Kuşlar İçin Zehirli Olabilen 10 Yiyecek

25.12.2022 Deniz Öz


Kuşlar son derece sosyal canlılardır ve sahipleriyle beraber vakit geçirmekten çok hoşlanırlar. Bu sırada sahiplerinin yediği yiyeceklerden yemek isteyebilirler. Ancak bu isteğin karşılanması durumunda istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilmesi söz konusu olabilir. Çünkü insanlar için oldukça yararlı olabilen bir yiyecek kuşlar için son derece zararlı, hatta ölümcül nitelik taşıyabilmektedir. Bu nedenle kuşlara kendi yiyeceklerinizden vermeden önce onlara zararlı gelebilecek gıdaları iyice öğrenmeniz gerekir. Bu yazımızda kuşlardan uzak tutulması gereken yiyecek ve içecekler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

kuş şeklinde çikolatalar

Çikolata

Çikolata sevmeyen insan sayısı muhtemelen çok azdır. Bu yüzden hemen hemen her evde çikolata ya da çikolata içeren gıdaların bulunması son derece normal bir durumdur. Ancak çikolata kuşlar için hiç de ideal bir atıştırmalık değildir. Kuşlar için tehlikeli olan çikolata sindirim sistemlerini zehirleyerek kusma ve ishal gibi belirtilere neden olur. İlerleyen aşamada, kuşun sinir sistemi daha kötü etkilendikçe bu durum nöbet geçirmeye ve ölüme kadar ilerleyebilir.

Elma Çekirdeği

Elma, kiraz, şeftali, kayısı ve armut gülgillerden meyvelerdir. Bu meyvelerin çekirdeklerinde eser miktarda siyanür bulunabilir. Bu yüzden her ne kadar elmanın kuş için hiçbir zararı olmasa da çekirdeği tehlikeli olabilir. Ayrıca elmanın kabuğunda kalmış olabilecek tarım ilacı kalıntıları da kuşlar için zararlıdır. Bu nedenle kuşunuza elma vermek istiyorsanız elmanın kabuğunu tamamen soymanız ve çekirdeği olmadığından emin olmanız gerekir.

Alkol

Sadece kuşlara değil hiçbir evcil hayvana alkol içeren içecekler ya da yiyecekler verilmemelidir. Alkollü içecekler az miktarda tüketilmiş olsa dahi kuşun organları üzerinde ciddi strese yol açar. Alkollü içeceklerin fazla tüketilmesiyse kuşlar için ne yazık ki ölümcül olur. Bu nedenle evinizde alkollü içecekler tüketileceği zaman kuşunuzun kafesinde olduğundan emin olmalısınız.

Tuz

Dünyadaki tüm canlıların vücutlarında bir miktar sodyum bulunması gerekir. Ancak olması gerekenden fazla miktarda tuz tüketilmesi kuşlarda aşırı susama, dehidrasyon ve böbreklerde işlev bozukluğu gibi ciddi problemlere yol açabilir, hatta ölüme sebebiyet verebilir.

Avokado

Avokado kabuğu ve çekirdeği evcil kuş türlerinde çeşitli kalp rahatsızlıklarına, hatta sonunda kalp yetmezliğine neden olur. Avokadonun toksisite derecesi hakkında bazı tartışmalar bulunsa da tedbiri elden bırakmamak için avokado ve avokado içeren besinleri kuşlardan uzak tutmak en doğrusu seçenek olarak yorumlanır.

mantarın üzerinde duran küçük kuş

Mantar

Mantarlar aslında oldukça geniş bir ailedir ve farklı mantarların kuşlar üzerinde farklı etkileri vardır. Mantarlar, kuşlarda genellikle sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açar. Bazı mantar türlerinin üst şapka kısmı ve gövdeleri kuşlarda karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Bu yüzden kuşlarınızı evdeki çiğ ya da pişmiş mantarlardan uzakta tutmalısınız.

Domates Yaprakları

Domates tıpkı itüzümü familyasının diğer üyeleri gibi kuşunuza verebileceğiniz oldukça lezzetli bir meyveye sahiptir. Ancak domates bitkisinin sapları, sarmaşıkları ve yaprakları kuşlar için son derece zehirlidir. Kuşunuza domates verirken toksinlere maruz kalmasını önlemek için domatesin doğru bir şekilde temizlendiğinden ve yeşil yapraklarının olmadığından emin olmalısınız. Domatesin kendisi her ne kadar zehirli olmasa da çok asitlidir. Bu yüzden domates yerine kuşunuzu besleyebileceğiniz diğer meyve ve sebzelere göz atmanız daha iyi olabilir.

Kafein

İçerisinde kafein içeren kola, kahve ve çay gibi içecekler insanlar arasında oldukça yaygındır. Ancak kafeinli içecekler kuşlar için çok tehlikelidir. Kafein kuşlarda kalp problemlerine neden olur. Kalp ritminin yükselmesi, aritmi, hiperaktivite ve kalp durması gibi sıkıntılara yol açabilir. Kafeinli içecekler yerine sağlıklı bir meyve ya da sebze suyunu kuşunuza ikram edebilirsiniz. Bu kuşunuzun hem tat tomurcuklarını tetiklerken hem de beslenme gereksinimlerini karşılar.

soğan

Soğan

Sınırlı miktarda soğan ya da sarımsak tozu kuşlar için kabul edilebilirdir. Ancak aşırı soğan tüketimi evcil kuşlarda kusma, ishal ve diğer birçok sindirim sorununa yol açar. Çok miktarda soğan tüketmek hemolitik anemi adı verilen bir kan problemine neden olur. Tedavi edilmediğinde solunum problemleri baş gösterir ve sonunda kuş hayatını kaybedebilir.

Fasulye

Pişmiş fasulye birçok kuşun en sevdiği atıştırmalıklardan birisidir. Ancak çiğ, kuru fasulye kuşlar için son derece zararlıdır. Çiğ fasulyenin içerisinde kuşlarda ciddi zehirlenmelere yol açan hemaglutinin bulunur. Bu nedenle evinizde çiğ ve kuru fasulyeleri kuşunuzun erişebileceği yerlerden uzak tutmanız gerekir.

Kuşunuzun beslenmesini çeşitlendirmek ve farklı lezzetleri denemesini sağlamak isterseniz en güvenli yöntem kuşların ihtiyaçlarına uygun formüle edilen kraker ve ödüller arasından tercih yapmaktır. Kuşlar için kraker ve ödülleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.