Kuşları Mutlu Etmenin Yolları

Kuşları Mutlu Etmenin Yolları

07.01.2022 Aysegül Tunçay


Kuşlar oldukça duygusal canlılardır. Hatta bazı papağan türleri duygusal olarak 5 yaşındaki bir çocuk ile benzer tepkilere sahiptir. Aynı zamanda son derece zeki olan pek çok kuş türünün mutlu ve rahat hissetmesini sağlamak son derece önemlidir. Kuşları mutlu etmek için ilk yapılması gereken kuşların ihtiyaçlarını öğrenmektir. Evcil kuşların bakım gereksinimleri ilk duyduğunuz zaman meşakkatli bir iş gibi gelse de ihtiyaçlarını doğru tespit ettiğinizde tüm ihtiyaçlarını kolay bir şekilde karşılayabilir ve kuşunuzun mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. Tıpkı insanlar gibi kuşların da eğlenmeye ihtiyaçları vardır. Evcil kediler ya da köpekler evde rahatça gezebilirken kuşlar kafeslerinde daha uzun süre zaman geçirirler ve bu nedenle daha kolay sıkılabilirler. Ancak doğru bir yaklaşım sergilediğiniz zaman sıkılmaktan uzak mutlu bir kuşu ile evinizi paylaşmak oldukça neşelidir. Doğru ve sağlıklı bir etkileşim sağlamak için "muhabbet kuşları neyi sever?" sorusunu doğru bir şekilde cevaplamak gerekir. Bu yazımızda da kuşları, özellikle de evlerde en çok bakılan muhabbet kuşlarını ve papağanları mutlu etmenin yollarını ele alacağız.

kafesinin üzerinde oyuncaklarıyla zaman geçiren muhabbet kuşu

Egzersiz Yapmasını Sağlayın

Vahşi doğada kuşlar uçarak, yiyecek arayarak ya da avcılardan saklanarak oldukça hareketli bir hayat geçirmektedir. Vahşi doğaya benzer hareketliliği her ne kadar evde sağlamak zor olsa da bol bol hareket etmeleri için fırsatlar yaratmak önemlidir. Egzersiz yapmak kuşları fiziksel olarak zinde tuttuğu kadar mental uyarılma da sağlayarak mutlu olmalarını sağlamaktadır. Bu nedenle kafes dışında zaman geçirmeleri ve evin içerisinde uçmaları oldukça önemlidir. Kuşlar kanatlarını açmaktan ve germekten çok zevk alırlar. Bu nedenle kafesinde yeterince büyük olması gerekmektedir. Muhabbet kuşları yukarı doğru uçmak yerine yere yatay olarak uçmayı tercih ederler. Bu nedenle onların kafesinin yeterince geniş olduğundan emin olmak gerekir. Kuşlar için farklı boyutlardaki kafes modellerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

muz yiyen papağan

Sağlıklı Beslenmesine Dikkat Edin

Kuşların beslenmesinde çeşitli tohumların yanı sıra taze meyvelerin ve sebzelerin de önemli bir yeri olduğu unutulmamalıdır. Yiyecekler doğru beslenmenin yanı sıra önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Ayrıca kuşlar yeni yiyecekler denemeyi severler ve yeni deneyimler onları heyecanlandırır. Kedilere ya da köpeklere olduğu gibi kuşlara da asla çikolata ya da kafein içerikli gıdaların verilmemesi gerekmektedir. Ayrıca sağlıklı beslenmenin anahtarlarından birisi de sudur. Kuşların sürekli olarak taze suya erişimi olduğundan emin olmanız önemlidir. Suyu içmediğinde değiştirmek ve içtiğinden emin olmak sağlık beslenmenin olmazsa olmazları arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında su tüketiminin önemi bir kat daha artar. Yeni yiyecekler ve taze su oldukça zeki olan kuşları mental yoldan uyarmanın yöntemlerinden birisidir. Özellikle taze meyveler muhabbet kuşunu rahatlamaya yardımcı olacak besinler arasında yer almaktadır.

insan elinden tohum yiyen muhabbet kuşları

Sosyalleşin

"Muhabbet kuşu en çok neyi sever?" sorusunda ilk verilecek cevaplardan bir tanesi sosyalleşmedir. Muhabbet kuşlarının ve diğer papağanların en önemli özelliği olan konuşma becerisinin altında sosyalleşme isteği yatar. Burada kuş sahiplerine büyük iş düşmektedir. Kısa kısa sürelerle günde birkaç saatinizi kuşunuzla ilgilenmeye, oynamaya ya da konuşmaya ayırabilirsiniz. Her ne kadar bu ilk başta kulağa uzun bir süre gibi gelse de aslında kuş evine ve size alıştığında artık sosyalleşmek için ekstra bir şey yapmanıza pek gerek kalmaz ve doğal olarak gündelik ev hayatını birlikte yaşamaya başlarsınız. Birlikte yaşamaya başlamanız, kuşunuzun mutlu olduğunun göstergelerinden bir tanesidir.

parmakta durmayı öğrenen muhabbet kuşu

Çeşitli Numaralar Öğretin

Kuşlar oldukça oyuncu canlılardır ve oyun oynamayı çok severler. Üstelik zeki yapıları sayesinde çok kolay bir şekilde yeni şeyler öğrenebilirler. Kuşlar özellikle güçlü bir bağ kurduğu kişilerden yeni numaraları çok daha kolay öğrenir. Kuşlara ilk öğretilenlerden birisi genellikle işaret parmağına gelmesidir. Ayrıca biri evden ayrılırken kuşun kanat sallamasını da sağlayabilirsiniz. Konuşma da bazı kuşlara öğretilebilecek numaralardan bir tanesidir. Üstelik kuşunuzun muhabbet kuşu ya da papağan ise konuşmayı öğrenmesi için ekstra bir zaman ayırmanıza gerek yoktur. Gün içerisinde kuşunuzla ilgilendiğinizde ve onunla konuştuğunuzda kısa bir süre sonra onun da konuşmaya başladığını görebilirsiniz. Kuşların konuşmasına yardımcı olan konuşturucu kuş yemlerini de günlük öğünlerine dahil edebilirsiniz. Konuşturucu kuş yemlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

uyuyan afrika gri papağanı

Kaliteli Uyku Alanı Sağlayın

"Muhabbet kuşları neyden hoşlanır?" sorusunun cevaplarından birisi de kaliteli uykudur. Aslında düşünüldüğünde kaliteli uykuyu sevmeyen bir canlı bulamazsınız. Kaliteli uyku sadece dinlenmeyi sağlamaz aynı zamanda stres seviyesinin düşmesine yardımcı olur, öğrenmeyi ve hafızayı güçlendirir. Muhabbet kuşlarının günde yaklaşık olarak 10 - 12 saat uyuması gerekmektedir. Kuşların uyuyacağı odanın karanlık ve sessiz olduğundan emin olmak gerekmektedir. Çünkü bazen kuşlar onları uyandıracak ani bir sese sıçradıklarında yaralanabilirler. Gece kafesin üzerine bir örtü örtmek kuşların ani hareketlerinin önüne geçmek için ideal yöntemlerden birisidir. Ancak bazı kuşlar kafeslerinin örtülmesini sevmez ve daha çok panik olabilir. Bu noktada onun isteklerine göre bir yöntem belirlemek mutlu, huzurlu ve kaliteli bir uykunun anahtarıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.