En Nazik 8 Evcil Kuş Türü

11.04.2022 Aysegül Tunçay


Evcil hayvan sahiplenmek isteyen kişilerin kendi yaşam şartlarını, karakterlerini veya sahiplenmek istedikleri canlının bakım gereksinimlerini göz önünde bulundurmaları gerekir. Kuş bakımı pek çok insana daha kolay gözükse de söz konusu kriterleri göz önünde bulundurarak seçim yapılması uzun süreli, güçlü bir dostluğun temellerinin daha kolay atılmasına yardımcı olur. Evcil olsalar da tüm kuş türleri ısırma potansiyeline sahiptir, bazı kuşlar için kafes yaşamı ideal değildir. Bazı kuş türleri diğerlerinden daha dost canlısıdır ve evde yaşamaya çok daha uygundurlar. Doğru bir şekilde eğitildiğinde kuşlar evdeki herkese çok bağlanırlar ve daha az ısırmaya meyleder. Bazı kuş çeşitleri diğerlerinden daha aktifken bazıları tünekte daha fazla vakit geçirmeyi sever. Bununla beraber ister aktif olsun ister dinlenmeyi sevsin nazik kuşların ortak özellikleri her zaman eğlenceli olmalarıdır. "Hangi cins muhabbet kuşu almalıyım?" ya da "Hangi cins kuş almalıyım?" soruları bu noktada öne çıkmaktadır. Özellikle ilk defa kuş alacak olan kişilerin en nazik kuş türleri arasından tercih yapması alışma sürecinin çok daha kolay olmasını sağlar.

muhabbet kuşu

Muhabbet Kuşu

"Hangi kuşu almalıyım?" sorusuna verilen en popüler cevap tartışmasız muhabbet kuşudur. Kediler ve köpeklerden sonra en çok tercih edilen evcil hayvanlar olan ev kuşları nazik ve sıcakkanlı bir dost arayanlar için en ideal seçenektir. Moralleri bozuk olduğunda biraz ısırabilirler ancak küçük gagaları insanlara zarar vermez. Güzel bir eğitim ile çok neşeli ve eğlenceli bir karaktere sahip olabilirler. Muhabbet kuşları sosyal canlılar oldukları için evdeki herkesle oyun oynamayı seveler. En büyük özelliklerinden birisi de konuşabilmeleridir. "Hangi kuşu almalıyım?" sorusuna cevap veremediğiniz zaman genellikle muhabbet kuşları en doğru tercihtir.

pionus papağanı

Pionus Papağanı

Pionus papağanı en güzel ve tatlı dilli papağanlardan bir tanesidir. Aynı zamanda en kibar kuş türleri arasında yer alır. Son derece zeki olan pionus papağını oldukça sosyal olması ile tanınır. Bununla beraber diğer kuş türlerine oranla özgürlüğüne daha düşkündür. Bağımsız olduklarından diğer papağan türlerine göre daha az huysuzluk yaparlar. Pionus papağanları çok aktif kuşlardır ve oyuncaklarla oynamayı çok severler.

kumru

Kumru

Kumrular dünyada barışın ve aşkın simgesi olarak kabul edilirler. Kumruların en sevecen kuşlar arasında yer alması bu şekilde simgeleştirmelerinin aslında ne kadar doğru olduğunu gösterir niteliktedir. Kumrular son derece sessiz ve sevimli kuşlardır. Bu özellikleri ile apartmanda kolay bir şekilde bakılabilirler. Kumruların en büyük özelliği ilgiyi çok sevmeleridir ancak sürekli olarak ilgi istemezler. Bu yönleriyle ilk defa kuş sahibi olacak kişiler için ideal türlerden birisi olarak kabul edilirler.

sümbül makav

Sümbül Makav

En büyük makav türlerinden birisi olan sümbül makavı, boyutlarının aksine son derece tatlı ve nazik bir kuş türüdür. Hatta kuş dünyasında sümbül makav "nazik dev" olarak bilinmektedir. Dışarıdan bakıldığında dikkat çeken sivri gagaları bir cevizi kırabilecek kadar güçlüdür. Bununla beraber sümbül makavı doğru bir şekilde yetiştirildiğinde neredeyse hiç ısırmaz, birlikte yaşadığı insanlara zarar vermez.

ispinoz

İspinoz

İspinoz oldukça sevecen bir kuş türüdür. Ancak sahiplerinin çok nazik olması gerekmektedir. Çünkü ispinozlar aynı zamanda oldukça kırılgan canlılardır. İspinozlar genellikle ele alınmadan beslenir. Eğer kuşu elinizde sevmek sizin için önemliyse ispinozdan farklı kuşlara bakmanız daha iyi bir tercihtir. Ancak bu önemli değilse küçük bir ispinoz sürüsüne bile sahip olabilirsiniz. İspinozlar enerjik kuş turleri arasında yer alır ve gün içerisinde bu enerjilerini atabilmeleri için bol bol hareket etmeye ihtiyaç duyar.

eklektus papağanı

Eklektus Papağanı

Eklektus papağanı büyük papağan türleri arasında yer alır. Bu canlılar sahiplerine hemen bağlanırlar. Sosyalleşmeyi seven canlılar oldukları için sahipleriyle vakit geçirmek isterler. Bu nedenle ilgisiz kaldıklarında kıskançlık yaparlar. Dişi eklektus papağanı kuluçka zamanında kötü kokabilmektedir. Erkek eklektus papağanı dişilere göre daha sevecen olarak kabul edilir. Ancak dişiler stresle erkeklere göre daha iyi başa çıkar.

gül karınlı muhabbet kuşu

Gül Karınlı Muhabbet Kuşu

Avustralya'da bulunan gül karınlı muhabbet kuşu son derece nazik ve iyi huylu canlılardır. Özellikle yavruyken sahiplerinin ellerinden beslendiklerinde onlara çok bağlanırlar. Gül karınlı muhabbet kuşları oldukça aktif canlılardır. Gün doğumu ve gün batımında genellikle çok öterler günün geri kalanında ise çok ses çıkarmazlar. Gül karınlı muhabbet kuşları oldukça sosyal canlılar olsalar da sürekli ilgi isteyen bir tür değildir.

sultan papağanı

Sultan Papağanı

Sultan papağanı, muhabbet kuşlarından sonra en çok tercih edilen evcil kuşlardır. Bu kuşlar sahiplerine bağlı, nazik ve eğlenceli canlılardır. Sultan papağanları oldukça aktif ve oyuncudur. Bununla beraber ıslık çalmayı ve evde duydukları sesleri taklit etmeyi severler. Doğru bir şekilde yetiştirilmediklerinde ısırabilirler. Bu kuşlar genellikle insanlara karşı arkadaş canlısıdır ve ele alınmayı hoş karşılarlar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.