Muhabbet Kuşlarının Tırnak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

09.04.2023 Deniz Öz


Muhabbet kuşları diğer tüm evcil hayvanlar gibi spesifik bakım rutinlerine ihtiyaç duyar. Bu bakım rutinlerinden biri de tırnakların kısaltılmasıdır. Muhabbet kuşu tırnak kesimi, gerekli olduğu kadar dikkat gerektiren bir süreçtir. Muhabbet kuşu tırnak uzunluğu idealden fazla olduğunda tırnakların yamulması söz konusu olabilir ve bu durum kuşların hareketlerinin kısıtlanmasına, zarar görmelerine ve ağrı yaşamalarına yol açabilir. Dolayısıyla kuşların tırnak kesiminin tırnaklarının uzama seyrine göre, genellikle 4-8 haftalık süreçlerde tekrarlanması önemlidir. Bu yazımızda muhabbet kuşlarının tırnak bakımı hakkında faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

tüneyen muhabbet kuşu

Muhabbet Kuşlarının Tırnakları Neden Kesilmelidir?

Kuşların tırnakları düzenli olarak kesilmelidir. Bu gereksinimin temel nedeni tırnakların yaşam boyunca uzamaya devam etmesidir. Muhabbet kuşlarının tırnakları düzenli olarak kesilmediği takdirde uzar, uzadıkça dönmesi ve kuşların ayaklarına doğru batması mümkündür. Tırnaklardaki bu değişim kuşların ciddi bir ağrı ve acı hissetmesine yol açabileceği gibi tırnakların evdeki çeşitli eşyalara takılması ve yaralanmaların meydana gelmesi olasıdır. Tırnakların dip kısımlarında kan damarları ve sinirler olduğu için bu bölgelerin zarar görmesi hâlinde muhabbet kuşlarının tırnaklarında kanama görülebilir.

Tüm bu nedenlerle muhabbet kuşlarının tırnaklarının ne kadar sürede uzadığı gözlemlenmeli, tırnakları ideal uzunluğa geldiğinde düzenli olarak kesilmelidir. Muhabbet kuşunuzun tırnağını keserken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kan damarları ve sinirler bakımından zengin olan tırnak dibi bölgesinin kesilmemesidir.

Muhabbet Kuşunuzun Tırnak Kesimi İçin Doğru Araçlar ve Malzemeler

Erken dönemden itibaren alışkanlık kazanmaları hâlinde muhabbet kuşlarının tırnakları daha kolay kesilebilmekle birlikte bu bakım rutinini gerçekleştirirken belli başlı araç ve malzemelere ihtiyaç duyulduğu ifade edilebilir.

Küçük bir havlu: Kuşların en sakin olduğu süreçlerde gerçekleştirilmesi önerilen tırnak kesimi sırasında kuşlar çok fazla sıkılmadan küçük bir havlu yardımıyla tutulmamalıdır. Aşırı hareketli ve agresif kuşlar bakım sırasında hem kendilerine hem de insanlara zarar verebileceği için dikkatli bir şekilde sabitlenmelidir.

Tırnak makası: Muhabbet kuşunun tırnağını kesmek için gerekli temel malzemelerden biri de tırnak makasıdır. Tırnak makası ile kuşların tırnağı kesilirken, ışığa tutulduğunda tırnağın iç kısmında görülen opak bölgeye dokunulmaması önemlidir. Bu bölgenin kesilmesi tırnak kanamasına yol açabilir. Tırnak kanaması durdurulmadığı takdire muhabbet kuşunun sağlığı zarar görebilir. Her ihtimale karşı, olası bir kanama durumunda hızlı müdahalede bulunabilmek adına bir miktar bebek pudrası yakınlarda bulundurulmalıdır.

Muhabbet kuşlarının tırnaklarını kesmeyi ilk kez deneyenlerin yanlarında bir yardımcı olması önerilir. Yardımcı kişinin kuşu dikkatli bir şekilde tutmasıyla tırnak kesiminin daha sorunsuz tamamlanması mümkün olabilir.

yeşilli sarılı mavili muhabbet kuşları

Adım Adım Muhabbet Kuşu Tırnak Kesimi: İpuçları ve Öneriler

Muhabbet kuşunun tırnağını kesmek zorlu bir sürece dönüşebilir, özellikle kuşlar bu bakım sürecine alışkın değillerse kuşunuzun tırnağını kesmek ister istemez zorlaşacaktır. Ancak doğru adımlar atarak zaman içerisinde, aşırı hareketli ve agresif kuşların dahi tırnakları sorunsuzca kesilebilir.

"Muhabbet kuşunuzun tırnağını nasıl kesebilirsiniz?" sorusuna adım adım şu yanıtlar verilebilir:

İlk adım muhabbet kuşunun güvenli bir şekilde tutulmasıdır. Az önce de ifade edildiği gibi bu süreçte küçük bir havlu kullanılabilir. Temiz havlu ile muhabbet kuşunun gövdesi nazik ancak hareket etmesine izin vermeyecek şekilde tutulmalıdır. Bu esnada kanatların zarar görmediğinden emin olunmalıdır. Kuşlar tutulduklarında beklenmedik sesler çıkarabilir ancak bu durum her zaman onların canlarının yandığının bir göstergesi olmayabilir. Hareketlerinin kısıtlanması tüm canlılar gibi muhabbet kuşunuzun da konforunu azaltacaktır. Kuş bağırdığında onunla konuşarak sakinleşmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Öncelikle muhabbet kuşunuzun güvende olduğundan emin olmalısınız. Daha sonra tırnaklarını kesmek için harekete geçebilirsiniz. Tırnaklarını kesmeden önce tırnakları besleyen damarların konumunu saptamalısınız. Tırnak kesimi sırasında bu alana dokunmamanız önemli. Bölgeyi belirlemek için tırnakları incelemeli ve yalnızca tırnakların şeffaf kısmını kesmelisiniz. Kesmemeniz gereken kısmı keserseniz bebek pudrasını kullanarak kanamayı durdurmanız gerekir. Kanama durmadığı takdirde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere ulaşmalısınız.

"Muhabbet kuşunuzun tırnağı nasıl kesilir?" sorusunun öncelikli yanıtları yukarıdaki bilgilerle sınırlıdır. Ancak bakım sürecinin sonrası da oldukça önemlidir. Tırnak kesimi tamamlanınca kuşunuzu nazikçe serbest bırakmalısınız. Kısa bir süre sonra stresinin azaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Muhabbet kuşu beslemenin de birçok farklı sorumlulukla birlikte geldiği söylenebilir. Tırnak kesimi bu sorumluluklardan yalnızca biri. Siz de kuşunuzun ihtiyaçlarını doğru zamanda ve doğru şekilde karşılayarak onların daha mutlu ve konforlu bir yaşantı sürmesini sağlayabilirsiniz. Muhabbet kuşları için bakım ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.