Evcil Kuşların Bilmesi Gereken Temel Komutlar

19.04.2022 Aysegül Tunçay


Evcil kuşlar ve özellikle papağan türleri oldukça zeki olmaları ile tanınırlar. Evcil kuşlar, evde yaşayan kişilerle iletişime geçebilmek için basit kelimeleri ve komutları öğrenebilme kapasitesine sahiptirler. Kuşların basit kelimeleri ve komutları öğrenmelerinin nedeni sadece daha güçlü bağlar kurmak değildir aynı zamanda öğrendikleri sayesinde ev halkının onlarla daha kolay ilgilenmesini de sağlamış olurlar. Bazı papağanlar düzinelerce komut ve yüzlerce kelime öğrenebilmektedir. Ancak genel olarak birkaç tane komutun kuşlar tarafından öğrenilmesi yeterli olmaktadır. Evcil kuşlarda temel eğitim kapsamında yer alan bu komutların kuş tarafından öğrenilmesi biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle eğitim boyunca sabırlı olunmalıdır. Zaman içerisinde kuşlar bu komutları öğrenip istenildiği zaman rahatlıkla yerine getirebilmektedir.

sahibinin parmağına çıkmış kuş

Çıkma Komutu

Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek için ilk öğretilen komut adım atmadır. Bu sayede kuşu kafesten çıkaracağınız zaman onunla mücadele vermek yerine parmağınızı uzatmak yeterli olmaktadır. Bazı kuşlar direkt olarak bu hareketi yaparken bazıları sahiplerinin parmağına adım atmaya çekinebilmektedir. Sürekli olarak kafesin içerisinde yemek yiyen, dinlenen ya da oyun oynayan kuşlar kafesten dışarı pek çıkmaz istemez. Bazı kuşlar için kafes güvenli ve tamamen kontrolün onlarda olduğu bir alandır. Dahası tıpkı insanlar gibi kuşların da farklı ruh halleri vardır ve bazen onlardan istenileni yapmak istemezler. Siz istediğiniz zaman elinize gelmesi için sunduğunuz ödülün o esnada kuş için yaptığı aktiviteden daha değerli olması gerekmektedir.

Kuşunuzun elinize gelmesini sağlamak için elinize bir miktar kraker ya da ödül maması alabilirsiniz. İşaret parmağınızı tünek gibi yapıp uzattığınızda "çık" kelimesini kullanın. Kuşunuz parmağınıza adım atma hareketini bu kelimeyle özdeşleştirerek öğrenir. Ona her parmağınızı uzattığınızda ve çık dediğinizde parmağınıza gelir. Üstelik bu hareketi öğrendikten sonra onu kraker ya da ödül mamasıyla teşvik etmenize gerek kalmaz. Kuşlara komut eğitimi verirken eğitimi daha çekici hale getirmenize yardımcı olacak kraker ve ödül mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

sahibinin avucunda duran kuş

İnme Komutu

İnme komutu, kuşunuzu kafesine geri koymanıza ya da daha başka bir tüneğe yerleştirmenize yardımcı olur. Kuşu farklı bir yere bırakırken ilk ayağını koyduğunda "in" kelimesini kullanarak ve ona bir miktar ödül krakeri vererek inme komutunu öğretmeye başlayabilirsiniz. İkinci ayağını koyduğunda biraz daha kraker vermek onlar için teşvik edici olacaktır. Kuşunuza inme ve çıkma eğitimini aynı esnada veriyorsanız inme komutu için farklı çıkma komutu için farklı ödüller kullanmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bu durum kuşunuz için kafa karıştırıcı olacaktadır.

sahibinin avucunda yatan kuş

Ayak Uzatma Komutu

Ayak uzatma komutu aslında kuş sahiplerinin pek aklına gelmeyen bir komuttur. Ancak kuşun bu komutu bilmesi özellikle tırnaklarını keserken çok işe yaramaktadır. Ayak uzatma komutunu çıkma komutuna benzer bir şekilde öğretebilirsiniz. Parmağınızı ona yaklaştırdığında adım atmak için ayağını uzatacaktır. Bu esnada "ayağını uzat" şeklinde seslenebilirsiniz. Ayak uzatma komutunun eğitimi esnasında da ödül krakerleri çok önemli bir yer tutar. Ancak bu noktada ödülü ayağını uzattıktan sonra değil, tırnağını kestikten sonra vermeniz gerekmektedir. İlk başta her seferinde bir tırnak şeklinde başladığınız bu eğitimde ilerleme kaydettiğinizde kuşun tırnaklarını çok rahat bir şekilde kısaltabilirsiniz.

enjeksiyon ile ilaç içen kuş

İlaç Komutu

İlaç komutu da kuşlara çok öğretilen komutlar arasında yer almaz ama oldukça işlevsel bir komut olduğunu söylemek mümkün. Ancak kuş hasta olduğunda ona ilaç vermenizi çok kolaylaştıracak bir komuttur. Bu noktada amaç kuşun bir şırınganın ucu ya da eliniz ile ilaç almasını sağlayabilmektir. Bu davranışı oluşturmak da diğerlerine oldukça benzerdir. Eğitim esnasında her adımı hem mamayla hem de sözle ödüllendirmek gerekir. Küçük bir plastik şırıngaya kuşun sevebileceği az miktarda elma suyu gibi tatlı bir sıvı koyun. Sonrasında "ilaç iç" ya da bu komut için seçilen farklı bir kelimeyi söyledikten sonra şırıngayı gagasına doğru götürün. Sonrasında bir damla elma suyu verin. Bu damlanın tamamını aldığında onun başını kaşıyarak en sevdiği krakerden verebilirsiniz. Kuşunuz bu komutu tamamen benimsedikten sonra hasta olduğunda ona ilaç içirmek hiç zor olmayacak.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.