Macaw Papağanları ile İlgili Eğlenceli 11 Gerçek

Macaw Papağanları ile İlgili Eğlenceli 11 Gerçek

30.11.2021 Aysegül Tunçay


Macaw papağanları görüldüğünde en kolay ayırt edilebilen kuş türlerinden birisi olarak bilinirler. Renkli görünüşleri ve eğlenceli tavırları ile gören herkesin ilgisini kolay bir şekilde çekmeyi başarırlar. Bu özellikleri nedeniyle aynı zamanda yüzlerce yıldır evcil hayvan olarak da bakılmaktadırlar. Macaw papağanlarının farklı karakterleri, kişilikleri ve beğenileri vardır. Boyutları nedeniyle Macaw papağını beslemek için uygun ortamı yaratmak zor olabilir ancak son derece sadıktırlar. Her evcil hayvan da olduğu gibi Macaw papağanlarıyla yaşamak da çok değerli bir deneyimdir. Macaw papağanlarının önemli bir özelliği de oldukça zeki olmalarıdır. Bu kuşlar aynı zamanda çok uzun yaşam süreleri ile de dikkat çekerler. Çok uzun ömürleri sebebiyle evde Macaw papağını besleme kararı verilmeden önce iyi düşünülmesi gerekmektedir. Ancak macaw papağanları geniş zamana ve eve sahip olan kişiler için beraber yaşayabilecekleri en eğlenceli canlılardan birisidir. Bu kuşlar ülkemizde ara papağanı olarak da bilinmektedir. Bu yazımızda Macaw papağanları hakkında dikkat çeken bilgiler bulabilirsiniz.

dala konmuş maca papağanı

1. En Büyük Papağan Türüdür

Dünyada 370'ten fazla papağan türü bulunmaktadır ve Macaw papağanları en büyük papağan türü olarak bilinirler. Ağırlıkları neredeyse 2 kiloya kadar çıkabilmektedir. Macaw'ların en büyüğü ise Sümbül Macaw'dır. Sümbül Macaw papağanlarının boyu başından kuyruğuna kadar neredeyse 1 metreyi bulabilmektedir. Kanat açıklıkları ise yaklaşık 150 cm'yi bulabilmektedir.

ağaca tünemiş çok renkli papağan

2. Çok Uzun Ömürlülerdir

Sağlıklı bir şekilde beslendiğinde mavi - sarı ara gibi türler ortalama olarak 60 yıl kadar yaşayabilmektedir. Hatta 80 yaşının üzerinde Macaw papağanlarına rastlanabilmektedir. Macaw beslemek isteyen kişilerin öncelikli olarak buna kendilerini adamaları gerekmektedir. Çünkü Macaw'lar kendi sahipleri olmadan uzun süre yaşayamazlar. Sahiplerine oldukça bağımlı canlılardır. Bu nedenle Macaw besleyecek olan kişilerin papağanların yaşam süresinin farkında olarak son derece dikkatli bir şekilde karar vermesi gerekmektedir. Macaw papağanlarının dengeli ve sağlıklı beslenmeleri için formüle edilen papağan yemi çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

kırmızı mavi renkli papağanlar

3. Yavrularına İsim Verirler

Macaw'lar sosyal canlılar oldukları için doğada sürüler halinde yaşarlar ve sürü üyeleri birbirleri ile sürekli iletişim halindedir. Bu iletişim karmaşık bir ötüş ve çileme şeklinde gerçekleşir. Ara papağanları eşlerine kur yaparlar, sürüyü tehlikelere karşı uyarırlar ya da birbirlerine isim takabilirler. Özellikle aile üyelerinin her biri birbirine ayırt edici bir şekilde seslenmektedir.

dalda tünemiş iki adet mavi papağan

4. Tek Eşli Canlılardır

Macaw'lar eşlerinin ilgisini çekmek için dans edip, farklı sesler çıkarırlar. Partnerlerinin ilgisini çektiklerinde ise hayatlarını eşleri ile geçirirler. Bu da onları tek eşli yapmaktadır. Çiftleşme sonrasında hem dişiler hem de erkekler kuluçkaya yatarlar.

