A'dan Z'ye Muhabbet Kuşu Bakımı

02.11.2021 Aysegül Tunçay


Muhabbet kuşları çarpıcı ve göz alıcı renkleri, muhteşem sesleri ve kendilerine özgü karakterleri ile hayatınıza canlılık katan canlılardır. Bir muhabbet kuşu sahiplenmeyi düşünüyorsanız ya da muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi hakkında bilgi almak istiyorsanız yazımızda pek çok sorunun yanıtını bulabilirsiniz. Bu yazımızda 10 yıla kadar yaşam süresi olan, oldukça farklı renklere ve renk çeşitliliğinden daha fazla karakter çeşitliliğine sahip muhabbet kuşlarının bakımları hakkındaki en temel konuları ele alacağız.

muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi

Evcil Hayvan Olarak Muhabbet Kuşları

Kuşları seven ve yol arkadaşı olarak bir kuş sahiplenmeyi isteyen herkes için hem bakım kolaylığı hem de sevecen yapıları sebebiyle muhabbet kuşları genellikle doğru seçimdir. Muhabbet kuşları oldukla sevimli, cana yakın ve eğlenceli canlılardır. Sabırlı ve yeterince ilgili bir kuş sahibi olduğunuz zaman bazı kelimeleri öğrenebildiklerine heyecanla şahit olabilirsiniz. Bir muhabbet kuşu sahiplenmek isteyenlerin en temel soruların arasında iki sorunun öne çıktığını görebiliriz. "Muhabbet kuşu bakımı nasıl olur?" ve "kaç tane muhabbet kuşu sahiplenmek gerekir?", bu iki sorunun cevabı özellikle ilk kez muhabbet kuşu sahipleneceklerin gündemindedir. Bakım süreçlerinden bahsetmeden önce sahiplenilecek kuş sayısı ile ilgili belirleyici unsurlara göz atalım.

"Muhabbet kuşu sahiplenirken kaç adet muhabbet kuşu sahiplenilmeli?" sorusu aslında "bir mi? yoksa iki adet mi?" olarak sorulabilir. Muhabbet kuşlarının yalnız kalmaması gerektiğine dair bir inanış olduğu doğrudur. Ancak sahiplenmeyi gerçekleştirecek kişinin yaşam şartları ve zamanı bu konuda belirleyici olabilir. Muhabbet kuşlarının kişilikleri farklılık gösterse de hepsinin en yaygın özellikleri arasında oyuncu ruhları ve aktif enerjileri olması yer alır. Eğer yeni dostunuza ayıracak yeterince zamanınız varsa onunla oyun oynama rutini oluşturabilecekseniz tek bir muhabbet kuşu sahiplenebilirsiniz. Eğer muhabbet kuşu ile etkileşime girmek için yeterince zamanınız olacağından emin değilseniz bu noktada bir çift muhabbet kuşu sahiplenmeniz daha doğru olacaktır.

muhabbet kuşu bakımı nasıl olur

Muhabbet Kuşu Bakarken İhtiyaç Duyulanlar

Bir muhabbet kuşu sahiplendiğiniz zaman onun gereksinimlerine uygun olarak tasarlanmış bir yaşam alanı sunmanız gerekir. Temel yaşam ihtiyaçları söz konusu olduğunda barınma ve beslenme ön plana çıkar. Bunların yanı sıra muhabbet kuşunun daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi için de bazı gereksinimleri olduğu unutulmamalıdır.

Doğru Kafes Seçimi

Muhabbet kuşu bakmaya karar verdiğiniz anda kuşunuz için doğru bir kafes seçmeniz gerekir. Kafes seçerken önemli olan kafesin kuşun boyutlarına uygun olmasıdır. Temelde mümkün olan en büyük kafesi almak önerilse de kuşun içerisinde rahatça dolaşabileceği, kanatlarını rahatça açabileceği ve çırpabileceği bir kafes yeterlidir. Eğer kafes içerisinde birden fazla kuş yaşayacaksa kafes boyutları da bu bilgi özelinde büyütülmelidir. Muhabbet kuşu kafes seçerken kafes çubuklarının aralıklarına da dikkat edilmesi gerekir. Kuşun parmaklıklar arasına sıkışmaması için ortalama 1,5 cm veya daha dar aralıklı kafesler tercih edilmelidir. Muhabbet kuşları için üretilen kafes modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaliteli Kuş Yemi

