Muhabbet Kuşu Nasıl Yıkanır?

03.11.2021 Aysegül Tunçay


Kendilerine has davranışları ile dikkat çeken muhabbet kuşlarının farklı alışkanlıkları olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir muhabbet kuşunun günlük ve haftalık rutininde olan aktiviteler sizi gerçekten şaşırtabilir. Bu aktivitelerden birisi de banyo yapmaktır. Bu yazımızda "muhabbet kuşu yıkanır mı?", "muhabbet kuşu nasıl yıkanır?" sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Muhabbet Kuşları Yıkanır mı?

Hemen hemen bütün kuşlar gibi muhabbet kuşları da yıkanmayı çok severler. Üstelik bu esnada birçok işi kendi başlarına yaptıkları için onları yıkamak son derece kolaydır. Muhabbet kuşları yıkanma esnasında tüylerini olabildiğince açarak suyun derilerine kadar ulaşmasını sağlarlar. Özellikle nem oranın düşük olduğu evlerde muhabbet kuşları haftada birkaç kez yıkanabilmektedir. Yıkanma onların tüylerini düzeltmesine ve tüyleri arasında kalan tozları temizlemesine yardımcı olmaktadır. Üstelik onları yıkamanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Bu yöntemleri deneyerek onun hangisini en çok sevdiğine karar verebilirsiniz. Sprey kutusuyla su püskürtebilir, onlara banyo yapacağı bir su kâsesi sağlayabilir ya da duşta yıkayabilirsiniz. Bu yazımızda "muhabbet kuşu yıkanır mı?" sorusunun cevabı kesinlik evet olarak verilebilir.

muhabbet kuşu yıkanır mı

Muhabbet Kuşu Banyosu Nasıl Olmalı?

Muhabbet kuşunun banyo yapabilmesi için kafesine bir kâse su koyabilirsiniz. Bu konuda günümüzde kafeslere asılabilen kuş banyoları oldukça pratiklik sağlamaktadır. Kuşların rahatça yıkanabilmeleri için üretilen kuş banyo çeşitlerini ve bakım ürünlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Kuş kafesteki suyu keşfettikten sonra derhal oynamaya başlayacaktır. İlgisiz kaldığı durumlarda banyonun etrafına sevdiği atıştırmalıklardan koyarak onun daha kolay keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Muhabbet kuşu bir kere yeni banyosunu keşfettikten sonra etrafa bolca su sıçratmaya başlayacaktır. Bu onların başlıca yıkanma ve oynama yöntemlerindendir. Yıkanma için kullanılacak olan suyun soğuk olmaması gerekmektedir. Çünkü muhabbet kuşları soğuğa karşı dayanıksızdır. Ilık ya da oda sıcaklığındaki su yıkanma için idealdir. Yıkanması bittikten sonra kuş banyosunu kafesten çıkararak yıkamanız gerekmektedir. Bir sonraki yıkanma zamanında su haznesinin temiz olması çok önemlidir.

Yıkanma Zamanının Belirlenmesi

"Muhabbet kuşu ne zaman ve nasıl yıkanır?" sorusunun cevabı mevsimlere göre değişiklik göstermektedir. Bu durum özellikle kış ayları için son derece önemlidir. Çünkü kış aylarında muhabbet kuşlarının cildi su kaybetmektedir. Düzenli olarak yıkanan kuşların ciltleri ve tüyleri daha sağlıklı olmaktadır. Kış aylarında muhabbet kuşlarının yıkanması önerilse de yıkanma suyunun ve kuşun yaşam alanının soğuk olmamasına mutlaka özen gösterilmelidir.

Kurulanma Süreci

Muhabbet kuşlarının yıkanması hem onlar için hem de sahipleri için oldukça eğlencelidir. Ancak kurulanma süreci de bir o kadar önemlidir. "Muhabbet kuşu yıkandıktan sonra nasıl kurutulur?" sorusunun cevabı net olarak muhabbet kuşunu kendi haline bırakmak olacaktır. Muhabbet kuşlarının kuruması için saç kurutma makinelerinin asla kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü bu makineler hem hassas ciltlerinde yanıklara hem de korkmalarına neden olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının yıkandıktan sonra üzerlerindeki suyu atmak için çırpınmaları son derece normaldir. "Muhabbet kuşlarının nasıl kurulanmalı?" sorusundan ziyade "muhabbet kuşu nerede kurumalı?" sorusu daha önemlidir. Kuruma esnasında kuşun soğukta ya da rüzgarda kalmadığından emin olmak gerekmektedir. Tüyler tamamen kurulanıncaya kadar kafesin etrafına bir havlu örtmek hava akımının kesilmesine yardımcı olmaktadır. Kuruma esnasında odanın da sıcak olması gerekmektedir.

Alternatif Banyo Yöntemi: Spreyle Yıkanma

"Muhabbet kuşu nasıl yıkanır ve kurutulur?" sorusunun tek bir cevabı bulunmamaktadır. Muhabbet kuşlarının en sevdiği yıkanma yöntemlerinden birisi de spreyle yıkanmadır. Sprey kutusuna ılık su koyarak onun üzerine püskürtebilir ve yıkanmasını sağlayabilirsiniz. Bazı sprey kutularının ucunda püskürtme ayarı bulunmaktadır. Yıkanmadan önce bu ayarın spreyde olduğundan emin olmak gerekmektedir. Muhabbet kuşunu yıkamak için kullanılacak olan sprey kutusunun daha önce kullanılmış eski deterjan kutusu olmaması önemlidir. Kutunun içerisinde kalan materyaller muhabbet kuşunun rahatsızlanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle yıkanma için ayrı bir kutunun alınması ve sadece muhabbet kuşunun yıkanması için kullanılması önerilir. Spreyle yıkanma ve banyo birlikte dönüşümlü olarak tercih edilebilir. Uzun bir banyo için vakit olmadığı durumlarda spreyle yıkanma tercih edilebilmektedir.

muhabbet kuşu ne zaman ve nasıl yıkanır

Yavru Muhabbet Kuşu Nasıl Yıkanır?

Yavru muhabbet kuşlarının bakımları genelde ebeveynleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bakımlarını ebeveynleri üstlendiği için insanlar tarafından yıkanmaya ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle "yavru muhabbet kuşu nasıl yıkanır?" yerine "ne zaman yıkanır?" sorusunu sormak daha doğrudur. Genellikle yavru muhabbet kuşlarının erişkinlik tüyleri çıkıncaya kadar yıkanmaması gerekmektedir. Bebeklik tüylerinin olduğu dönemde temizliği anneleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Ancak yetişkinlik tüyleri çıktıktan hemen sonra onu yıkanmaya alıştırabilir ve düzenli olarak yıkanmasını sağlayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.