Hamile Kedinize Doğum Yeri Hazırlayın

14.06.2023 Deniz Öz


Kedilerde hamilelik yaklaşık 63 gün sürer. 63 günlük gebelik sürecinin son aşamaları kedilerin doğumla bağlantılı içgüdüsel davranışlarının belirginlik kazandığı evreler olarak kabul edilir. Bu içgüdüsel davranışlarından biri de yavruları için ideal bir alan yaratmalarıdır. Yuvalama olarak isimlendirilen bu davranış, doğuma kalan 1-2 haftalık süreçte meydana gelebilir; hamileliğin sonuna yaklaşıldığını gösteren önemli davranışsal belirtiler arasında yer alır.

Hamile kedinizin doğum süreci yaklaştığında onun konforunu ve sağlığını artıracak çeşitli tedbirler almanız gerekir. Kedilerin doğum sırasında yüksek mahremiyete ihtiyaçları olduğu gerçeği doğrultusunda bu süreçte fiziksel ve mental olarak rahat etmelerinin sağlanması önemlidir. Kedinize sakin ve güvende hissedebileceği bir alan yaratmak hem onun hem de dünyaya gelecek yavrularının sağlığı için de kritik derecede önemlidir. Bu yazımızda kedi doğum yeri hazırlama hakkında tavsiyeler bulabilirsiniz.

Kedilerin hamilelik süreci birçok değişimi beraberinde getirir. Kedilerin, fiziksel ve davranışsal bakımdan belirgin farklılıklar yaşadıkları bu döneme özgü spesifik gereksinimleri bulunur. Doğumun yaklaşması ile birlikte kedilerde huysuzluk ve aşırı miyavlama, vücut sıcaklıklarında artış ve meme uçlarında kızarıklık gibi belirtilerle karşılaşılması mümkündür. Ek olarak doğuma az kaldığında, kedilerin hamileliklerinin son dönemine gelindiğinde kedilerde yuvalama olarak tanımlanan davranış gözlemlenmeye başlar. Diğer bir deyişle, kediler yavrularını doğurmak için sessiz, güvenli ve rahatsız edilmeyecekleri bir alan arayışına girerler.

Kedilerde yuvalama davranışı, yavruları için güvenli bir alan bulma ihtiyacının bir yansıması olarak kabul edilir. Yeni doğan yavruların avcılardan korunmasına yönelik baskınlık kazanan bu doğal içgüdü; östradiol, prolaktin ve progesteron gibi hormonların etkisiyle gerçekleşir. Evde yaşayan kediler genellikle yatakların altını ve dolapların arkasını doğum yapmak için tercih ederler. Buldukları alana çeşitli kumaş parçaları taşıyarak yavruları için rahat bir alan yaratmaya başlarlar. Onlara doğum sırasında konforlu bir alan yaratıldığında ve kedilerin içgüdüsel ihtiyaçlarına yanıt verildiğinde doğumun daha güvenli ve konforlu gerçekleşmesi sağlanabilir. Veteriner hekimle yapılan görüşmeler sonucunda kedilerin spesifik ihtiyaçları değerlendirilerek kapsamlı bir doğum yeri dizayn edilmesi mümkün olmakla birlikte tüm kedilerin ortak ihtiyaçları olduğu da ifade edilebilir.

ahşap parkede yatan hamile kedi

Hamile Kedinizi Rahat Ettirecek Bir Ortam Oluşturun

Hamile kedilerin rahatını desteklemek, doğum sırasında çevresel etkenlerden mümkün olduğunca uzak kalmalarını ve güvende hissetmelerini sağlamak için onlara evin sessiz bir köşesinin ayrılması tavsiye edilir. Sessiz, yüksek sesle konuşmaların net olarak duyulmadığı ve insanların sürekli önünden geçmedikleri bir alan, kedilerin doğum sırasında rahat hissetmelerini sağlamak için önemlidir. Kedilerin konforlarını maksimize etmek için, onlara ayrılan doğum yerinde rahat bir yatak konumlandırılması tavsiye edilir. Yumuşak ve kolay temizlenebilen materyallerden üretilen kedi yatakları, onların ihtiyaç duydukları konforla buluşmalarını sağlayacaktır. Kedinizin doğum sırasında rahat etmesini sağlayacak kedi yataklarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Kediniz için temin ettiğiniz yatağın iç kısmına yumuşak dokulu havlular koyabilirsiniz.

Alan belirlenmesi ve konforları için yatak konumlandırılması kedilerin doğum sırasında duydukları ihtiyaçların bir kısmının karşılanmasını sağlar. Ortamın sıcaklık değerinin de bu noktada göz önünde bulundurulması gerekir. Doğum yapılan alanın soğuk ya da çok sıcak olmaması önemlidir. Doğum alanına farklı evcil hayvanların girmesine izin verilmemelidir. Kedilerin mamalarının ve sularının, yataklarının hemen kenarına konmaması ancak çok da uzağa konumlandırılmaması gerekir. Kedilere doğum alanı oluştururken kolay temizlenebilen alanların tercih edilmesi tavsiye edilir. Böylece doğum sonrası süreçte doğum alanının eski hâline getirilmesi kolaylaşacaktır.

doğum yapan kedi yavrularını oturarak emziriyor

Doğum Öncesi ve Sonrası Dönemi Planlayın ve Destekleyin

Kedilerin rahat edebilecekleri doğum alanlarını oluşturmak onların temel gereksinimlerini karşılamada önemli bir adım atmak anlamına gelse de yeterli değildir. Doğum öncesi ve sonrası dönemin planlanması da kritik öneme sahiptir. Bu kapsamda veteriner hekiminize sürecin tüm detaylarını danışmalı ve gerekli tüm tedbirleri aldığınızdan emin olmalısınız.

Normal şartlarda doğuma müdahale edilmesi önerilmez. Doğum sırasında bir problem çıkmadıkça kedilerin doğal doğum yapmasına izin verilmelidir. Yine de tedbirli olmak her zamanki gibi en doğrusu olacaktır. Doğum alanının yakınlarında temiz havlular, göbek kordonunu kesmek için cerrahi makas, hemostotik forseps, sargı bezleri, antiseptik solüsyon ve eldiven bırakılmalıdır. Doğuma müdahale edilmesi gerektiği takdirde veteriner hekimle irtibat hâlinde kalınmalı ve onların yönergeleri takip edilmelidir.

Kedi yavrularını dünyaya getirdikten sonra ilk birkaç saati onların temizlenmesi, ısıtılması ve süt emmesi ile ilgilenerek geçirecektir. Colostrum adı verilen, sütün bağışıklık sistemi için çok önemli olan bir kısmını içtikleri bu dönemde yavru kedilerin sıcak tutulması tavsiye edilir. Veteriner hekimlerin de fikrini alarak ısıtıcı pedlerden yardım alınabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.