Cennet Papağanları Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Şey

20.12.2022 Aysegül Tunçay


Cennet papağanları, muhabbet kuşlarından sonra evlerde beslenilen en popüler evcil kuş türüdür. Son derece güzel ve zeki olan bu küçük kuşlar 100 yıldan uzun süredir en sevilen Afrika papağanı türleri arasında yer alıyor. Onlara aşina olanlar için aslında bu hiç de şaşırtıcı bir durum değil. Doğru bir şekilde beslendiğinde oldukça eğlenceli ve sevecen bir ev arkadaşı olan cennet papağanlarının bu kadar sevilmesinin son derece normal olduğunu beslemeye başladıktan sonra siz de anlayacaksınız.

Bununla beraber cennet papağanlarını evde besleme konusunda pek çok farklı görüşle karşılaşmak mümkün. Bunların bazıları doğru bilinen yanlışlarken bazıları da dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor.

gri ve mavi renkli bir çift kuş

Cennet Papağanları Konuşmaz

Cennet papağanları her ne kadar bir papağan türü olsa da diğer papağanlar gibi konuşmazlar. Aslında temel olarak kuşların hiçbirisi konuşmaz, yalnızca insan konuşmasını taklit ederler. Cennet papağanları ise bunu çok nadir olarak yaparlar. Genelde taklit etmeyi sevdiği şeyler ıslık ya da kapı zili gibi basit seslerdir. Bazı cennet papağanları diğerlerine göre sesleri taklit etmeye daha yatkın olabilir ancak bu kuşların buna yavruluk döneminde alıştığı düşünülmektedir.

tabak kenarında duran iki kuş

Farklı Cennet Papağanı Türleri Mevcuttur

Her ne kadar cennet papağanı bir papağan türü olsa da kendi içerisinde de farklı alt türlere ayrılır. Temel olarak dokuz farklı cennet papağanı türü olduğu kabul edilmektedir. Bu türlerin hem görünüşleri hem de karakterleri oldukça farklıdır. Maskeli cennet papağanı, siyah yanaklı cennet papağanı, Madagaskar cennet papağanı ve şeftali yüzlü cennet papağanı en yaygın görülen türlerden bazılarıdır.

insan elinden yem yiyen kuşlar

En Küçük Papağan Türlerinden Birisidir

Her ne kadar öyle gözükmese de cennet papağanı gerçek bir papağan türüdür. Hem de en küçük papağan türlerinden birisidir. Ortalama olarak bir cennet papağanın boyu yaklaşık 8 cm ile 11 cm arasında değişiklik gösterir. Bu uzunluk gaga ucundan tüylerin ucuna kadar hesaplanır. Küçük olmaları nedeniyle apartmanlarda kolayca beslenebilen bir kuş türüdür. Cennet papağanları ev ortamını sever ve macaw ya da kakadu gibi büyük papağan türlerine göre bakımı daha kolaydır.

renkli tüylere sahip kuş

Çift Olarak Beslenmelerine Gerek Yoktur

Cennet papağanları hakkında alışılagelmiş anlayışlardan birisi de çift olarak beslenmeleri gerektiğidir. Hatta asla tek bir cennet papağanı beslenmemesi gerektiği, yalnız yaşayan papağanların depresyondan öleceğine dair yaygın bir kanı vardır. Her ne kadar cennet papağanları çok sosyal canlılar olsalar da bu papağanlar yalnız başlarına da gayet mutlu bir hayat sürebilirler. Hatta kalabalık bir papağan ailesinin bakımı zor olabileceği, ayrıca çift olarak yaşayan cennet papağanları birbirlerine aşırı bağlanarak evdeki insanları görmezden gelebileceği için özellikle ilk defa kuş ya da papağan besleyecek kişilerin tek bir papağan beslemesi tavsiye edilmektedir. Tek bir cennet papağanı beslerken ona oyuncaklar alarak daha iyi vakit geçirmesini de sağlayabilirsiniz. Papağanınızın oynamaktan keyif alabileceği oyuncakları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

oyuncağını taşıyan kuş

Oldukça Aktif Kuş Türlerinden Birisidir

Diğer papağan türleri gibi cennet papağanları da oldukça aktif canlılardır ve fiziksel sağlıklarını koruyabilmeleri için egzersiz yapmaları gerekir. Uçmak kuşların tüm kas gruplarını çalıştırır. Bu sayede hastalıklardan da daha az etkilenirler. Uçmak aynı zamanda kuşlar için önemli bir mental uyarıcıdır. Cennet papağanlarının oldukça zeki canlılar olduğunu da göz önünde bulundurursak mental sağlıkları açısından da uçmaya ihtiyaç duymaları son derece normaldir.

Cennet papağanının gün içerisinde kafes dışarısında vakit geçirmesi bu noktada son derece önemlidir. Eğer cennet papağanı besleyecekseniz öncelikli olarak ona ev içerisinde uçabileceği biraz geniş ve güvenli bir alan sağlamalısınız. Uçmayı oldukça seven canlılar olmaları sebebiyle bir süre sonra kafeste çok az zaman geçirdiklerini fark edebilirsiniz. Ancak cennet papağanlarının kafeslerini de onların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak seçmeyi ihmal etmemelisiniz. Burayı tıklayarak papağanlar için özel olarak tasarlanmış kafesleri inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.