Evcil Kuşlar İçin Evdeki Tehlikelere Dikkat

18.02.2023 Deniz Öz


Kuşların kafes dışındayken canları nereye isterse oraya gitmelerini sağlayan uçma yetenekleri, onları tehlike atabilecek unsurlarla karşı karşıya kalmalarına yol açabiliyor. Evlerin kuşlar için son derece güvenli olduğu düşünülse de gözden kaçabilen ufak detaylar kanatlı dostlarımızın güvenliğini tehlikeye atabiliyor. Bu yazımızda evcil kuşların evde güvenli bir ortamla buluşmaları için alınması gereken basit, basit olduğu kadar etkili tedbirler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Çiğneyebilecekleri Nesnelerin Sınırı Yok

Özellikle papağanlar çiğnemeye düşkünlükleri ile tanınırlar. Son derece meraklı oldukları ve gagalarını kullanmayı çok sevdikleri için evlerdeki farklı eşyaları kendileri için çiğneme objeleri olarak benimseyebilirler. Keşiflerini yapmak için de gagalarını ve dillerini kullanmaları onların tehlikelere daha açık hâle gelmesine neden olur. Çinko, bakır, kurşun içerikli nesneler onlar için zararlıdır. Piller, galvanizli teller sağlıklarına zarar verir. Parlak ve küçük nesneler de dikkatlerini fazlaca çeker. Serbest oldukları anlarda gözetim altında tutulmaları ile riskler minimize edilebilir.

pencereye doğru uçan kuş

Pencereler ve Kapılar Kapalı Tutulmalı

Son derece iyi uçabilmeleri evcil kuşların tehlikeye girmeyecekleri anlamına gelmiyor. Aksine, sahip oldukları bu yetenek kuşların maruz kaldığı tehlikelerin büyük çoğunluğunun nedeni olarak yorumlanıyor. Bu nedenle dikkatli olunması son derece önemli. Onları mutfakta tencerede kaynayan bir çorba, çayın hazırlandığı bir çaydanlık ve serinlemek için çalıştırılan duvar vantilatörü gibi nice tehlikeden korumak gerekiyor.

Açık unutulan pencereler evin dışarısına uçmalarına yol açabiliyor. Açık camlardan uçtuklarında eve geri dönmeleri ya da dışarıdaki tehlikelerden uzak durabilmeleri her zaman kolay olmuyor, bu nedenle pencerelerin kapalı olduğunun kontrol edilmesi güvenliklerinin sağlanması adına en önemli gerekliliklerin başında geliyor. Evin içinde uçacakları zaman banyolardaki küçük camlar dâhil olmak üzere bütün camların kapatılması en garantili yönteme dönüşüyor.

Evcil kuşları tehlikeye sokan nedenlerden biri de kapılar. Evin içinde serbest bırakıldıklarında kapıların üst kısmına konabildiklerinden evde yaşayan kişilerin dikkatli olmasında fayda var. Anlık bir ihmal evcil kuşların ciddi şekilde yaralanmasına neden olabiliyor.

Pencere ve kapıların dışında tavan vantilatörlerinin ve hatta avizelerin dahi kuşlar için risk oluşturması mümkün. Risk faktörlerinin çeşitliliği kuşların serbest bırakıldığı anlarda gözlem altında tutulmaları gerektiği anlamına geliyor. Uçtukları alanların güvenliği sağlanmadan serbest bırakılmamaları gerekiyor.

Aerosole Karşı Çok Hassaslar

Aerosol formundaki toksinlere karşı oldukça hassas olan benzersiz solunum yolları nedeniyle kuşların bulunduğu ortamlarda ek tedbirler alınmalıdır. Bazı mumların fitillerinde aerosol hâline gelebilen kurşun bulunur. Tütsü, yemek pişirme dumanı ve parfüm gibi uçucular kuşların solunum yollarını tahriş edebilir.

parmakta duran kuş

İnsanların Ağzındaki Mikroplar Tehlikeli

İnsanların ağızlarında kuşlar için zararlı olabilecek bakteriler, mikroorganizmalar ve mikroplar bulunur. Kuşların insan ağzındaki bu tehlikelerden korunması önemlidir. Onlara verilen yiyeceklerin ısırılmaması ihmal edilmemesi gereken bir alışkanlık hâline getirilmelidir.

Sigara Dumanına Maruz Kalmamalılar

Kuşlar, sigara dumanına karşı aşırı hassas canlılardır. Bulundukları ortamda sigara içilmesi tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarına, nefes almakta zorlanmalarına ve yaşamlarının tehlikeye girmesine neden olabilir. Bu noktada bilinmesi gereken sigara dumanına ek olarak kişilerin eline ya da kıyafetlerine sinen dumanın ve nikotinin de onlar için zararlı olduğudur. Kısa bir süre önce sigara içmiş bir kişinin eline konan kuşun gagası, ayakları ve dilleri tahriş olabilir. Ayakları nikotin nedeniyle tahriş olduğunda kuşlar ayaklarını kanayana dek çiğneyebilirler.

kafeste kuş

Bitki Seçimine Özen Gösterilmeli

Az önce de belirtildiği gibi kuşlar çevrelerindeki her şeyi çiğneme potansiyeline sahip canlılardır. Kuşlar evdeki bitkileri çiğneyebilirler, yutabilirler ya da bitkilerin üstüne tüneyebilirler. Kuşların bazı bitkileri yutmaları, hayatlarının tehlikeye girmesi ile sonuçlanabilmektedir. Porsuk, orman gülü, calla zambakları, ökse otu, philodendron ve Atatürk çiçeği olarak da bilinen poinsettia kuşlar için zararlı bitkiler arasında yer alır.

İlaçlar Ortada Bırakılmamalı

Ortada bırakılan insan ilaçları yalnızca kuşlar için değil, evcil hayvanların büyük çoğunluğu için hayati tehlike yaratabilmektedir. Kuşlar için ilaçların şekilleri ve yapıları dikkat çekicidir. Kuşlar düz yüzeye sahip, pürüzsüz ve renkli nesnelere ilgi duyarlar. Gagalarıyla ilaçları tutabilir ve hatta yutabilirler. Haplar yutulduğunda kuşların bedeninde hızlı bir şekilde metabolize edilir. İnsanlara özel formüle edilen ilaçların kuşlar tarafından sindirilmesi çok ciddi sağlık sorunlarına ve hatta yaşamlarının sonlanmasına yol açabilir.

Tehlikelerin çeşitliliği kuşların yakından gözlemlenmesi gerektirmektedir. Yaşadıkları belirtilerin tanınması zamanında veteriner hekime götürülebilmeleri için son derece önemlidir. Muhabbet kuşlarında yaygın görülen hastalıklar hakkında bilgi almak için Evde Muhabbet Kuşu Hastalıkları ve Tedavileri adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.