Kuşları Mutlu Edecek Atıştırmalıklar

23.02.2023 Deniz Öz


Kuşları mutlu etmenin temel yolu onlara sonsuz bir sevgi sunmak ve bolca ilgi göstermek olsa da zaman zaman paylaşacağınız leziz yiyecekler de onların oldukça hoşuna gidecektir. Kuşların beslenme rutinlerinde tercih edilen kuş yemi çeşitlerine ek olarak sunulan ödüllerle motive olmaları ve insanlarla kurdukları bağları güçlendirmeleri mümkündür.

Elbette kuşlara bu atıştırmaları verirken dikkat edilmesi gerekenlerin başına ödüllerin miktarının geldiğini unutmamalısınız. Özellikle çok hareketli olmayan kuşlara fazla atıştırmalık verilmesi kilo problemini tetikleyebilir.

Kuru Yemişlere Bayılıyorlar

Eve döndüğünüzde sevgi gösterileri sunan kuşunuzun heyecanını artırmak isterseniz ona çok az miktarda kuru yemiş verebilirsiniz. Özellikle ceviz, diğer kuru yemişlerde bulunmayan pek çok sağlıklı besine sahiptir. Lezzetli olması da cevizin kuş beslenmesinde öne çıkmasını sağlar. Fakat dikkat, ceviz faydalı ve leziz bir atıştırmalık olarak kabul edilse de fazla tüketilmemesi önemlidir.

Meyvelerden Vazgeçmeyin

Kuşların beslenmesinde mevsim meyvelerinin önemli yeri vardır. Kuşlar meyvelerin lezzetine bayılırken sahip oldukları vitaminler sayesinde sağlıklı bir atıştırmalık tüketme deneyimi yaşayabilirler. Nar, muz, kavun, mango gibi leziz meyvelere ek olarak elma da kuşlar için sağlıklı atıştırmalıklardandır. Ancak bilinmesi gereken, sıklıkla sunulan elmaların çekirdeklerinin ve kabuklarının kuşlar için zararlı olabileceğidir. Elma çekirdeği kuşların sağlığını tehdit eden toksinler barındırır, kabukları ise kimyasal ilaçlar barındırabileceğinden riskli kabul edilir.

Yulaf ve Kinoa: Hem Besleyici Hem de Lezzetli

Hem evlerde yaşayan hem de doğadaki kuşların tahılları severek tükettiği bilinen bir gerçek. Faydalı karbonhidratlar ve değerli proteinler bakımından zengin olan tahıllar arasında kinoa ve yulaf öne çıkıyor. Standart beslenmesine ek olarak az miktarda kinoa ve yulaf sunulan kuşların mutlulukları seyre değerdir.

Patlamış Mısır mı? Neden Olmasın!

İnanması bir nebze zor olsa da kuşlar için patlamış mısır sağlıklı atıştırmalıklardan biridir. Elbette belli şartlar altında! Kuşlar mısırı hem patlamış hem de patlamamış formda tüketebilirler. Patlamamış mısır yaygın bir ödül olarak öne çıkarken patlamış olanların sunulurken dikkatli olunması gerekir. İnsanların damak zevkine uygun olması için yağ ve tuz ilave edilerek hazırlanan patlamış mısırlar kuşlara kesinlikle verilmemelidir. Onlar için patlamış mısır hazırlanırken çok az miktarda, %100 doğal Hindistan cevizi kullanılabilir.

makarna

Makarna da Değerlendirilebilir

Kuşları mutlu etmek için rutin beslenme düzenine ek alternatifler arayışındaysanız makarna alternatifini değerlendirebilirsiniz. Kuşlara makarnayı hem haşlanmış hem de haşlanmamış olarak verebilirsiniz. Enerjiyi artıran karbonhidrat bakımından zengin olan makarna pişirilmemiş olarak verildiğinde çıtırlığı ile kuşunuzun mutluluğunu katbekat artırabilir.

Brokoli ile Keyifli Bir Deneyim

Mevsimlik taze sebzeler ile kuşların enerjisini ve mutluluğunu artırmak mümkün. Pişmemiş olarak sunulabilen bir parça brokoliyi iyice yıkayıp durulayarak siz de dostunuza beğenerek yiyeceği bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.

tatlı patates

Tatlı Patates: A Vitamini Deposu

Kuşların en sevdiği atıştırmalıklardan biri de tatlı patatestir. Doyurucu ve lezzetli bir besi olan tatlı patatesin en önemli özelliklerinden biri A vitamini bakımından zengin olmasıdır. Bu noktada karşımıza yanıtlanması gereken bir soru çıkar: Kuşlar için A vitamininin faydaları nelerdir? A vitamini kuşların cilt ve tüy sağlığı için olmazsa olmazlardandır. Ek olarak göz, işitme, kemik ve mukus zarlarının sağlığının sürdürülmesinde de etkilidir. A vitamini olmadan kuşların büyümesi ideal oranda gerçekleşmeyebilir, bağışıklık sistemleri zayıflayabilir.

Siz de kanatlı dostunuzun daha sağlıklı bir hayat sürmesini istiyorsanız onların ihtiyaçları özelinde formüle edilmiş kuş yemlerini tercih edebilir, kuşlar için hazırlanan atıştırmalıklarla lezzet beklentilerine yanıt verebilirsiniz. Kuşlarınızı mutlu etmek istediğinizde kuşlara özel formüle edilen kraker ve ödüllere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.