Muhabbet Kuşları Neden Tek Ayak Üstünde Durur?

18.07.2023 Aysegül Tunçay


Muhabbet kuşunuzu tıpkı diğer birçok kuş türü gibi sıklıkla tek ayağı üzerinde dururken görebilirsiniz. Kafesinde uyurken ya da parmağınıza konduğu sırada tek ayağını gövdesine çekivererek sizi şaşırtabilir. Tek ayak üstünde durma, muhabbet kuşlarının içgüdüsel davranışlarından biridir ve genellikle herhangi bir sorunun belirtisi değil. Son derece zor ve rahatsızmış gibi gözüken bir pozisyonda durmayı neden tercih ettiklerinin ardındaki sırrı siz de merak ediyorsanız, "Muhabbet kuşları neden tek ayak üstünde durur?" sorusuna verdiğimiz cevapları ve olası tehlike işaretlerine dair uyarıları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Öncesinde kuşunuzun ayak sağlığını ona rahat tüneyebileceği bölümlere ve tüneme alışkanlığını olumlu yönde etkileyebilecek oyuncaklara sahip bir kuş kafesi alarak desteklemek isterseniz, farklı boyutlardaki ve özelliklerdeki kuş kafeslerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

tek ayak üzerinde duran mavi tüylü muhabbet kuşu

Denge ve Adaptasyon Yetenekleri

Muhabbet kuşlarının tek ayak üstünde durmasının ilk nedeni, bunun onlar için gayet rahat bir pozisyon olmasıdır. Muhabbet kuşu tek ayak üstünde durduğunda ağırlık merkezi ortaya noktaya, ayağın tam üstüne taşınır; bu da kuşun dengede durmasını kolaylaştırır. Ayrıca muhabbet kuşlarının çok hafif canlılar olduğu ve ayaklarının anatomik yapıları sayesinde tünediği yere tutunabildiği unutulmamalıdır.

Kuşların etkileyici adaptasyon yetenekleri, milyonlarca yıldır bulundukları çevrenin şartlarına uyum sağlamalarına yardımcı olmuştur. Bunun belirgin örneklerden biri, kuşların ayak yapısıdır. Yapılan araştırmalar, tek ayak üstünde durmanın kuşun tarsus uzunluğuyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Tarsus, bacakları oluşturan küçük kemik topluluğudur ve kuşların bacaklarındaki arkaya bakan eklemi, diğer bir deyişle ikinci dizi oluşturur. Tarsus ne kadar uzunsa, kuşun sıcaklığını korumak ve dinlenmek için tek ayak üstünde durma ihtimali daha fazladır.

dalda duran mavi beyaz tüylü muhabbet kuşu

Sıcaklık Düzenlemesi ve Enerji Tasarrufu

Bulundukları çevredeki iklim ya da ortamdaki hava şartları, muhabbet kuşlarının tek ayak üzerinde durmayı tercih edip etmeyeceklerini etkileyebilir. Çünkü ayaklar, vücut ısılarını dengelemek gibi önemli bir süreçte rol oynar.

Muhabbet kuşları, sıcaklıklarını kalın tüyleri sayesinde korurlar. Ancak muhabbet kuşlarının ayakları tüysüz ve incedir, bu yüzden ısılarını çok çabuk kaybederler. Ayaklarının soğumasıysa kuşun genel vücut sıcaklığını etkileyerek hayatını tehlikeye atabilir. Ayaklarını sırayla gövdelerine, tüylerinin arasında çekmeleri vücut sıcaklıklarını korumalarına katkıda bulunur. Diğer taraftan, vücut sıcaklığının aşırı artması da onlar için tehlikelidir. Böyle bir durumda, kuşların vücutlarındaki damarlar kanın büyük bir kısmını ayaklara iletecektir. Havanın kendi soğukluğu ya da ayaklarının serin suda durması, kuşların vücut ısısını düşürmelerini sağlayabilir.

Sıcaklık düzenlemesinin yanı sıra, tıpkı insanların bir koltuğa oturması ya da yatakta uzanması gibi, muhabbet kuşları tek ayak üstündeyken dinlenirler. Özellikle uzun süre bir yere tünedilerse ayaklarının yorulma ihtimali yüksektir. Ayrıca gün içerisinde son derece aktif olan kuşlar, ayaklarını tırmanma ve nesneleri hareket ettirmek için de kullanırlar. Bu yüzden sıcak havalarda ya da ısıtılmış bir ortamda bile muhabbet kuşlarının tek ayak üstünde durduklarını görebilirsiniz. Tek ayak üstünde durduğunda, muhabbet kuşunun diğer ayağındaki kas yorgunluğu azalır. Kuşun uzun süre dinlendiği anlarda üstünde durduğu ayağı değiştirdiğini görebilirsiniz.

sarı yeşil tüylü muhabbet kuşu

Tek Ayak Üstünde Durma Davranışının Diğer Faktörleri

Tek ayak üstünde durmak her ne kadar onlara hâlâ tehlike karşısında uçarak kaçma şansı tanısa da iki ayak üzerinde havalanmak daha kolaydır. Bu nedenle, muhabbet kuşları yalnızca kendilerini rahat hissettiğinde tek ayak üstünde dururlar. Benzer bir şekilde, uyumaya hazırlanırlarken ya da uyurken de onları tek ayak üstünde görebilirsiniz.

Muhabbet kuşlarının bir sakatlık, hastalık ya da başka bir sorun yüzünden tek ayak üzerinde durma ihtimalleri göz ardı edilmemelidir. Muhabbet kuşunuz bacağına ya da ayağına zarar vermiş olabilir; bacağında ya da ayağında şişkinlik, kesik, iltihaplanma, şekil bozukluğu gibi bir sorun olabilir. Kuşunuzun tırnakları ona sorun çıkaracak kadar büyümüş olabilir. Ayaklarından birini kullanmasını etkileyen sinir hasarı, tümör, ağır metal zehirlenmesi ve felç gibi bir hastalığı bulunabilir. Ayrıca beslenmelerinde D vitamininin eksik ya da idealden az olması, muhabbet kuşlarının kemiklerinin daha kolay kırılmasına yol açabilir. Çünkü D vitamini eksikliğinde vücudun kalsiyumu emmesi zorlaşır ve kemiklerin güçsüzleşebilir. Bazı durumlardaysa tüneklerin boyu ve/veya yapısı kuşların ayaklarına göre çok küçük veya büyük olabilir. Bu durum kuşların ayaklarında zorlanmaya bağlı olarak hasar oluşturabilir ve kuşun daha hasarlı olan ayağına ağırlık vermemesine neden olabilir.

Bunlar gibi ciddi sorunların varlığından şüphelenildiğinde, örneğin kuşun sürekli aynı ayağının üzerinde durması ya da havadaki ayağını indirmeyi denediğinde aniden geri çekmesi gibi bir belirtiyle karşılaşıldığında veteriner hekiminizle bu durum hakkında iletişime geçmeyi ihmal etmemelisiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.