Kuşlarda Depresyon Belirtileri

06.12.2021 Aysegül Tunçay


Kuşlar hasta olduklarında belirtileri çok başarılı bir şekilde gizleyebilirler. Bu nedenle bir kuşun hasta olup olmadığını anlamak için büyük dikkat göstermek gerekir. Kuşların depresyon belirtilerini anlamak ise hasta olduklarını anlamaktan çok daha zordur. Kuşlar mutsuz ya da stresli olduklarında hissettikleri duygular aşırı hale gelinceye kadar gizlerler. Sonunda ise fiziksel ya da davranışsal olarak hissetiklerini dışavururlar. Bu nedenle "kuşun strese girdiğini nasıl anlarız?" sorusuna yanıt vermek kolay değildir. Kuşlar yaşadıkları stresi ya da mutsuzluğu çok farklı şekillerde dışavururlar. Ayrıca bazı depresyon belirtileri de diğer hastalıklarla benzer özellikler göstermektedir. Bu durumlarda onların depresyona girip girmediğini anlamayı çok daha zor hale getirmektedir. Her ne kadar kuşların depresyona girebileceği akla pek gelmese de aslında kuşlarda depresyon oldukça yaygındır. Bu yazımızda kuşlarda depresyon belirtileri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

insan avcunda duran kuşun

Kuşlar Neden Depresyona Girer?

"Kuşlar depresyona girer mi?" sorusundan ziyade onların neden depresyona girdiği daha önemlidir. Çünkü stresi ya da mutsuzluğu nasıl yansıttıklarının dışında insanlar gibi birçok nedenden dolayı depresyona girebilirler. Kuşlarda depresyon nedenleri mental ya da fiziksel olabilmektedir. Hastalık, kafesin değişmesi, ilgisizlik, en sevdiği oyuncağın kaybolması gibi birçok farklı neden kuşlarda depresyona neden olabilmektedir. Kuşların yaşam alanlarında meydana gelen değişiklikler kuşlarda depresyonun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Eve gelen yeni insanlar, hayvanlar, gürültülü ortam hatta duvarları farklı bir renge boyamak bile kuşlarda depresyona neden olmaktadır. Evden gelmese bile dışardan gelen köpek ya da kedi sesi gibi diğer hayvanların sesleri, günlük rutinde değişiklik meydana gelmesi de depresyonun diğer sebepleri arasında yer almaktadır. Son olarak evdeki kuşlar için ışıklandırma da son derece önemlidir. Kafesi karanlık bir odaya almak ya da etrafını bir şeyle kapatıp karartmak kuşlarda depresyona yol açabilmektedir. Basitçe kuşlar alışkanlıklarına sadık hayvanlardır ve onların rutinlerini değiştirmek onları mutsuz ya da stresli yapabilmektedir.

muhabbet kuşu çifti

Kuşlarda Stres Belirtileri

Strese girmiş kuşların zorlu bir dönemden geçtikleri unutulmamalıdır. Depresyon ile beraber kuşların bağışıklık sistemi zayıflar ve beraberinde birçok problem de ortaya çıkar. Bazı belirtiler depresyonun ve stresin göstergeleri arasında yer almaktadır. "Kuşun strese girdiğini nasıl anlarız?" sorusunu cevaplayabilmek için kuşta meydana gelen değişikliklerin yakından incelenmesi gerekmektedir.

İştah Kaybı

İştah kaybı kuşlarda birden çok sağlık sorunun belirtisi olsa da depresyonun en önemli belirtilerinden bir tanesidir. Kuşlar çok hızlı bir metabolizmaya sahip olduğu için iştah kaybını çok kısa sürede fark etmek gerekmektedir. Kilo kaybı kuşlar için çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle mama tüketiminde iki gün üst üste azalma meydana geldiğinde bu durumun arkasına düşmek gerekmektedir.

Agresiflik

Depresyonun gözlemlenebilir en kolay belirtilerinden birisi de agresifliktir. Özellikle papağanlar depresyonda olduklarında aşırı derecede agresifleşmektedir.

Tüy Yolma

Kuşlar tüylerini yolmaya başladığında bu durum çok hızlı bir şekilde kronik ve yıkıcı bir probleme döner. Tüysüz bölgeler görmeye başladığınızda bunun nedenini bulmanız gerekmektedir. Medikal bir problem olmadığından emin olduğunuzda depresyon işaretleri aramaya başlayabilirsiniz. Yeterince sosyalleşmeyen, ilgi görmeyen ya da sıkılan kuşlar tüylerini yolmaya başlamaktadır. Kuşların tüylerini yolmaması için her gün kuş ile özel olarak ilgilenildiğinden emin olmak gerekmektedir.

