Köpekler Terler mi?

28.05.2023 Deniz Öz


Köpeklerin sıcak yaz aylarını nasıl geçirdiğini, özellikle uzun tüylü köpeklerin sıcaklarda nasıl bunalmadan durduğunu merak ediyorsanız aklınıza "Köpekler terler mi?" sorusu da gelmiştir. Köpeklerin vücudunda ter bezi vardır. Ancak bu ter bezleri insanlardaki kadar bol ya da aktif değildir. İnsanlarda vücut sıcaklığını düzenlemenin birincil yöntemi terlemedir. Köpekler ise vücutlarının ısısını düzenlemek için hızlı bir şekilde nefes alıp verirler. Bu esnada köpeklerin dillerinden ve solunum yollarını çevreleyen astar dokularından buharlaşan nem, vücut ısılarının dağılmasına yardımcı olur.

Köpeklerin patilerinde bulunan yastıkçıklarda ter bezleri bulunmaktadır. Ancak bunlar, birincil soğutma aracı değildir. Patilerde bulunan ter bezlerinin köpeğin vücut ısısını düzenlemede rolü çok küçüktür. Bununla beraber, üretilen ter miktarı da minimumdur. Az önce bahsettiğimiz gibi, köpekler vücut ısılarını nefesleriyle dengelerler. Hem bu konu hem de köpeklerde aşırı sıcaklama hakkında önemli bilgilere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

bahçede hortumdan su içen köpek

Köpekler Nasıl Terler: Ter Bezi Yapısı

Köpeklerin ekrin ve apokrin bezleri olmak üzere iki tür ter bezi vardır. Ekrin bezleri pati yastıklarında bulunur ve az miktarda ter üretir, öncelikle kavrama ve çekişe yardımcı olur. Bununla birlikte, bu bezler tarafından üretilen ter çok azdır ve köpeğin vücudunun soğutulmasında önemli bir rol oynamaz.

Öte yandan köpeklerde burun, pati yastıkları ve anüs çevresi gibi bölgelerde bulunan apokrin ter bezleri, feromon içeren daha yağlı bir madde salgılayarak iletişime ve koku işaretlemeye katkıda bulunur. Bununla birlikte, apokrin bezlerinden salgılanan madde, köpekler için birincil ısı düzenleme aracı olarak hizmet etmez.

Köpeklerin, ter bezlerine sahip olmalarına rağmen, soğutma mekanizmalarının insanlarınkinden farklı olduğunu anlamak önemlidir. Köpekler, sıcak koşullarda vücut ısılarını düzenlemek için nefes alıp vermeye ve gölge ya da su bulmaya daha çok ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle özellikle sıcak havalarda veya aşırı fiziksel aktiviteler sırasında aşırı ısınmayı önlemek için köpeklerin gölgeye, temiz suya ve uygun bakıma erişebilmelerini sağlamak çok önemlidir.

dilleri dışarıda siyah ve kahverengi köpekler

Köpeklerin Isı Düzenlemesi ve Terleme Süreci

Köpeklerin ter bezleri vardır ancak terleme mekanizmaları insanlarınkinden çok daha farklıdır. Köpekler öncelikle pati yastıkçıkları aracılığıyla terler. Bu bölgelerde az miktarda ter salgılayan ekrin ter bezleri bulunur. Bununla birlikte, bu bezler köpeğinizin vücudunun soğutulmasında önemli bir rol oynamaz.

Köpeklerin pati yastıkçıklarında, patilerinin kaymasını önlemeye yardımcı olacak nemli bir yüzey sağlamak için ter bezleri bulunur. Bu bezler, özellikle düz ya da kaygan yüzeylerde yürürken ya da koşarken köpeklerin yüzeyleri kavramasına yardımcı olan az miktarda nem salgılar.

Pati yastıkçıklarında yer alan ter bezlerinden gelen nem, bu yastıkçıklar ile zemin arasındaki teması artırır. Bu, köpeklerin fayans ve cilalı zeminler gibi ıslak ya da kaygan yüzeylerde rahat bir şekilde gezinebilmesine olanak sağlar.

pet şişeden su içen köpek

Köpeğinizin Aşırı Terlemesi: Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

Sıcak çarpması, köpeklerde potansiyel olarak hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur ve bir köpeğin vücut ısısı tehlikeli derecede yüksek bir seviyeye, tipik olarak 40°C'nin üzerine çıktığında meydana gelir. Sıcak çarpmasının belirtilerini tanımak ve bu durumla karşılaşıldığında daha fazla komplikasyonu önlemek için derhal harekete geçmek çok önemlidir.

Dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler arasında aşırı nefes alma, salya ve tükürük salgılama, hızlı hızlı nefes alma, parlak kırmızı diş etleri ve dil, hâlsizlik ve yorgunluk, kusma ve ishal, baş dönmesi ya da yönelim bozukluğu yer alır. Köpeğinizin sıcak çarpması belirtilerinden birini ya da birkaçının göstermesi durumunda vakit kaybetmeden onun serinlemesini sağlamanız son derece önemlidir. İlk olarak, köpeğinizi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve gölgeli bir alana almalısınız. Bu şekilde onun direkt olarak yüksek ısıya maruz kalmasını önlemiş olur ve soğumaya başlamasını sağlarsınız. İçmesi için ona taze su vermeniz de serinlemesine yardımcı olacaktır ancak çok fazla içmek istemediğinde köpeğinizi buna zorlamamalısınız. Soğuk su kullanarak köpeğinizin vücudunu, özellikle de patilerini ve başını ıslatmalısınız. Vücut ısısını kademeli olarak düşürmeye yardımcı olmak için soğuk, ıslak havlular ya da bezler de kullanabilirsiniz. Isının buharlaşmasını kolaylaştırarak vücudun soğuma sürecine destek olabilirsiniz.

Tüm bunları yaparken, aynı zamanda, daha fazla rehberlik ve yardım için derhal veteriner hekiminizle ya da bir acil veteriner kliniğiyle iletişime geçmeniz çok önemlidir. Sıcak çarpması bir acil durumdur. Sonradan müdahale etmek yerine özellikle yaz aylarında dışarı çıkarken önlem almak çok önemlidir. Köpeğinizi sıcak ortamlarda, özellikle de kapalı alanlarda ya da arabalarda bırakmaktan kaçınmalısınız. Onun her zaman gölgeye ve temiz suya erişiminin olduğundan emin olmasınız. Ayrıca sıcak havalarda ona aşırı egzersiz yaptırmamalısınız çünkü bu, sıcak çarpması riskini artırabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.