Muhabbet kuşlarının sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi için yaşamlarının her döneminde dengeli ve kaliteli beslenmeleri önemlidir. Muhabbet kuşlarının dişleri olmadığı için yiyecekleri çiğneyemezler bu nedenle onlar için özel hazırlanan kuş yemleri tüketmeleri her zaman sağlıklıdır. Muhabbet kuşları için formüle edilen kuş yemlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Muhabbet kuşlarına zaman zaman elma, tatlı patates, havuç ya da üzüm gibi onların tüketmelerinde sorun olmayan besinleri de sunabilirsiniz. Bu besinleri güzelce yıkadıktan ve küçük parçalara ayırdıktan sonra ayrı bir kapta sunmanız gerekir. Muhabbet kuşlarının diyetlerini aniden değiştirmek mide sorunları yaşamalarına neden olabilir. Bu nedenle kuş yemi değişimi yaparken eski yem ile yeni yemi karıştırmak, oranları yavaş yavaş düzenlemek ve yem geçişini 1 hafta gibi bir sürede tamamlamak önerilir.

Taze Su Erişimi

Her canlıda olduğu gibi muhabbet kuşlarının da su tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Muhabbet kuş kafesine tam uyum sağlayacak, dökülme ya da kirlenme sorunu yaşatmayacak tasarımlara sahip su kaplarını tercih etmek gerekir. Muhabbet kuşunun suyunun günlük olarak tazelenmesi de çok önemlidir. Muhabbet kuşu kafeslerine kolayca yerleştirilebilen su kaplarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

muhabbet kuşunun bakımı nasıl yapılır

Oyun ve Egzersiz

Muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi dostlarımızın konforlu yaşamı için oldukça önemlidir. Muhabbet kuşlarının zihinlerini meşgul etmeleri önemlidir. Sevimli dostlarımızın oldukça aktif canlılar olduğunu da unutmamak gerekir. Kafes içerisinde hareketlerini engellemeyecek, kanatlarını açtıklarında onlara zarar vermeyecek özel oyuncaklar olması çok önemlidir. Muhabbet kuşları ister tek başlarına yaşasınlar isterlerse çift olarak aynı kafesi paylaşsınlar oyun oynamaya ve egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle onlar için keyifli oyuncakların olması önemlidir. Muhabbet kuşlarının keyifle oynayabileceği oyuncakları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kafes Dışı Zaman

Muhabbet kuşlarının egzersiz yapmalarını sağlamanın en güzel yolu onları gözetim altında dışarı çıkarmaktır. Bu noktada çevre düzenlemesi yapılması çok önemlidir. Kapı ve pencerelerin kapalı olması, çevrede onlara zarar verebilecek soba gibi sıcak nesnelerin bulunmaması gerekir. Kuşları serbest bırakırken daha kontrollü bir ortam sağlamak için belirli bir odada bırakılmaları hem güvenliklerini sağlar hem de egzersiz yapmaları için iyi bir ortam sunar.

Temizlik ve Bakım

Muhabbet kuşları tüylerini düzenli olarak temizlerler ancak bu temizliği yaparken ihtiyaç duyabilecekleri bazı eşyalar olabilir. Banyo yapmayı seven canlılar oldukları için kafeslerinde onlara özel bir banyonun olması önemlidir. Muhabbet kuşlarının tırnaklarının belirli aralıklarla kesilmesi gerekir bu işlem için özel bir makas kullanılması kuşun güvenliği açısından önemlidir. Muhabbet kuşlarının gagaları uzar, uzayan gaganın hem kuşa hem de çevresindekilere zarar vermemesi için kontrol altına alınması gerekir. Muhabbet kuşlarının gagalarını törpüleyebilecekleri özel taşlar onlar için keyifli bir aktivite olurken aynı zamanda gaga boyunun uzamasının önüne geçer. Muhabbet kuşlarının gagalarını törpüleyebilecekleri taşları incelemek için buraya, muhabbet kuşu bakımında kullanabileceğiniz diğer ürünleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.