En Konuşkan Kuş Türleri

26.12.2021 Aysegül Tunçay


Kuşların renkleri, sesleri ve şarkıları oldukça çekici özelliklerinden sadece bazılarıdır. Ancak bazı kuş türlerinin insan konuşmasını tekrar etme yetenekleri onları diğer kuşlardan ve hatta canlılardan ayıran en önemli özellikleridir. Bu özellikleri konuşkan kuş türlerinin popüler evcil hayvanlar arasında yer almasında etkili olur. Elbette kuş sahiplenirken bir kuş türünü sırf konuştuğu için tercih etmemek gerekmektedir. Çünkü her kuş benzersizdir ve papağan türünde de olsa bazı kuşlar konuşmayabilmektedir.

Papağan türleri arasında da konuşmasıyla öne çıkan türler bulunmaktadır. Kuşların konuşmasında çevreden duyulan sesler kadar genetik yatkınlık da önemli rol oynamaktadır. "Kuşlar nasıl konuşur?" sorusunun cevabı kuşlarından duydukları sesleri taklit etmeleri olarak verilebilmektedir. Her ne kadar bazı kuş türleri öğrendikleri kelimeleri doğru anlamıyla kullanabilse de temelde kuşlar sosyal etkileşim için çevreden duydukları sesleri taklit ederler. İster taklit ister doğru anlamlı iletişim yöntemi olsun kuşların konuşması oldukça özel bir deneyim. Bu yazımızda en çok konuşan kuş türlerini sizler için listedik.

mavi muhabbet kuşu

1. Muhabbet Kuşları

Muhabbet kuşları olmadan en konuşkan kuş türlerinden bahsetmek mümkün değildir. Papağanlar arasında en konuşkan tür, muhabbet kuşu olarak öne çıkmaktadır. Muhabbet kuşları neredeyse 500 kelimeye kadar öğrenebilmektedir. Puck isimli muhabbet kuşunun bu alanda bir rekoru bulunmaktadır. 1994 yılında vefat eden Puck 1728 kelime konuşabiliyordu. Muhabbet kuşlarının konuşmasını desteklemek için konuşturucu kuş yemleri kullanılması oldukça yaygındır. Kuşların konuşmasına yardımcı olmak için hazırlanan konuşturucu yemleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

afrika gri papağanı

2. Afrika Gri Papağanı

Jako olarak da bilinen Afrika Gri Papağanı en zeki evcil kuşlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır.. Muhabbet kuşları ile beraber en çok konuşan türlerden bir tanesidir. Afrika Gri Papağanı'nın yüzlerce kelime haznesi bulunmaktadır. Hatta yapılan araştırmalar bu kuşların kelimeleri tekrar etmek yerine basit konuşmalar için anlamlı cümleler kurabildiğini göstermektedir. Ancak anlamlı cümleler kurabilmeleri için yıllar süren bir eğitim almaları gerekmektedir.

amazon papağanı

3. Amazon Papağanı

Amazon Papağanı konuşmayı öğrenebilen kuş türlerinden bir tanesidir. Ancak bu türün en önemli özelliği konuşması değil sesleri çok net bir şekilde çıkarabilmesidir. Genellikle çok tatlı bir ses tonuna sahiplerdir. Konuşma taklitleri sosyalleşme ihtiyacından ortaya çıkmaktadır. Son derece zeki oldukları için dikkat çekmeyi severler. Evdeki insanlara çok bağlanırlar ve çok fazla sosyal etkileşime ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle onlara gereken zamanı ayırmaya dikkat etmek gerekmektedir.

yeşil papağan

4. Yeşil Papağan

Halka Boyunlu Papağan olarak da bilinen Yeşil Papağan konuşabilen kuşlar arasında yer almaktadır. Bu kuşların en önemli özellikleri kısa kelimelerin yanı sıra uzun cümleler de kullanabilmektedirler. Yüzyıllar önce Hindistan'da dini liderlerin ettikleri duaları tekrarlamalarıyla dikkatleri çekmiştir. Bu nedenle Yeşil Papağan kutsal kabul edilmiştir ve insanlar tarafından evcil hayvan olarak çok fazla tercihedilmiştir.

monk papağanı

5. Monk Papağanı

Quaker papağanı olarak da bilinen Monk Papağanı son derece etkileyici kişiliğe sahip bir kuştur. Zengin kelime haznesine sahip olan bu kuşlar da kelimeleri rastgele tekrarlamak yerine anlamıyla kullanabilmektedirler. Çok sosyal bir tür oldukları için konuşmayı hızlı bir şekilde öğrenebilmektedir.

eklektus papağanı

6. Eklektus Papağanı

Çok sesli olmasa da Eklektus Papağanı da oldukça konuşkan kuş türlerinden birisidir. Geniş kelime haznesine sahip olan bu kuşlar odlukça dost canlısıdır. Sahipleriyle sosyalleşmeyi çok severler. Erkek Eklektus Papağanı konuşma için daha kolay eğitilir. Dişiler ise daha bağımsız bir kişiliğe sahiptir ve erkeklere kıyasla daha zor eğitilirler.

kakadu papağanı

7. Kakadu

Kakadu en çok bilinen papağan türlerinden bir tanesidir. En zeki evcil kuşlar arasında yer alan Kakadular çok konuşkan bir türdür. Sosyalleşmeyi çok seven Kakadulara mutlaka özel zaman ayırmak gerekmektedir. Sahiplerine çok bağlanan kakadular aynı zamanda internette videoları en çok paylaşılan kuş türüdür.

macaw papağanı

8. Makav

Amerikan Papağanı ya da Makav Papağanı diğer papağan türleri gibi geniş kelime haznesine sahip değildir. Ancak insanların konuşmalarını çok başarılı bir şekilde taklit edebilirler. Mavi - altın Makav gibi bazı türler diğer türlere göre çok daha kolay bir şekilde konuşmayı öğrenmektedir. Makavları iyi dinlemek gerekmektedir. Çünkü konuşmalarını anlamak oldukça zordur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.