gibi istenmeyen davranışların meydana gelmesine yol açabiliyor. Aynı zamanda saldırgan davranışlara, fobi geliştirmelerine veya evdeki diğer evcillerle uygun şekilde etkileşime girememelerine de sebep olabiliyor.

Saydığımız bu nedenler yüzünden papağanlarda can sıkıntısının önlenmesi için belli başlı adımların atılması öneriliyor. Bu yazımızda papağanlarda can sıkıntısını önlemenin farklı yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

kafesin üzerinde duran papağan

Pozitif Eğitim Yöntemlerine Başvurun

Papağanların gün içerisinde pozitif yöntemlerle eğitilmeleri zihinlerini meşgul etmenin pratik yollarından biri. Kafeslerine girip çıkmaları, tırmanmaları, kafeslerini kendileri kapamaları gibi küçük numaraları öğrenmeleri için adım atmak ihtiyaç duydukları motivasyonu onlara sunabiliyor. Biraz yaratıcılık da devreye girdiğinde eğitim seansları onlar için keyifli anlarla eş değer hâle geliyor. Onlara özel parkurlar hazırlamak, tırmanabilecekleri merdivenler sunmak, oyun spirali ile oynamalarını sağlamak canlarının sıkılmasını engelleyebiliyor. Eğitim seanslarının ödüllerle desteklenmesi ile papağanlar hem yeni numaralar öğrenerek zihinlerini meşgul edebiliyor hem de lezzetli bir deneyim yaşayabiliyor. Kuş krakerlerini ve ödüllerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

ahşap sandalye sırtında duran yeşil papağan

Güvenli Bir Ortamda Uçmasına İzin Verin

Vahşi doğada kuşlar yemek bulmak, su içmek ve hayatta kalmak için uçarlar. Uçmak onların enerji atmalarını ve meşgul kalmalarını sağlar. Mutlu ve sağlıklı kalmaları için evde uçabilecekleri güvenli alanlar yaratılması tüm kuş sahiplerinin önceliklerinden olmalıdır. Kaçma potansiyelleri olan pencerelerin ve kapıların kapalı olmasına dikkat edilmelidir. Evde bulunan bitkilerin onlar için zehirli olmadığından emin olunması gerekir. Evdeki aynaların örtülmesi de ihmal edilmemelidir, aynada yansımalarını görmeleri papağanları rahatsız edebilir. Evcil Kuşlar İçin Evdeki Tehlikeler adlı içeriğimizde ortamı daha güvenli hâle getirebilecek tedbirler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

kafeste mavi papağan

Uygun Bir Kafes ve Oyuncaklar Sunun

Papağanlar da dâhil olmak üzere hiçbir kuş, kanatlarını rahatça açamadıkları bir kafeste 24 saat konforlu zaman geçiremez. Kafesleri ideal ölçülerde ve yapıda olsa da kafeste zaman geçirecekleri oyuncakların bulunması gerekir. Papağanların canlarının sıkılmasını önlemek için hangi oyuncaklarla oynamaktan keyif aldıklarının keşfedilmesi önemlidir. En sevdikleri oyuncaklar bulunduğunda kafeslerine koyularak gün içerisinde kendilerini meşgul etmeleri sağlanabilir. Papağanları mutlu edecek kuş oyuncaklarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

sarı turuncu renkli papağan kafeste

Yiyecek Arama Davranışını Teşvik Edin

Yabani kuşların yiyecek aramak için bir hayli zaman harcadıkları biliniyor. Ancak evlerde kafeslerinde yaşayan papağanlar yemliklerinde bulunan yiyecekleri aramaya ihtiyaç duymadan yiyebildikleri için bu sırada mental olarak meşgul edilemiyor. Canı sıkılan bir papağanın keyifli vakit geçirebilmesi ve kendini meşgul edebilmesi için uzmanlar yiyecek arama davranışlarının teşvik edilmesini öneriyor. Bir süre yemliklerinde az yem bırakmak, zaman geçirdikleri ve ulaşabildikleri alanlarda yem saklamak önerilenler arasında. Papağanlar düzenli olarak etkileşime ve çevresel zenginliğe ihtiyaç duyan canlılar olduğu için yiyecek arayışında ödüller de etkili seçimler olarak öne çıkıyor.

beyaz papağan renkli papağanın kafasını temizliyor

İkinci Bir Papağan Sahiplenmek İyi Fikir Olabilir

Uzmanlar papağanların tek başlarına canları sıkılabileceği için genellikle ikinci bir papağanın sahiplenilmesini öneriyor. Ancak bu önerilerin uygunluğu papağan özelinde değişebiliyor. Her papağan yeni bir arkadaşa pozitif tepki vermiyor. Hayatlarının önemli bir kısmını tek başına geçiren bazı papağanlar yanlarına bir arkadaş gelmesini üzücü bulabiliyor ve strese girebiliyorlar. Üreme çağında olan, cinsel açıdan olgun iki papağanı bir araya getirmek de çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Bazı papağanlar için ise durum tam tersi olabiliyor. Bu noktada veteriner hekimlerin önerilerinin değerlendirilmesi gerekiyor. Veteriner hekimlerin değerlendirmeleri papağanların yeni bir arkadaşla mutlu olacağı yönündeyse ikinci bir papağanı sahiplenmek can sıkıntısını gidermenin ve her ikisinin de mutlu olabilmesinin yoluna dönüşebiliyor.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.