Muhabbet Kuşu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

02.11.2021 Aysegül Tunçay


Kuşların beslenmesi ile ilgili her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Tıpkı insanların beslenmesinde olduğu gibi hayvanların beslenmesinde de farkındalığın artması ve dostlarımızın beslenme ihtiyaçları özelinde yapılan araştırmaların çeşitlenmesi ile doğru beslenme planları yapmak mümkün oluyor. Tüm hayvanlarda olduğu gibi kuşların da doğru oranlarda protein, yağ ve karbonhidrat içeren besinler tüketmeleri çok önemli. Bunun yanı sıra yeterince su içmeleri, ihtiyaçları olan vitaminleri ve mineralleri de günlük diyetleriyle almaları gerekli. Bu yazımızda muhabbet kuşlarının beslenmesi hakkında merak edilenleri ele alacağız.

Muhabbet Kuşu Beslenmesinin Önemi

Muhabbet kuşu bakımında beslenme her canlıda olduğu gibi büyük bir öneme sahiptir. Muhabbet kuşunun sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olması için uygun bir diyetle beslenmeleri gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenme kuşlarda pek çok sağlık sorununun temel nedeni olarak dikkat çeker. Bu nedenle muhabbet kuşu beslenmesinde yem ve sudan daha fazlasına ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Muhabbet kuşları için özel olarak formüle edilen muhabbet kuşu yemleri doğru seçildikleri takdirde kuşların sağlıklı beslenmesi için ihtiyaç duydukları pek çok besini karşılayacağı için sağlıklı beslenmenin temelini oluşturmanıza yardımcı olur. Muhabbet kuşu yemlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Muhabbet Kuşları Ne Yiyebilir?

Muhabbet kuşları çeşitli tohumlar yiyerek beslenebilirler. Tohum ile beslenme muhabbet kuşlarında oldukça yaygındır. Ancak muhabbet kuşları sadece tohum ile beslenmezler. Yabani muhabbet kuşlarının beslenme düzeni incelendiğinde çeşitli meyve ve sebzeleri yedikleri de gözlemlenebilir. Elbette kuşların beslenmesinde mevsimsel farklılıklar olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

muhabbet kuşu ne yer ne yemez

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenmeli?

"Muhabbet kuşu ne yer ne yemez?" sorusuna geçmeden önce muhabbet kuşlarının temel besin kaynaklarının neler olduğunu öğrenmek gerekir. Onlar için sağlıklı besin kaynakları olması sağlıkları açısından büyük öneme sahiptir. Muhabbet kuşlarında yaygın olarak görülen sağlık sorunları arasında obezite ve iyot eksikliği vardır. Bu iki sağlık sorunu da doğrudan beslenme ile ilgilidir. Bunların yanı sıra beslenme kaynaklı sorunlar muhabbet kuşları için ölümcül olabilir. Bu nedenle muhabbet kuşlarının sağlıklı kalabilmesi için dengeli ve çeşitliliği olan bir beslenme planının uygulanması gerekir. Tohumlar, sebzeler, meyveler ve peletlenmiş besinlere muhabbet kuşlarının beslenmesinde yer verilebilir.

Tohumlar

Tohumlar muhabbet kuşlarının temel besin kaynağı olarak bilinir. Yabani muhabbet kuşlarının yaşamları incelendiğinde pek çok farklı tohum tükettiklerini görebiliriz. Tohumlar yağ ve karbonhidrat açısından oldukça zengin olsalar da protein, vitamin ve mineral açısından yetersiz olabilirler. Bu nedenle muhabbet kuşlarının sadece tohumla beslenmesi ya da tek tip tohumla beslenmesi sağlıkları için zararlıdır. Bu nedenle tohumların yanı sıra kuşların yeterli besini alabilmesi için farklı besinlerin de diyetlerine eklenmesi, tek tip tohum tüketimi yerine tohum çeşitliliği sağlanması gerekir.

Peletlenmiş veya Tamamlanmış Yemler

Muhabbet kuşlarının sağlıklı beslenmesi için özel olarak formüle edilmiş yemler sağlıklı beslenmeleri için tercih edilebilir. Farklı besinlerin bir araya gelmesi ve kuşların türlerine ve yaşam evrelerine uygun olarak formüle edilmesi sebebiyle bu besinleri kullanmak doğru bir seçim olacaktır. Muhabbet kuşu için doğru yem seçimi yapmadan önce kuşun genel sağlık durumunun incelenmesi ve veteriner hekim tavsiyesi ile uygun beslenme planının oluşturulması gerekir.

