Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?

03.11.2021 Aysegül Tunçay


Birlikte yaşadığımız her canın sonsuz ve rahat bir yaşama sahip olması tek isteğimiz olsa da yaşamın bazı gerçekleri ile yüzleşmek kaçınılmaz oluyor. Muhabbet kuşları birlikte yaşadıkları insanlarla oldukça samimi ilişkiler kulan, ailenin bir parçası olma konusunda çok başarılı olan harika evcil hayvanlardır. Onlarla zaman geçirmek ve ilgilenmek her zaman çok keyiflidir. Her sahiplenme sürecinde olduğu gibi muhabbet kuşu sahiplenirken de ömürlük bir anlaşma yapıldığının unutulmaması gerekir. Bir evcil hayvan sahiplenmeden önce insanlar yol arkadaşlarının yaşam süresini, bu sürenin nasıl uzatılabileceğini ve nasıl daha konforlu hale getirebileceğini merak ederler. Bu yazımızda "muhabbet kuşu kaç yıl yaşar?" sorusu ile birlikte dostlarımızın daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olmaları için yapılabileceklerden bahsedeceğiz.

muhabbet kuşu yaşam süresi

Muhabbet Kuşları Doğada Ne Kadar Yaşar?

Muhabbet kuşları küçük bir papağan türü olarak da bilinirler. Yabani muhabbet kuşları Avustralya'nın otlak arazilerinde yaşarlar. Yaşam alanlarında uzun süreli kuraklıklar yaşanması, yırtıcı hayvanlarla aynı ortamı paylaşmaları onlar için zorlu bir yaşama neden olmuştur. Muhabbet kuşları yaşam alanlarının koşulları nedeniyle sürüler halinde yaşarlar ve göçebe bir yaşam şekilleri vardır. Yabani muhabbet kuşları evcil muhabbet kuşları kadar uzun bir yaşama sahip değillerdir. Vahşi muhabbet kuşu yaşam süresi ortalama olarak 4 yıldır ve bu süre vahşi muhabbet kuşları söz konusu olduğunda iyi bir süre olarak kabul edilir. 5 - 6 yıl arası yaşam süresi ise vahşi muhabbet kuşu için nadir görülen bir zamandır. Kısa yaşam süreleri sebebiyle vahşi muhabbet kuşları 1 yaşında üremeye başlarlar ve ilk yağmur mevsiminde yavrularını dünyaya getirirler.

Evcil Muhabbet Kuşları Ne Kadar Yaşar?

Evcil muhabbet kuşları, vahşi ataları gibi zorlu şartlarda yaşamadıkları ve hayatlarını tehlikeye atacak tehlikelerden uzak kaldıkları için daha uzun ömürlüdürler. Ancak evcil muhabbet kuşlarının uzun ömürlü olmasında doğrudan nasıl bir ortamda yaşadıklarının ve yaşam kalitelerinin etkisinin büyük bir önemi vardır. Sağlıklı beslenen, düzenli egzersiz yapan, herhangi bir sağlık sorununa anında müdahale edilen kısacası iyi standartlarda yaşayan muhabbet kuşları yaşam süresi 5 - 8 yıl olarak kabul edilir. Çok iyi bakılan ve ilgilenilen muhabbet kuşlarının 10 - 12 yıl aralığında yaşaması beklenir. Bu sürenin çok daha fazla olduğu, yaşı 15'i geçen muhabbet kuşlara dair kayıtların bulunduğu da bilinmektedir. Evcil muhabbet kuşları aynı zamanda jumbo muhabbet kuşları olarak da adlandırılır. Evcilleştirilen kuşların vahşi akrabalarından çok daha büyük boyutlara sahip olmaları sebebi ile bu şekilde adlandırıldıkları bilinmektedir. Bu nedenle çok sık karşımıza çıkan "jumbo muhabbet kuşu kaç yıl yaşar? " sorusunun cevabı da ortalama olarak 5 - 8 yıl, iyi bakım ile 10 - 12 şeklinde verilebilir.

muhabbet kuşu kaç sene yaşar

Muhabbet Kuşlarının Uzun Ömürlü Olması İçin Öneriler

Evcil muhabbet kuşlarının daha uzun ömürlü olması için bakımlarına özen gösterilmesi gerekir. Muhabbet kuşlarının sahip olduğu genetik hastalıklar ya da sağlık sorunlarına yatkınlıkları için yapılabilecek çok fazla müdahale olmasa da genel olarak yaşam süresini arttırabilecek bazı konularda dikkatli davranılabilir.

Beslenmesine Dikkat Edin

Muhabbet kuşlarının dengeli ve yeterli beslenmesi çok önemlidir. Kanatlı dostlarımız için özel hazırlanmış kuş yemlerine yeterli miktarda erişimleri olmasına özen göstermelisiniz. Muhabbet kuşlarının beslenme gereksinimleri özelinde hazırlanan muhabbet kuşu yemlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ayrıca muhabbet kuşlarının tüketebileceği meyve ve sebzeleri de beslenme planlarına doğru oranlarda dahil etmek, beslenmeyi çeşitlendirmek sağlıkları için önemlidir. Muhabbet kuşlarının tüketebilecekleri besinler hakkında bilgi almak için "Muhabbet Kuşu Beslenmesi Nasıl Olmalı?" başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Üreme Kontrolü Sağlayın

Üremek her canlı için yıpratıcı ve yorucu bir süreçtir. Bu nedenle muhabbet kuşlarının üremesini engellemek ya da sık üremelerine izin vermemek gerekir. Bu muhabbet kuşunun yaşam süresine doğrudan etki edecek bir tercih olacağı için çok önemlidir.

Tüy Dökmeyi Gözlemleyin

Muhabbet kuşlarının yılda iki kez en fazla da üç kez tüy değiştirmesi normal kabul edilir. Ancak muhabbet kuşunuzun daha sık tüy döktüğünü fark ederseniz mutlaka bir veteriner hekime danışmanız gerekir. Bazı durumlarda kuşlar yaşadıkları strese bağlı olarak tüylerini yolmaya başlayabilirler bu da fiziksel sorunların gündeme gelmesine neden olabilir. Tüy dökme normal olsa bile bu dönemde beslenme planına takviye ve vitaminler eklenmesi gerekebilir. Muhabbet kuşları için formüle edilmiş vitamin ve takviyeleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Parazit Kontrolü Yapın

Muhabbet kuşlarında kansızlığa neden olabilecek pire ve akarlara karşı korunması gerekir. Bu nedenle yaşam alanının temizliğine ve hijyenine özen gösterilmelidir. Muhabbet kuşunun akar ve pire kontrolünü yaparak erken dönemde önlem alabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.