Muhabbet Kuşları Rüya Görür mü?

14.08.2023 Aysegül Tunçay


Hayvanların, insanlar gibi rüya görüp görmediği ya da rüya gören canlıların rüyalarında ne gördüğü büyük bir gizemdir. Kediler ve köpeklerden sonra en popüler evcil hayvan olarak tercih edilen muhabbet kuşları için de geçerli olan bu durum, birçok kuş sahibinin aklına "Muhabbet kuşları rüya görür mü?" sorusunun takılmasına neden olur. Çünkü kuşunuzu uyurken izlediğinizde bazen onun rüya gördüğünü düşünmenizi sağlayacak emareler görebilirsiniz.

Muhabbet kuşları oldukça akıllı ve sosyal canlılardır. Üstelik en büyük özellikleri konuşma da dâhil olmak üzere duydukları sesleri taklit edebilmeleridir. Bununla birlikte, yapılan araştırmalara göre kuşlar, insanlarınkine benzer bir uyku döngüsüne sahiptir. İnsanlardaki REM uykusuna benzer bir süreç muhabbet kuşlarında da vardır, bu da onların rüya gördüklerine dair düşüncelerin artmasına neden olur.

uyuyan mavi renkli muhabbet kuşu

Kuşların Uyku ve Rüya Davranışları

Kuşlar, memeliler ile benzer bir uyku formuna sahiptir. Bu uyku formu içerisinde SWS olarak bilinen yavaş dalga uykusu ve REM olarak bilinen, hızlı göz hareketi olarak ifade edilen uyku döngüsü de bulunur. Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bu durum, muhabbet kuşlarının uyku düzeni ile diğer ötücü kuşların ve insanların uyku düzenleri arasında şaşırtıcı bazı benzerlikler olduğunu göstermektedir.

Muhabbet kuşları da insanlar ve diğer memeliler gibi konsolide uyku düzenine sahiptir. Bu şekilde insanlar ve diğer pek çok hayvan gibi muhabbet kuşları da kesintisiz bir derin uyku sürecine sahiptir. Bununla beraber, uyku sırasında muhabbet kuşları da REM uykusuna dalmaktadır. Hızlı göz hareketlerinden oluşan REM uykusu süreci insanlarda son derece canlı ve gerçekçi rüyalarla ilişkilendirilen bir uyku sürecidir. Muhabbet kuşlarının uykusunda REM süreci %25,6'lık bir bölümü kaplamaktadır. Bu oran insanların oranına oldukça yakındır. Üstelik daha eski araştırmalara göre de bir hayli yüksektir. Bu da "Muhabbet kuşu rüya görür" kanısına önemli bir katkı yapmaktadır.

dalda duran muhabbet kuşları

Muhabbet Kuşlarının Rüya Görme İhtimali

Muhabbet kuşlarının uyku sırasında rüya gördüğünü kanıtlayan daha pek çok olgu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de ara uyku kavramıdır. Memelilerde hızlı göz hareketi olmayan, non-REM ya da ara uyku adı verilen bir süreç mevcuttur. Bilim insanları, yaptıkları araştırmalarda muhabbet kuşlarında da memelilerdekine benzer bir non-REM uykusu sürecinin bulunduğunu öne sürüyor.

Muhabbet kuşlarının rüya gördüğünü destekleyen bir diğer olgu da gece boyunca süren uyku düzenidir. Muhabbet kuşlarının uyku aşamalarında gece boyunca değişiklikler meydana gelir. Muhabbet kuşlarında uyku, derin ve onarıcı bir aşama olan yavaş dalga uykusuyla başlar ve zaman geçtikçe yavaş dalga uykusu yerini REM uykusuna bırakır. Bu örüntü, memelilerin uyku örüntüsüne önemli ölçüde benzemektedir. Bu durum kuşlarda rüya görmenin ihtimalini bir hayli artırmaktadır.

kafeste duran sarı ve yeşil renkli muhabbet kuşları

Muhabbet Kuşlarının Davranışları ve Uyku Düzenleri

Muhabbet kuşlarının rüya görüp görmediklerini tartışmak uzun yıllardır süregelen bir durumdur. Günümüzde yapılan araştırmalar muhabbet kuşlarının rüya gördüğünü kanıtlar nitelikte olsa da "Kuşlar rüya görür mü?" sorusuna kesin bir yanıt verilememektir. Muhabbet kuşlarının davranışlarını ve uyku düzenlerini en çok etkileyen faktörlerden biri aydınlatma koşullarıdır. Muhabbet kuşları uyuyabilmek için tamamen karanlık ortama ihtiyaç duyarlar. Ortamın aydınlık olması kuşların uyku düzeninde bozulmaya neden olabilmektedir. Başlı başına bu durum bile aslında kuşların karmaşık bir uyku düzenine sahip olduğunun göstergesidir.

Kuşların uyku düzenleri ve davranışları evrimsel perspektiften bakıldığında daha anlamlı hâle gelmektedir. Muhabbet kuşları, memeliler ve diğer ötücü kuşların uyku düzeni arasındaki benzerlikler sürüngenler ve bazal kuşlar, yani euavialanlar arasındaki benzerliklerle örtüşmektedir. Bu da hayvanların ortak atasının REM ve SWS uyku aşamalarını sağlayan temel unsurlara sahip olduğunu göstermektedir. Kısacası muhabbet kuşlarının rüya görüp görmediğini kesin olarak bilmek mümkün değildir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bu keşifler sayesinde muhabbet kuşlarının çok yüksek ihtimalle rüya gördüğü söylenebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.