Meyve ve Sebzeler

Muhabbet kuşları pek çok sebze ve meyveyi rahatlıkla tüketebilirler. Kuşun beslenme planına meyve ve sebze eklerken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Muhabbet kuşlarının meyve ve sebze tüketimi sınırlandırılmalıdır. Pek çok canlı gibi muhabbet kuşları da taze yiyeceklere karşı koyamazlar ve ideal orandan fazla meyve ve sebze tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle muhabbet kuşlarının sebze ve meyve tüketimi günlük beslenmesinin %20'sinden fazlasına karşılık gelmemelidir. Bazı sebze ve meyveler, örneğin avokado kuşlar için toksik olabileceğinden bir kuşa meyve ve sebze vermeden önce mutlaka onun için uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Muhabbet kuşlarının beslenmesine ekleyebileceğiniz meyve sebzeler hakkında detaylı bilgi almak için "Muhabbet Kuşlarının Tüketebileceği Besinler" -1 ve "Muhabbet Kuşlarının Tüketebileceği Besinler -2" başlıklı blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Muhabbet kuşlarına meyve ve sebze vermeden önce besinleri güzelce temizlemek, tarım kimyasallarından arındırmak büyük bir öneme sahip. İyice temizlenen sebze ve meyvelerin kuşun boyutlarına uygun olacak şekilde küçük parçalara bölünmesi de tüketim açısından dikkat edilmesi gereken unsurlardan birisidir. Muhabbet kuşlarına meyve ya da sebze verirken kabuklarının soyulmasına gerek yoktur. Ancak meyve ya da sebzenin kabuğunda tarım kimyasalları olduğunu düşündüğünüz bir durum söz konusuysa kabukları soyarak verebilirsiniz. Muhabbet kuşlarına meyve ve sebze verdikten birkaç saat sonra taze ürünleri kafesten almak gerekir. Özellikle sıcak havalarda meyve ve sebzeler dışarda çabuk bozulacağı için kuşa zarar verebilecek bakteriler üretmeye müsait olacaklarından bu konuya özen gösterilmesi önemlidir.

muhabbet kuşu beslenmesi

Yavru Muhabbet Kuşları Ne Yer?

Yavru muhabbet kuşlarının bakımında ebeveynleri aktif olarak rol alacağı için sürece insanların müdahale etmesine çoğu zaman gerek kalmaz. Ebeveynler kuşlar yavru ile ilgilenemeyeceği zaman yavrunun kaç haftalık olduğuna bağlı olarak bir beslenme planı oluşturulması gerekir. Muhabbet kuşları genellikle dünyaya geldikleri 5. haftadan itibaren tek başlarına hareket etmeye ufak ufak başlar. Bu noktada kendilerinin beslenmeleri için yavru muhabbet kuşu yemleri onlara sunulabilir. 1 aylık muhabbet kuşu ne yer? Sorusunun cevabı ise kuşun ebeveynleri ile ne kadar zaman geçirdiğine ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. 4 hafta ve daha erken dönemde muhabbet kuşlarının sıvı formüllerle ya da yumurta maması olarak adlandırılan karışımlar ile beslenmeleri gerekir. 2 aylık muhabbet kuşu ne yer sorusunun cevabı çok daha kolaydır. 2 aylık muhabbet kuşları yuvadan ayrılmaya hazır ve kendi başlarının çaresine bakabilecek durumda oldukları için genel sağlık durumlarına uygun kuş yemleri ve takviyeler ile beslenebilirler.

Muhabbet Kuşları İnsanların Yemeklerini Yer mi?

Muhabbet kuşları sizin yediğiniz sağlıklı ve besleyici olan yemekleri yiyebilir ancak miktarın çok az olması gerekir. Kuşlar zaman zaman yağsız pişmiş et, pişmiş yumurta, pişmiş balık ya da çok az miktarlarda tuzsuz peynir tüketebilirler. Bu besinlerin çok az miktarda, kontrollü olarak verilmesi gerekir. Bunların yanı sıra kuşların laktoz intoleransı olduğunun unutulmaması ve süt ürünleri tüketiminde mutlaka ölçülü olunması gerekir. Cips, patlamış mısır gibi tuzlu ve yağlı besinler, çikolata, kafein içeren besinler ya da alkollü içecekler kuşlara kesinlikle verilmemesi gerekenler listesinde yer alır. Muhabbet kuşlarının sağlıklı bir yaşama sahip olması için günlük beslenmelerine onlar için özellikle önerilen meyve ve sebzeleri eklemek yeterli olacaktır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.