Muhabbet Kuşlarını Öpmek Zararlı mı?

11.07.2023 Deniz Öz


Muhabbet kuşları son derece sosyal canlılardır. Sahipleriyle vakit geçirmekten, onlarla bağ kurmaktan keyif alırlar. Kuş besleyen kişiler de elbette onların sevgi gösterilene karşılık vermeden duramazlar. Ancak muhabbet kuşlarını öpmek sanıldığı kadar masum bir davranış olmayabilir. Hem muhabbet kuşları hem de insanlar için onları öpmenin bazı riskleri bulunur. Yazımızın devamında "Muhabbet kuşu öpmek zararlı mı?" sorusuna her iki tarafın da karşılaşılabileceği tehlikeleri ele alarak yanıt verdik ve onları güvenli bir şekilde nasıl öpebileceğinizden, onlara sevginizi başka hangi şekillerde gösterebileceğinizden bahsettik.

muhabbet kuşunun gözleri açık

Muhabbet Kuşlarının Duygusal ve Fiziksel Tepkileri

Kuşların öpülmeyi sevip sevmediklerine dair genel bir yargıda bulunmak doğru değildir. Bazı kuşlar öpülmekten hoşlanabilirken bazıları buna pek de sıcak bakmayabilir. Eğer siz de "Muhabbet kuşum öpülmekten hoşlanıyor mu?" diye merak ediyorsanız onun fiziksel tepkilerine dikkat etmelisiniz.

Kuşlar korku ya da gerginlik yaşadıklarında savaş ya da kaç tepkisi verirler. Muhabbet kuşunuz onu öpmenizden hoşlanmıyorsa bunu davranışlarıyla belli edebilir. Bunlardan ilki, sizi ısırmasıdır. Çoğu kişi kuşların ısırmasını agresifliklerine yorsa da aslında bunu korktukları için, karşı bir tepki olarak yaparlar. Diğer tepkiyse öpmek için ona yaklaştığınızda kuşunuzun kaçmasıdır. Ayrıca çığlık atabilir ya da sinirli, aşırı bir ses çıkarabilir.

Kuşunuz onu öpmenizden hoşlanıyorsa herhangi bir harekette bulunmayabilir ya da kafasını size sürterek size sevgisini gösterebilir. Ayrıca diliyle hafifçe yalayarak öpücüğünüze karşılık verebilir.

elden beslenen üç muhabbet kuşu

Potansiyel Sağlık Riskleri ve Bulaşıcı Hastalıklar

Muhabbet kuşunuzun sevip sevmemesinden bağımsız olarak, onu öpmeniz her iki taraf için de potansiyel sağlık riskleri barındırır. Hatta kuşunuzu öptüğünüzde, bulaşıcı hastalık kapma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

İnsanların tükürüğünde yüzden fazla farklı tür mikrop ve bakteri vardır. Ayrıca insan tükürüğü, kuşlarda bulunmayan binlerce farklı bakteri taşır. Üstelik ağzınızın hijyeninden ne kadar emin olursanız olun, bu mikrop ve bakterilerin kuşlara bulaşma riski oldukça yüksektir. Bununla birlikte, doğal bakteri popülasyonlarımızın farklı olması, kuşların insanlarda bulunan bakteri popülasyonuna karşı daha düşük bir doğal savunması olduğu anlamına gelir. Muhabbet kuşunuzu ağzından öpmeniz ya da kuşunuzun gaga bölgesine tükürüğünüzün bulaşması; kuşunuzda solunum yolu enfeksiyonlarına, akciğer hastalığına ve salmonelloza neden olabilir.

Düzenli olarak dudak nemlendiricileri ya da ruj gibi dudak bakım ya da makyaj ürünlerini kullanıyorsanız kuşunuz bu ürünlerdeki kimyasallara maruz kalabilir. Bu ürünlerin içerisindeki kimyasallar kuşların sağlığını tehdit edebilir; onların hastalanmasına, hatta daha ciddi sonuçlarla karşılaşmasına neden olabilir.

Kuşunuzun karşılaştıkları risklerin dışında, sizin için de bazı tehlikeler bulunur. Kuşunuz onu öpmeye çalıştığınızda sizi ısırabilir. Bu da yaralanmanızla sonuçlanabilir. Muhabbet kuşları her ne kadar insanlarla etkileşim kurmaktan hoşlanan sosyal canlılar olsalar da her kuşun öpülmekten hoşlanacağını söylemek doğru değildir.

Psittakoz, Chlamydia psittaci'nin yol açtığı ve kuşlardan insanlara bulaşabildiği için kuş besleyen kişileri tehdit edebilen bir hastalıktır. İnsanlarda çok hafif ya da çok ağır semptomlara neden olabilir, hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir. İnsanlar; kuşların tüylerinden, dışkılarından ve vücut salgılarından toz ve kepek içinde salgılanan bakterinin solunmasıyla psittakoza maruz kalabilir. Özellikle kuşların öpülmesi durumunda hastalığın bulaşma riski artmaktadır. "Kuşlarda Psittakoz Nedir, İnsanlara Geçer mi?" adlı yazımızdan konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

muhabbet kuşu, kafesi ve tüneği

Güvenli İletişim Yolları ve Alternatif Sevgi Gösterileri

Muhabbet kuşunuzu öpmek istiyorsanız bunun en güvenli yöntemi ağız içi ve gagasından uzak olan bölgeleri öpmenizdir. Ancak kuşunuzu öpmek yerine ona sevginizi göstermenizi sağlayacak farklı davranışlarda bulunmanız daha güvenli bir etkileşim şekli olabilir.

Muhabbet kuşları, insanlarla etkileşime girmekten çok hoşlanırlar. Kuşunuza sevildiğini hissettirmek istiyorsanız onunla bol bol zaman geçirebilirsiniz. Birlikte geçirdiğiniz vakitlerde kuşunuzla onun hoşuna gidecek eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. Muhabbet kuşları zeki ve aktif canlılar oldukları için bu tür aktivitelerden keyif alacaktır. Bu sayede mutlu ve sağlıklı kalmalarını da sağlayabilirsiniz. Kuşunuzun hoşuna gidebilecek oyuncaklara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kuşunuza sevginizi fiziksel temas ile göstermek istiyorsanız ve kuşunuz bundan rahatsızlık duymuyorsa, onun başını ya da boynunun üst kısmını parmağınızla okşayabilirsiniz. Elinize ya da kolunuza konmasına, göz gibi tehlikeli bölgeler olmamak kaydıyla yakınınıza gelmesine izin verebilirsiniz.

Kuşunuza, düzenli olarak yediği mamasının dışında lezzetli atıştırmalıklar da verebilirsiniz. Özellikle birlikte keyifli vakit geçirdiğiniz bir anda ona vereceğiniz böyle bir ödül hem daha mutlu olmasını sağlayabilir hem de sizinle olan bağını güçlendirebilir. Kuşunuza verebileceğiniz, kuşlar için özel olarak formüle edilmiş atıştırmalıkları buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.