Kuş Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Kuş Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

29.01.2023 Aysegül Tunçay


Kuşlar, kediler ve köpeklerden sonra en popüler evcil hayvanlardır. Tüylerinin şekilleri ve renklerinin yanı sıra oldukça dost canlısı olmalarıyla da sahiplerinin gönlünü fethetmeyi başarırlar. Ancak çok farklı kuş türlerinin bulunması, eve bir kuş getirirken kişiliğinize ve yaşam tarzınıza uygun bir seçim yapma gerekliliğini artıran bir etkendir. Başta büyük boyutlu papağanlar olmak üzere bazı kuş türleri çok fazla ilgi ister. İlgi görmek onları dost canlısı hâline getirir ve mutlu eder. Bu kuşlar yeteri kadar ilgi görmediğinde ise mutsuz ve depresif bir ruh hâline bürünürler.

Bu yüzden bir kuş sahiplenmeden önce kuşlar hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Sahiplenmeyi düşündüğünüz türün ortalama ömrü, ihtiyaç duyduğu kafes boyutu, beslenme şekli, sesinin yüksekliği ve diğer özel ihtiyaçlarını bilmek daha sonra pişman olmamanızı sağlar.

ağaç dalında duran iki gri papağan

Çok İlgi ve Uğraş İsteyen Kuş Türleri

Papağanlar, kuş sahiplenmek isteyen birçok kişi için çok cazip bir seçenek gibi gözükür. Amazon papağanı, gül başlı cennet papağanı, macaw, sevda papağanı, kakadu ya da Afrika papağanı dışarıdan bakıldığında harika canlılardır. Üstelik son derece zeki oldukları için onlara birçok şeyi öğretmek mümkündür. Özellikle gri papağanlar ve Amazon papağanları üstün bir konuşma yeteneğine sahiptir. Ancak bu kuşlar çokça uğraş ve ilgi isterler. Eğer bir papağan sahiplenmeyi düşünüyorsanız ona yeterli zamanı ayırabileceğinizden emin olmanız gerekir. Bununla beraber büyük boyutlu papağanların çoğu uzun ömürlü canlılardır. Hatta 60 yıldan uzun yaşayan papağan sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Bütün papağanlar spesifik gereksinimlere ve aynı şekilde farklılaşan karakter özelliklerine sahiptir. Bu nedenle büyük ya da küçük papağan sahiplenmeyi düşünenlerin öncelikle papağan çeşitleri hakkında bilgi edinmesi önerilir. Papağan kuşu ile yaşamın gerektirdiklerine hazırlı olmak dostlarımızın mutlu ve konforlu bir yaşam sürmelerine yardımcı olacaktır.

dalda duran sarı tüylü kuş

İlk Defa Kuş Sahiplenecekler İçin Uygun Türler

Kuş beslemeyle ilgili tecrübesi ya da onlara ayırabilecek çok fazla zamanı olmayanlar için kanarya ya da ispinozlar harika canlılardır. Eğer evcil kuşunuza harcayacağınız biraz daha fazla zaman varsa muhabbet kuşu ya da sultan papağanı sahiplenmeyi düşünebilirsiniz. Küçük boyutlu papağanlar olan bu kuşlar arkadaş canlısı, görece sessiz ve eğitmesi kolay canlılardır. İlk defa kuş sahiplenecekler için cennet papağanı, pionus papağanı, forpus papağanı ya da monk papağanı gibi bazı küçük papağan türleri de ideal tercihler arasında yer alır.

renkli tüylere sahip papağan

Kuşun Yaşam Alanında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer ilk kez kuş sahiplenecekseniz evinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekir. Bu değişiklikler kuşun daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde hayatını sürdürmesi için olmazsa olmazlardandır. Kuşların solunum yolları oldukça hassastır, bu nedenle kuşların bulunduğu ortamlarda oda parfümü kullanmaktan ya da kokulu mum yakmaktan kaçınılmalıdır. Eğer evin içerisinde sigara içiyorsanız o zaman kuş sahiplenmemelisiniz. Evin içerisinde bulunabilecek bazı yeşil bitkiler kuşlar için ölümcül olabilmektedir. Eğer bu bitkilerden besliyorsanız bir kuş sahiplendiğinizde tehlikeli bitkileri ortadan kaldırmanız en iyisidir.

dalda duran kırmızı gagalı gri tüylü kuş

Kuşlarla İlgilenme

Kuşlar mental olarak uyarılmaya ihtiyaç duyarlar. Bu şekilde beyinlerini meşgul tutarlar. Beyinlerinin yeteri kadar uyarılmasını sağlayamadığınız durumlarda çok fazla ses çıkardıklarını ya da kafeslerini parçalamaya çalıştıklarını görebilirsiniz. Kafes içerisine yerleştirilen ya da odada uçarken oynayabilecekleri oyuncaklar onların mental sağlığı açısından çok yararlıdır. Kuşlar için farklı oyuncak türlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Kuşları meşgul tutmanın bir diğer yöntemi ise onları eğitmektir. Eğitim aynı zamanda sahiplendiğiniz kuş ile aranızdaki bağın güçlenmesine yardımcı olur. Kuşlar çok zeki canlılar olduğu için kısa bir eğitim birçok şeyi öğrenmeleri için yeterlidir. Üstelik öğrendikleri numaraları da kolay kolay unutmazlar.

Sahiplendiğiniz kuşa adını seslendiğinizde parmağınıza gelmesini öğretebilirsiniz. Bu aynı zamanda kafesin temizleneceği zamanlarda size büyük kolaylık sağlar. Eğer konuşan bir tür sahiplendiyseniz gün içerisinde onunla konuşarak zaman içerisinde konuşmaya alışmalarını sağlayabilirsiniz. Her ne kadar kuşların konuşması aslında duydukları sesleri taklit etmek olsa da bu birçok kelimeyi taklit etmeyi öğrenemeyecekleri anlamına gelmez.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.