5. Çok Sayıda Alt Türe Sahiptir

Birbirinden farklı çok sayıda Macaw türü bulunmaktadır. Bu türlerin bazı farklılıkları vardır. Her ne kadar Macaw'lar en büyük papağan türü olarak bilinse de küçük boyutlu Macaw türleri de bulunmaktadır. Mini Macaw türündeki kuşların boyu ortalama bir muhabbet kuşundan biraz daha büyüktür. Ancak bu türlerin en büyük ortak özelliği gözlerinin etrafındaki halka şeklindeki cilt dokusudur. Her Macaw türünde bu doku bulunmaktadır.

mavi tüylü gagasında yemek taşıyan papağan

6. Hibrit Macaw Türleri Vardır

Birçok doğal Macaw türü bulunmaktadır. Ancak bununla beraber hibrit Macaw türleri elde etmek mümkündür. Üretilen bu türler genellikle çok renkli türlerdir, Harlequin ya da Camelot gibi türler oldukça popüler hibrit Macaw türlerinden bazılardır. Üstelik evcil hayvan sahibi olmak isteyenler arasında da sıkça tercih edilmektedir.

7. Son Derece Güçlüdürler

Macaw'lar oldukça güçlü bir kuş türüdür. Sümbül Macaw'ları ısırarak bir hindistan cevizini bile kırabilirler. Bu papağanlar oldukça güçlü olmalarına rağmen oldukça nazik hareketler yapabilmektedirler. Diğer Macaw türleri de oldukça güçlü canlılardır. Bu onlara özellikle çiftleşme döneminde dikkat edilmesini gerektirmektedir. Bu nedenle Macaw besleyecek olan kişilerin papağanların gücünün bilincinde ve bu güce hazırlıklı olmaları gerekmektedir.

insan elinden çekirdek yiyen üç papağan

8. Sosyallikleri ile Tanınırlar

Macaw'lar tıpkı diğer tüm papağan türleri gibi oldukça sosyal canlılardır. Sosyalleşemediklerinde ise sıkılırlar. Canı sıkılan papağanlarda en sık görülen davranış biçimi ise ahşap eşyaları ısırmaktır. Son derece sert gagalara sahip oldukları için ahşap eşyalara ciddi zararlar verebilirler.

9. Uzun Zamandır Evciller

Papağanlar tahmin edebileceğinizden çok daha uzun süredir evcil hayvan olarak tercih edilmektedir. Milattan önce 400'lü yıllarda evcil hayvan olarak papağan beslendiğinin kayıtları bulunmaktadır. Neredeyse 2500 yıldır evlerde yaşayabilen bu canlılar insanlarla inanılmaz bağlar kurabilmektedir.

uçan kırmızı papağan

10. Beklenenden Çok Daha Fazla Konuşabilirler

Ara papağanları oldukça zeki ve sosyal hayvanlardır. Bu sayede insan konuşmasını taklit edebilirler. Üstelik taklit etmekten zevk alırlar. Hatta bazı kuşlar sahiplerinin beklentisinden çok daha fazla konuşma isteğine sahip olabilir. Kuşların ses telleri memelilerinkinden daha farklı bir görünüşe sahiptir. Kuşlar seslerini göğüs gırtlağı adı verilen bir bölgeden çıkarmaktadır.

11. Maalesef Soyları Tükenme Tehlikesi Altında

Bugüne kadar doğada 22 farklı Macaw türü tespit edilmiştir. Maalesef tespit edilen türlerden 5 tanesinin soyu tükenmiş, 4 tanesinin de soyları tükenmek üzeredir. Yine tespit edilen 22 Macaw türünden 3 tanesinin soyu ise ciddi tehlike altındadır. Bu nedenle Macaw almadan önce sürdürülebilir lisanslı yetiştiricilik yapan yerlerin araştırılması ve evcil hayvan sahiplenme sürecinde bu konunun dikkatle değerlendirilmesi çok önemlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.