Muhabbet Kuşu Eğitimi

03.11.2021 Aysegül Tunçay


Translate

Muhabbet kuşları varlıkları ile hayatımızı güzelleştiren, kendilerine has özellikleri ile günümüze neşe katan canlılardır. Muhabbet kuşlarının bilinen en yaygın özelliği ise konuşabilmeleridir. Ancak kanatlı dostlarımız konuşmanın yanı sıra daha pek çok yeteneğe sahiptir. Muhabbet kuşu sahiplenenlerin ya da sahiplenmek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan birisi de muhabbet kuşu bakımı ve eğitim sürecinin nasıl olması gerektiğidir. Bu yazımızda "muhabbet kuşu eğitimi nasıl olur?" sorusunun cevabını farklı yönleri ile ele alacağız.

muhabbet kuşu bakımı ve eğitim

Muhabbet Kuşu Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Bir muhabbet kuşunu eğitmenin en kolay yolu eğitime yavruluk döneminde başlamaktır. Yavru muhabbet kuşlarının göz bebeği ya da irisi kolayca ayırt edilemeyen siyah düğme şeklinde gözleri bulunmaktadır. Bazı yavruların gagalarında siyah bir uç bulunmaktadır. Genellikle baş tüylerinde koyu çizgiler de yer almaktadır. Yavru muhabbet kuşlarının gagasının hemen üzerindeki etli kısım yumuşak ve pürüzsüzdür. Muhabbet kuşları 7 - 8 haftalık olduklarına ailelerinden ayrılmaya hazırdır. 16 haftalık oluncaya kadar da bebek olarak kabul edilmektedir. 8 - 16 hafta aralığı muhabbet kuşu eğitimi ele alıştırma ve konuşmayı öğretmeye başlamak için idealdir.

Sadece erkek muhabbet kuşlarının konuşabildiği bilgisi nedeniyle birçok kişi erkek muhabbet kuşu sahiplenmeyi ister. Ancak bilinenin aksine dişi muhabbet kuşları da konuşabilmektedir. Dişi muhabbet kuşu eğitim için son derece yatkındır. Yetişkin erkek ve dişilerin gaga üzerindeki etli kısım farklı renktedir. Erkekler açık mavi renge sahipken dişilerde pembe, bej ya da çok açık mavi renk görülmektedir. Ancak sadece renge bakarak muhabbet kuşunun cinsiyetini belirleyebilmek için 20 - 24 haftanın geçmiş olması gerekmektedir. 20 - 24 haftalık kuşları eğitmek ve yeni evlerine alıştırmak çok daha zor olmaktadır. Bu nedenle muhabbet kuşu eğitim süreci cinsiyetten bağımsız olarak mümkün olan en erken dönemde başlamalıdır.

Muhabbet Kuşu Eğitimine Başlamadan Önce

Muhabbet kuşu eğitimi yavru için son derece önemlidir. Ancak eğitime başlamadan önce kuşun eğitime hazır olduğundan emin olmak gerekmektedir. Yavru muhabbet kuşlarının çevresindekilerle beraber rahat hissetmesi sağlanmalıdır. Alışma için eğer kuş evde dünyaya gelmediyse eve geldikten sonra 1 - 2 gün beklemek idealdir. Alışma sürecinde sakince kafesin yanına oturabilir ve onunla konuşabilirsiniz ya da ona darı gibi ilgisini çekecek atıştırmalıklar verebilirsiniz. Bu süreçte onun davranışlarını gözlemleme şansı edersiniz. Çünkü eğitime başlamadan önce yavru muhabbet kuşunuzun yeme - içmeye başlaması, kafesini keşfetmesi ve oyuncaklarıyla ilgilenmesi gibi temel gereksinimlerini yerine getirmeye başlaması gerekmektedir. Muhabbet kuşu eve gelecekse onun bakım gereksinimleri hakkında detaylı bilgiye "A'dan Z'ye Muhabbet Kuşu Bakımı" başlıklı blog yazımızdan ulaşabilir, yeni yaşamına hızla adapte olması için ihtiyaç duyacağınız kafes ve kafes ekipmanlarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Eğitim için günün sessiz bir anını seçmek önemlidir. Yaklaşık yarım saat boyunca kesintisiz bir şekilde muhabbet kuşuyla ilgilenmeniz gerekmektedir. Kuşu kafesinden çıkarmak için küçük ve yumuşak bir el havlusu kullanılmalıdır. Çünkü kuşun eli oyun ve sarılma ile ilişkilendirmesi gerekmektedir. Kafesin içinde onu kovalayan bir elle oyun oynaması mümkün olmayacağı için süreci daha konforlu hale getirmek adına havlu gibi bir ürünün kullanılması önerilir. Muhabbet kuşunu yumuşak bir şekilde kavradıktan sonra kafesinden çıkarmak gerekir. Yavru muhabbet kuşunu bu esnada son derece hassas bir şekilde tutmanız önemlidir. Eğitime başlamak için az eşyalı bir oda gibi kapalı ve küçük bir yer tercih edebilirsiniz. Muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi ilk başta her ne kadar zor gibi gözükse de aslında doğru adımları attığınızda gittikçe kolaylaşan bir süreçtir.

