Kuşunuzu Dans Etmesi İçin Nasıl Eğitirsiniz?

13.02.2022 Aysegül Tunçay


Dans etmek kuşunuza öğretebileceğiniz en kolay ve en eğlenceli hareketlerden birisidir. Üstelik dans etme birçok kuşun zaten doğal olarak yaptığı hareketler arasında yer alır. Muhabbet kuşu ve diğer birçok zeki kuş türüyle biraz ilgilendiğiniz zaman onların harika birer dansçı olduğunu görebilirsiniz. Muhabbet kuşuna dans etmeyi öğretmek onların sadece eğlenmesini sağlamaz aynı zamanda genel sağlık durumunu yakından etkilendiren düzenli egzersiz ve mental uyarılma gibi aktivitelerin de yerine getirilmesine katkı sunar. Bu yazımızda kuşunuzun dans etmesini sağlamak için izleyeceğiniz yol hakkında bilgi bulabilirsiniz.

dans eden kuşlar

Doğru Eğitim Alanını Seçmek

"Kuşa dans eğitimi vermek için ne yapmalıyız?" sorusunun ilk cevabı doğru eğitim alanını seçmektir. Sadece dans eğitimi için değil diğer birçok eğitim için de bunu yapmak gerekir. Kuşların eğitime verdikleri tepkiler etraflarında yer alan nesnelere ve canlılara bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle onun güvende hissedebileceği ve etrafta tehdit olarak görebileceği nesnelerin ya da canlıların olmadığı bir yer seçmek yapılması gereken ilk iştir.

Sessiz ve dağınık olmayan odalar genellikle en doğru seçimlerdir. Çok fazla kişinin girip çıkmadığı bir oda eğitim için kullanılabilir. Etraftaki ilgi dağıtıcı unsurları mümkün olduğunca uzaklaştırmak, kuşun eğitime daha konsantre olmasını sağlar.

küçük kaykaya binen kuş

Eğlenceli Bir Şarkı Seçmek

Kuşlar doğaları gereği sese tepki verirler. Onların bazı müzik türlerini duymaktan hoşlandığını gösteren hareketler yaparken görebilirsiniz. Bu noktada muhabbet kuşuna müzik dinletmek gerekir. Eğitim için eğlenceli ve hareketli bir şarkı seçebilirsiniz. Orta ya da hızlı tempolu ritmik şarkılar kuşları en çok havaya sokan şarkıların başında gelir.

Açtığınız müziğe kuşunuz herhangi bir tepki vermediğinde bu yanlış şarkıyı seçtiğiniz anlamına gelir. Ondan gelen tepkilere bakarak doğru şarkıyı buluncaya kadar farklı alternatifleri denemeyi bırakmayın.

kanatlarını açmış uçan papağan

Ona Örnek Olun

İlk başta kulağa garip gelebilir ancak bazı kuşlar için en iyi öğrenme yöntemlerinden bir tanesi görerek öğrenmedir. Muhabbet kuşu dans eğitimi sadece onun için değil aynı zamanda sizin için de eğlenceli bir süreçtir. Onun pek ilgilenmediğini düşündüğünüzde seçtiğiniz şarkıyı açıp karşısında dans edebilirsiniz. Bu onlara yaptığınızın aslında ne kadar eğlenceli olduğunu gösterir. Çoğu zaman daha siz onların ne yaptığını anlamadan sizinle beraber dans etmeye başlarlar.

dans figürü yapan muhabbet kuşu

Görselliği Kullanın

Kuşunuz ile dans konusunda uzmanlaşmanın yollarından birisi de ona görsel örnekler sunmaktır. Kuşunuza dans eğitimi verirken ona dans eden diğer kuşların videolarını izletebilirsiniz. Dans eden kuşlara ait videolar internette oldukça popüler. Bu nedenle internette dans eden kuş videosu bulma konusunda hiçbir problem yaşamayacaksınız. Kuşlar doğada diğer kuşları izlemeyi ve onların yaptığı hareketleri taklit etmeyi severler. Bu kuşunuza dans etmeyi ya da başka bir hareketi öğretmenin en kolay ve hızlı yöntemlerinden birisidir.

ödül maması yiyen kuş

Onu Ödüllendirmeyi İhmal Etmeyin

Tüm eğitimlerde olduğu gibi dans eğitiminde de ödüllendirme son derece önemli bir yere sahiptir. Muhabbet kuşunuza ondan ne beklediğinizi anlatmanın en kolay yollarından birisi ödüllendirmedir. Hemen ilk denemenizde kuşunuz dans etmeye başlamaz. Kuşunuzun dans etmeye başlaması için birkaç deneme gerekir. Ancak bu aşamalarda doğru yolda gittiğini göstermek için onu ödüllendirebilirsiniz. Eğitim esnasında onun sevdiği ödülleri veya krakerleri yanınızda tutmanız muhabbet kuşunuzun ilgisini daha da çekecektir. Kuşların severek tüketeceği ödül ve krakerleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Bu şekilde sizin neyle ilgilendiğinizi dikkatle izleyecek ve ona odaklanacaktır. Ödül mamalarıyla daha hızlı ve kolay öğrenmenin yanında eğitim süreçleriniz de daha eğlenceli geçecektir.

kanatlarını açmış iniş yapan muhabbet kuşu

Öğrenme Süresi

Her bir kuş benzersizdir ve öğrenme süreçleri de bu şekildedir. O nedenle kuşların bir hareketi öğrenme süresi diye bir şey yoktur. Kuşunuz dans etmeyi kısa sürede öğrenemediğinde bundan vazgeçmemeniz gerekir. Dans etmeyi öğretmek konuşmayı ya da şarkı söylemeyi öğretmekten daha farklıdır. Onun gerçekten seveceği bir şarkı buluncaya kadar farklı şarkıları denemeyi ihmal etmeyin. Ayrıca seçtiğiniz şarkıyı siz etrafta olmadığınızda da açın. Bu onun öğrenmesini kolaylaştıracaktır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.