Muhabbet Kuşu Kivi Yer mi?

23.05.2023 Aysegül Tunçay


Muhabbet kuşlarının diyeti, rutin beslenmelerine ek olarak çeşitli besinlerle desteklenmelidir. Sağlıklı besinlerle ödüllendirilmeleri hem lezzet çeşitliliği ile buluşmalarını hem de mineral ve vitamin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacaktır. Ancak her zaman olduğu gibi muhabbet kuşlarına verilecek ek besinlerin özenle seçilmesi, seçilen besinlerin kuşlar için zararlı olmadığından emin olunması gerekir.

Sizin de meyve tüketmekten keyif alan kanatlı bir dostunuz varsa "Muhabbet kuşu kivi yer mi?" sorusunu sormanız oldukça doğaldır. Neyse ki bu soruya "Evet," yanıtını verebiliriz. Kivilerin yeşil etli kısımları da tohumları da muhabbet kuşları tarafından güvenle tüketilebilir. Elbette muhabbet kuşlarının beslenmesi için tercih edilebilen kivinin onlara ne kadar ve ne sıklıkta sunulduğuna dikkat edilmesi gerekir. Aşırı kivi tüketimi, muhabbet kuşlarında sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.

Bu yazımızda "Muhabbet kuşu kivi yer mi?" ve "Muhabbet kuşlarına kivi nasıl verilir?" gibi merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Ayrıca kivilerin muhabbet kuşları için potansiyel faydaları hakkında bilgilere de yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

meyve kasesinde ve masada duran kiviler

Kivi ve Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmeleri için muhabbet kuşlarının beslenmesi dikkatle planlanmalıdır. Muhabbet kuşları, ihtiyaçları olan vitaminleri ve mineralleri barındıran kuş yemleri ile beslenmelidir. Muhabbet kuşları için tam ve dengeli bir beslenme sunan muhabbet kuşu yemi çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Muhabbet kuşu yemlerinin içerisinde temel besinler bulunsa da muhabbet kuşlarının taze meyve ve sebzelere de ihtiyaç duyuldukları bilinmektedir. Taze meyve ve sebzeler kuşların vitamin ve lif ihtiyaçlarının en doğal şekilde karşılanmasına yardımcı olur. Sağlık açısından sunduğu faydalara ek olarak kuşların fiziksel ve mental olarak uyarılmalarını sağlamak adına da ödül yerine geçen besinlerin gücüne başvurulması mümkündür.

Kuşların sağlıkları için, hangi taze meyve ve sebzelerin onlara verilebileceği konusu kritik öneme sahiptir. Kivi, kuşları hem mutlu eden hem de sunduğu faydalarla öne çıkan meyveler arasında yer alır.

oynayan iki adet mavi tüylü muhabbet kuşu

Kivinin Muhabbet Kuşları İçin Olası Faydaları ve Riskleri

Kivinin muhabbet kuşu beslenmesindeki öneminin anlaşılabilmesi adına içeriğindeki vitaminlerin ve bileşenlerin bilinmesi tavsiye edilir. Kivi; C vitamini, E vitamini, K vitamini, lif, potasyum, folat ve antioksidan bakımından zengin bir meyvedir.

Kivinin içeriğinde bulunan E vitamini vücut için doğal bir antioksidandır. Vücuttaki serbest radikalleri azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir, üreme fonksiyonlarını destekler. C ve K vitamini, bağışıklık sistemi güçlendirici etkisine ek olarak kuşlarda kolajen üretimine yardımcı olur ve çevresel değişkenler nedeniyle oluşan stresi azaltabilir. Potasyumun kuşlarda kan basıncını ve su tutulumunu azalttığı, sinir hücrelerinin sağlığına katkı sunduğu kabul edilir. Lif ise sindirim sistemi sağlığının desteklenmesi adına en önemli besinlerden biridir.

Kivinin muhabbet kuşları için faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • İshal ve kabızlık gibi boşaltım sorunlarının engellenmesine, sindirim sistemi sağlığının desteklenmesine yardımcı olur.
  • Tüy sağlığına iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kemik ve kalp sağlığının korunmasına katkı sunar.
  • Göz sağlığını destekler.

Kivinin faydalarının muhabbet kuşları tarafından deneyimlenmesi oldukça kolay bir süreç olacaktır. Kivi farklı aromalar barındıran ve bu nedenle muhabbet kuşları tarafından çok sevilen meyveler arasında yer alır. Kivinin yeşil etli meyve kısmı, tohumları ve aynı zamanda kabuğu kuşlara verilebilir.

Aşırı tüketilmesi durumunda kuşlar kivi nedeniyle çeşitli sağlık sorunları yaşayabilmektedir. Örneğin çok fazla kivi tüketirlerse kuşlarda ishal gibi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Ayrıca kimyasallar bulunması hâlinde kivinin kabukları kuşlar için zararlı olabilir. Bu nedenle yalnızca ilaçlı olmadığından emin olunan kivilerin kabukları kuşlara verilmelidir.

soyulmuş ve küçük küçük dilimlenmiş kivi

Muhabbet Kuşlarına Kivi Nasıl Verilir?

Muhabbet kuşlarına kivi verilirken, kivinin kabuklarında kimyasal ilaçlar bulunup bulunmadığından emin olunmadığı takdirde kabuklarının soyulması tavsiye edilir. Daha sonra birkaç dilim kivinin kafeslerine koyulması muhabbet kuşları için keyifli bir şölene dönüşecektir.

Unutulmaması gereken, kuşların beslenmesinin yalnızca %10'u ila %15'inin taze sebzelerden ve meyvelerden oluşması gerektiğidir. Bu nedenle kivi verilme sıklığına da dikkat edilmelidir. Kuşların haftada birkaç gün birkaç ince dilim kivi yemelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Meyvenin bütün olarak sunulmaması gerekir. Kivi yetişkin muhabbet kuşlarına da yavru kuşlara da verilebilir. Yavru muhabbet kuşlarına kivi verilirken miktarın azaltılması ve kabuğun soyulması önemlidir.

Muhabbet kuşlarının beslenmesine dâhil edilebilecek meyveler kivi ile sınırlı değildir. Muz, kayısı, çekirdekleri çıkarılmış elma, domates, üzüm, portakal, mango ve şeftali kuşlar için uygun besinler arasında yer alır. Kuşların beslenmesini taze meyve ve sebzelerle desteklemek isterseniz siz de onlara güvenli bir şekilde yiyebilecekleri besinleri ideal miktarda sunabilirsiniz. "Muhabbet Kuşlarının Tüketebileceği Besinler" adlı içeriğimizde bu konuyla ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.