muhabbet kuşu eğitimi ele alıştırma

Muhabbet Kuşunu Ele Alıştırma

Muhabbet kuşu eğitimi ele alıştırma ile başlarsa bu tercih ilk eğitim için ideal bir seçenektir. Ancak kuşlar çekingen oldukları için ilk başta elinizi ısırabilirler. Bu nedenle eğitim başlarında sakin olmanız gerekmektedir. Kuşlar mevcut konumlarından daha yüksek bir yere çıkmaya hiç itiraz etmezler bu nedenle ele alıştırma son derece kolaydır. Ele alıştırma eğitimi başladıktan bir süre sonra İşaret parmağınızı karın bölgesine yaklaştırdığınızda parmağınıza kendileri çıkmak isteyecektir. Eğitim esnasında"adım at " ya da "çık" gibi kelimelerle onu teşvik etmek ve bu kelimeye alışmasını sağlamak önemlidir. Ancak konuşurken son derece sakin bir şekilde konuşmak ve yavruyu korkutmamak gerekir.
İlk adımı atıncaya kadar 7 - 8 defa isteğinizi tekrar etmeniz gerekebilir. Bir kez istediğinizi yaptığında ise onu övmenin zamanı gelmiş demektir. Bu esnada tiz sesler kullanmak daha önemlidir. Tiz sesler çıkardığınızda sizin mutlu olduğunuzu yaptığı hareket ile ilişkilendirecektir. Tüylerinin kabarık olması, kuyruğunu sağa sola sallaması ve dik bir biçimde durması onun mutlu olduğunu göstermektedir. Bu şekilde başarılı bir eğitim sürecini geride bırakabilirsiniz. "Muhabbet kuşu eğitimi nasıl olur?" sorusunun en basit cevabı tekrardır. Bu eğitimi her gün tekrar ederek onun iyice ele alışmasını sağlayabilirsiniz. Düzenli yapılan tekrarlar sayesinde ona işaret parmağınızı uzattığınızda ve eğitimde kullandığınız kelimeyi söylediğinizde hemen parmağına gelip konduğunu görebilirsiniz.

Muhabbet Kuşunu Konuşmaya Alıştırmak

Muhabbet kuşunu konuşmaya alıştırmanın temelinde de ele alıştırma eğitiminde olduğu gibi benzer bir şekilde tekrarlama yer almaktadır. Söylemesini istediğiniz bir kelimeyi yanındayken sürekli olarak tekrarlamak zaman içerisinde onun, o kelimeyi söylemesini sağlamaktadır. Konuşma eğitimini vermek için muhabbet kuşunu kafesinden çıkararak sizi rahatça duyabileceği sessiz bir odaya götürebilirsiniz. Eğitimin ilk aşamalarında tek kelimeyi öğretmeye çalışmak önemlidir. Ona yaklaşarak seçtiğiniz kelimeyi 3 - 4 defa tekrar edebilirsiniz. Bu tekrarlardan sonra ona zaman vermeniz gerekmektedir. Eğer kafasının bir tarafı size doğru çevrilmişse ve göz bebekleri büyümüşse bu onun konuşmaya konsantre olduğunun bir göstergesidir. Birkaç defa daha tekrarladıktan sonra onu kafesine koyabilirsiniz. Kafesin yanından her geçtiğinizde bu kelimeyi tekrarlamak da onun eğitimine önemli katkıda bulunmaktadır. Muhabbet kuşu bakımı ve eğitim için önemli nokta ilk kelimedir. İlk kelimeden sonraki diğer kelimeler daha kolay bir şekilde öğrenilmektedir.
Muhabbet kuşlarının kısık sesleri vardır bu nedenle ilk başlarda o konuştuğunda anlayamayabilirsiniz. Ancak zaman içerisinde kulağınız onu duymaya alışacaktır. Sonunda konuşması netleştikçe ne dediğini daha net anlayabilir hale geleceksiniz. Başlangıçta 1 - 2 heceli basit kelimelerle başlamak her zamanen iyisidir. İlerledikçe daha uzun kelimelere hatta cümlelere bile geçebilirsiniz. Eğitim esnasında en önemli şey sabretmek ve tekrar etmektir. Bu ikisini yaptığınızda muhabbet kuşunuz sizi şaşırtacaktır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.