Kuşlarda Kilo Kontrolü

27.12.2022 Deniz Öz


Kuşlar arasında aşırı kilo, zannedilenden daha yaygın bir sorundur. Pek çok kuş gün içerisinde harcadığından daha fazla kalori aldığı için ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalma riski altındadır.

Kuşların çekirdek, fıstık, ceviz gibi yağlı gıdaları aşırı tüketmeleri ya da başka herhangi bir beslenme türünde aşırıya kaçılması kilo alımlarının birinci sebebidir. Bu noktada yeterli fiziksel aktivitede bulunmamaları da sorun teşkil eden bir durumdur. Bir diğer obezite sebebi ise genetik yatkınlıktır. Amazon papağanı, sultan papağanı, muhabbet kuşu gibi bazı türler diğer türlere göre kilo almaya daha yatkındır. Ayrıca dişi kuşlar ve ileri yaştaki kuşlarda obezite görülme oranı daha fazladır.

Kuşlarda kilo kontrolünün sağlanması bir gerekliliktir. Bu yazımızda kuşlarda obezite hakkında bilinmesi gerekenlerle ilgili bilgi bulabilir ve bu sorunla mücadele etmek için yapılabilecekleri öğrenebilirsiniz.

zeminden darı yiyen kuş

Kuşlarda Obezite ve Etkileri

Kuşlarda obezite tıpkı insanlarda olduğu gibi birçok hastalığın görülme riskini artırır. Bu hastalıkların başında artrit, kalp hastalıkları ve kanser gelir. Ayrıca obez kuşların büyük bir kısmında damar sertleşmesi ve karaciğer yağlanması gibi problemlerle karşılaşılır.

Obez kuşların veteriner kliniğinde muayene edilirken strese bağlı olarak hayatını kaybetmesine bile rastlanılmaktadır. Kan damarlarında biriken yağ dokusu damar duvarlarının esnekliğini kaybetmesine yol açar. Bu da damar içerisindeki kan akışını engeller ve kan basıncı yükseldiğinde beyne iletilen oksijen miktarı ciddi biçimde düşüş gösterir.

Yağlı tümörler, lipomlar ya da ksantoma gibi yağ bazlı tümörler de obez kuşlarda daha sık görülür.

bir bacağı kasede kuş ağzında yemek var

Kuşlarda Kilo Verme

Eğer kuşunuz aşırı kiloluysa onun için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Temel olarak en etkili yöntem kuşun kalori alımını sınırlamak ve daha fazla fiziksel aktivitede bulunmasını sağlamaktır. Bunun için yapılabilecek ilk değişikliklerden biri kuş kafesindeki suyun ve mamanın yerini değiştirmektir. Mama ve su kabını tünekten uzağa koymak kuşun kafes içerisinde daha fazla hareket etmesini sağlar. Benzer biçimde mama ve su kabını daha yükseğe koymak da kuşun tırmanmasını sağlayarak fiziksel aktivitesini artırır. Ancak bunu yaparken kuşun hâlâ mamaya ve suya erişimi olduğundan emin olmak gerekir.

Kuşun mevcut kafesinin daha büyük bir kafesle değiştirilmesi de onun daha fazla hareket alanına sahip olması demektir. Daha büyük bir kafese geçtikten sonra kafes içerisindeki oyuncakların sayısının arttırılması da kuşlarda kilo vermeye yardımcı olur. Daha fazla oyuncak hem daha fazla egzersiz hem de daha fazla mental uyarım anlamına gelir. Kuşlar için farklı kafes seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Ayrıca aşırı kilolu kuşların daha kolay bir şekilde kilo verebilmesi için bol bol kafes dışında uçmasına izin verilmelidir. Kuş odanın içerisinde uçarak çok daha fazla kalori harcar.

parmakta duran yeşil muhabbet kuşu

Beslenme Değişikliği

Kuşlarda mama miktarını kısıtlamak açlığı tatmin etmeyeceği ve kuşta vitamin ya da mineral eksikliğine yol açabileceği için kilo kontrolünün sağlanması amacıyla uygulanabilecek en iyi yöntem değildir. Bunun yerine bilimsel olarak formüle edilmiş bir beslenmeye geçiş yapılabilir. Ayrıca tohumlu beslenmeden peletli beslenmeye geçmek de etkili bir yöntem olabilir.

Beslenme değişikliğini yavaş bir geçiş süreciyle yapmak ve süreç boyunca kuşun yeteri kadar beslendiğinden emin olmak gerekir. Açlığın kuşlarda ölüme kadar varabilen ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmamalıdır.

Kuşlar kırılgan bir yapıya sahiptir ve yapılan ufak değişikliklerden bile olumsuz bir şekilde etkilenebilirler. Bu yüzden veteriner hekime danışmadan herhangi bir beslenme değişikliği yapılmamalıdır. Beslenmede yapılan değişiklik sonrasında ise kuş yakından takip edilmeli ve görülen değişiklikler mutlaka veteriner hekim ile paylaşılmalıdır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.