Ses Değişikliği

Kuşlar çok farklı türde ve frekansta sesler çıkarabilmektedir. Depresyon ile beraber çıkan seslerin seviyesinde ya da türünde değişiklikler meydana gelmektedir. Birçok kuş can sıkıntısından ya da mutsuzluktan yüksek ses çıkarır. Bu bağırma tarzı seslerin nedeni kuşun ilgisiz kalmasıdır. Bir süre sonra sürekli olarak yüksek ses çıkarıyor olmaları onların depresyonda olduğunun göstergelerinden bir tanesidir.

Stres Çizgileri

Kuşun stres altında olduğunu gösteren belirtilerde bir diğeri de stres çizgileridir. Bu çizgiler tüylerle ilgili bir sağlık problemi olarak algılanmamalıdır. Stres çizgileri kuşun mutsuz olduğunu ve yaşam kalitesinin düştüğünü göstermektedir. Stres çizgileri kuşların tüylerinin orta bölümüne doğru dikine koyu çizgiler olarak meydana gelmektedir. Beslenme şekli, çevre düzenlemesi ve kuşla olan etkileşim sağlandığında tüyler yine eski hale dönmekte ve çizgiler ortadan kalkmaktadır.

bir çift papağan

Uzun Süreli Stresin Kuşlara Olan Etkisi

Kronik stres ve mutsuzluk tıpkı insanlarda olduğu gibi kuşlarda da fiziksel problemlere neden olmaktadır. Sürekli olarak mutsuz olan kuşlarda iştah kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu hızlı bir şekilde kilo kaybına ve beslenme yetersizliğine neden olmaktadır. Aşırı kaygılı kuşlar sürekli olarak tüylerini yolarlar. Bu da tüy foliküllerinden yeni tüylerin büyümesini engeller ve ciltlerinde yaralara neden olur. Buna ek olarak dişi kuşlar yumurtlayamazlar. Bu da yumurtaların vücut içinde sıkışmasına ve cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekliliğinin gündeme gelmesine neden olur. Son olarak kronik strese sahip kuşlarda bağışıklık sistemi olması gerektiği gibi işlemez. Bu nedenle kuşlar enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı daha hassas hale gelmektedir.

ağaç dalında çok renkli papağan

Kuşlarda Depresyon ile Başa Çıkma

"Kuşlar depresyondan nasıl çıkar?" sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Bunun için depresyonun kaynağını bulmak gerekmektedir. Strese ya da mutsuzluğa neden olan sorunu bulup onu ortadan kaldırmak çoğu zaman depresyonu da ortadan kaldırmaktadır. Ancak kuşta strese ya da mutsuzluğa neden olan durumu belirlemek oldukça zordur. Kafesin yerini değiştirmek, eğer yakın zamanda değişiklik yapıldıysa eski yerine koymak depresyon nedenlerini eleme konusunda yardımcı olacaktır. Kafes özellikle aile üyelerinin zaman geçirdiği bir odaya koymak kuşun yaşadığı stresin üstesinden gelmesini kolaylaştırmaktadır. Kafese birkaç oyuncak koymak da kuşun yalnız hissetmesinin önüne geçmektedir. Bununla beraber yetersiz mental uyarılma depresyona neden olabilmektedir. Kuşun oyuncaklarla oynamasını sağlayarak mental uyarılmasını artırmak da depresyonun üstesinden gelmeyi oldukça kolaylaştırmaktadır. Kuşların mental olarak uyarılmasını sağlayacak oyuncakları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Eşi vefat eden kuşlarda bir süre depresyon belirtileri görülmesi son derece normaldır. Ancak zaman içerisinde kuş eski haline dönecektir. Birkaç hafta sonrasında iyiye doğru herhangi bir değişiklik meydana gelmediğinde harekete geçmek gerekmektedir. Kuşlarla etkileşime geçmek, onlarla konuşmak ya da oynamak onların depresyonun üstesinden gelmesini sağlamaktadır. Bu nedenle kuşlarla yeterince vakit geçirdiğinizden emin olmak önemlidir. Kuşlar psikolojik olarak oldukça karmaşık canlılardır. Aynı zamanda son derece zekidirler ve sosyal açıdan ilgiye ihtiyaç duyarlar. Yeterli ilgi ve mental uyarılma sağlandığında uzun yıllar mutlu bir şekilde yaşarlar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.