Muhabbet Kuşu Cinsleri

03.11.2021 Aysegül Tunçay


Muhabbet kuşları dünyada kediler ve köpeklerden sonra en çok bakılan evcil hayvanlardır. Küçük ve sevimli olmaları, bakımlarının kolay ve görece daha ekonomik olması onları popüler tercihlerden birisi haline getirmiştir. Ancak bu popülaritenin en büyük kaynağı insan konuşmasını taklit edebilmelidir. Muhabbet kuşları aslında bir papağan türüdür. En küçük papağan türü olmasa da küçük cinsler arasında yer almaktadırlar. Özellikle vahşi ortamında bulunanlar evcilleşmiş olanlardan daha da küçüktür. Bu yazımızda hayatımıza renk ve neşe katan muhabbet kuşlarının cinsleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

muhabbet kuşu çeşitleri

Muhabbet Kuşu Cinsleri Nelerdir?

Her ne kadar renklerine bakıldığında muhabbet kuşu çeşitleri çok fazlaymış gibi görünse de aslında iki tür muhabbet kuşu çeşidi vardır. Bunlar Avustralya ve İngiltere türleridir. Muhabbet kuşlarının vahşi ve doğal yaşam alanı Avustralya'dır. 1840 yılında İngiliz doğa bilimci John Gould tarafından ilk kez İngiltere'ye getirilmişler ve burada hemen çok sevilmişlerdir. İngiliz muhabbet kuşları Avustralyalı akranlarına göre çok daha büyüktür. 2-3 haftalık bir İngiliz muhabbet kuşu yetişkin bir Avustralya muhabbet kuşundan daha büyük boyutlara sahiptir. Bununla beraber İngiliz muhabbet kuşlarının tüyleri daha kabarıktır. Kısacası "muhabbet kuşu cinsleri nelerdir?" sorunun cevabı aslında İngiliz ve Avusturya muhabbet kuşları şeklinde verilebilir. Muhabbet kuşlarının cinsleri arasında davranış, renk ve ses farklılıkları da bulunmaktadır.

Muhabbet Kuşu Türlerinin Farklılıkları

Avustralya ve İngiliz muhabbet kuşlarının çok belirgin farklılıkları olduğunu söylemek mümkündür. Cins ayrımının da yapılmasına yardımcı olan bu farklılıkları birlilkte inceleyelim.

Davranış Farklılıkları

Muhabbet kuşu türler özelinde çok farklı davranışlara sahiptirler. Bunun en büyük nedeni İngiliz türünün aslında evcilleştirilmişken Avustralya türünün vahşi olmasıdır.

İngiliz Muhabbet Kuşu Davranışları

İngiliz muhabbet kuşlarınının tatlı ve sakin kişiliği vahşi muhabbet kuşlarında bulunmamaktadır. Hiç eğitilmemiş bile olsalar İngiliz türleri genellikle ısırmaz ya da kolay bir şekilde ele alınabilirler. Yüzyıllar boyu seçilerek çoğaltılması nedeniyle evcil türler daha sakin bir kişiliğe sahip olmuştur. İngiliz muhabbet kuşları buldukları hemen hemen her şeyin üzerinde sallanmayı çok severler. Ayrıca sırtlarının kaşınmasından da çok hoşlanırlar. . Evcil olmalarının en büyük avantajlarından birisi de sarılmaya izin vermeleridir. Bu özellikleri ve daha büyük olmaları nedeniyle özellikle daha önce evde evcil hayvan beslememiş olan aileler için en uygun seçeneklerin başında İngiliz muhabbet kuşları gelmekte

Avustralya Muhabbet Kuşu Davranışları

Avustralyalı akrabalarında ise daha vahşi canlılardır. Vahşi doğaları sebebiyle ısırma ve gagalama eğilimleri yüksektir. Bu kuşları ele almak oldukça zordur ancak imkânsız değildir. Avustralya muhabbet kuşları vahşi doğada kesinlikle konuşmazlar ancak evde bakıldıkları zaman zor olsa da konuşma ihtimalleri vardır.

muhabbet kuşu türleri

Renk Farklılıkları

Muhabbet kuşu türleri ve renkleri sürekli olarak karıştırılmaktadır. Muhabbet kuşlarının iki türü bulunmaktadır ancak kuşları incelediğinizde çok farklı renklere sahip olduklarını görebilirsiniz. Yeşil ve sarı renkler muhabbet kuşlarının doğal renkleridir. Beyaz ve mavi renkler ise zaman içerisinde evcilleştirme ve mutasyon ile ortaya çıkmıştır. Doğada mavi ya da beyaz renkli muhabbet kuşu bulunmamaktadır. Evcil olanlarda ise temel olarak beyaz ve sarı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu renklerin tonları ise farklılık göstermektedir. Nadir olarak albino muhabbet kuşları da bulunmaktadır. Beyaz muhabbet kuşlarının genellikle boyun kısımlarında açık mavi renkleri yer alabilmektedir. Albino muhabbet kuşları ise tüylerinde pigment olmadığı için tamamen beyaz renklidir.

Mavi Renkliler

Gök mavisi muhabbet kuşlarında sarı renk hiç bulunmamaktadır. Ayrıca bu kuşların yanak bölgelerinde mor renkli tüyler görülebilmektedir. Mavi renkli muhabbet kuşlarının tüylerininde gök mavisinin dışında daha koyu olan kobalt ve leylak renklerinde tüyler de bulunabilir. Bazı kuşların tüylerinde griye yakın soluk mavi ya da menekşe mavisi renklerde görülebilmektedir. Mavi türlerin ayakları da genellikle maviye yakın koyu renkli olmaktadır.

Sarı Yeşil Renkliler

Sarı ve yeşil renk muhabbet kuşlarının doğal renkleridir. Bu renklerde de çeşitli ton farklılıkları bulunabilmektedir. Açık yeşil, koyu yeşil, zeytin rengi gri - yeşil gibi renklerle beraber tamamen sarı tüylere sahip olan muhabbet kuşları da bulunmaktadır. Tamamen sarı renkli muhabbet kuşları lutino olarak tanımlanır. Lutino renkli olanlar tamamen sarı renklidir ancak yanaklarında beyaz tüyler bulunmaktadır.

Muhabbet Kuşu Cinslerinde Ses Farklılıkları

Muhabbet kuşlarının evcilleştirilmesi ile beraber seslerinde de değişiklikler meydana gelmiştir. İngiliz muhabbet kuşları evcilleştirildiği için Avustralyalı akrabalarından daha sessizdir. Cıvıldamayı ve şarkı söylemeyi daha çok sevseler de doğal ortamdaki muhabbet kuşları gibi sürekli olarak ses çıkarmazlar. Ayrıca evcilleştirilmiş kuşlar daha derin bir sese sahipken Avustralya muhabbet kuşları daha tiz bir ses tonuna sahiptir. Evcilleştirmenin bir diğer sonucu da konuşma sürecinde görülmektedir. Evcil türlerde hem dişiler hem erkekler %90 oranında konuşurken vahşi muhabbet kuşları konuşmamaktadır. İngiliz muhabbet kuşlarının konuşması için çok emek harcamaya gerek yoktur. Sahiplerinin eline alışan kuşlar zaman içerisinde kendiliğinden konuşmaya başlayabilmektedir. Ancak evcilleştirilmemiş muhabbet kuşları ele alıştırılsalar bile konuşmamakta ya da konuşmaya çok geç dönemde başlamaktadırlar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.