Ankara Kedisi ile Van Kedisi Arasındaki Farklar

Ankara Kedisi ile Van Kedisi Arasındaki Farklar

25.09.2023 Deniz Öz


Ankara kedisi ve Van kedisi uzaktan bakıldığı zaman karıştırılmaya yatkın iki kedi ırkı gibi gözükseler de biraz yakından incelendiği zaman iki ırk arasında ciddi farklılıklar olduğunu görmek mümkündür. İhtişamlı beyaz tüylere sahip olabilen bu iki kedi ırkının tüy renginin ötesinde ortak özellikleri de vardır. İki ırk Türkiye'de ortaya çıkmıştır ve her ikisi de geçmişi oldukça eskiye dayan, orijinal ırklardır. Bu yazımızda Ankara kedisi ve Van kedisi arasındaki farklar ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

oturan ve arkasına bakan Ankara kedisi

Ankara Kedisi Nedir?

15. yüzyılda Türkiye'de ortaya çıkan Ankara Kedisi doğal şekilde oluşan bir tür olmasıyla bilinir. Bu cins yaygın olarak Ankara ya da Angora kedisi olarak adlandırılır. Ankara kedisinin Afrika yaban kedisinin soyundan geldiği düşünmektedir. Uzun, ipeksi tüylerinin ise kendiliğinden bir mutasyon sonucunda ortaya çıkması ihtimalinin yanı sıra kedinin Ankara'nın sert ve karlı iklimine adaptasyonu sonucu oluşabileceği de düşünülmektedir.

Ankara kedileri 15. yüzyılın sonlarında İngiltere ve Fransa'ya gönderilmiştir, bu kedilerle ilgili en eski yazılı referanslar ise 16. yüzyıl Fransa'sına kadar takip edilebilmektedir. Beyaz tüylü Ankara kedileri 1968 yılında CFA tarafından tescillenmiştir.

Narin görünümleri ve diğer kedi ırklarına kıyasla nispeten küçük boyutlarıyla dikkat çeken bu ırka mensup kediler, uzun beyaz tüyleriyle oldukça dikkat çekicidir. Geçmişte Ankara kedisinin sadece mavi ya da yeşil gözlere , uzun ve ihtişamlı beyaz tüylere sahip olduğu düşünülse de calico, tortoiseshell ve tekir olarak tanımlanan kürk yapılarına sahip Ankara kedileri olduğu da bilinmektedir. Calico ve tortoiseshell kediler hakkında daha detaylı bilgi almak için "Calico ve Tortoiseshell Kedilerin Farkları" başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Sevimli ve dost canlısı bir karaktere sahip olan Ankara kedileri, yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar. Bulundukları ortamda hiyerarşik olarak üstte olmayı seven kediler, eğer doğru konumda olduklarından emin olurlarsa oldukça sevecen ve anlaşılması kolay canlılardır. Enerji seviyeleri de egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Onlarla güçlü bir bağ kurmak için sevdikleri oyunları oynamak ve zaman geçirmek önemlidir. Kedilerinizi mutlu edecek kedi oyuncaklarını buradan inceleyebilir, onlara ayırdığınız oyun zamanları ile kedilerinizle aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz.

kırmızı fontun önünde uzanan van kedisi

Van Kedisi Özellikleri

Türkiye'de Van Gölü çevresinde yaşayan Van kedileri anavatanlarında bile oldukça nadir görülen bir kedi ırkıdır. İran, Irak, Rusya'nın belirli bir bölümü ve Türkiye olarak kabul edilen doğal yaşam alanları kısaca orta ve güneybatı Asya olarak ifade edilebilir. Bu ırkın adı Van şehrinden ve bu şehirde bulunan Van Gölü'nden gelmektedir. Türkiye'den ayrılan ilk Van kedisi 1995 yılında İngiltere'ye gönderilmiştir. Ülke dışına çıktığı ilk yıllarda "Türk Kedisi" olarak adlandırılsa da Ankara kedisi ile karıştırılmaması için Van kedisi olarak anılmaya başlanmıştır. 1982 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne götürülen Van kedisi CFA ve TCA tarafından tanınmıştır.

Doğal olarak ortaya çıkan Van kedileri atletik vücutları ve suya karşı duydukları sevgiyle tanınır. Van kedileri tamamen beyaz olarak gözükseler de yüzde ya da kuyrukta hafif renk geçişlerine rastlamak mümkündür. Bu kediler genel olarak sağlıklıdırlar ve uzun bir ömre sahip olmalarıyla bilinirler. Oldukça yavaş olgunlaşırlar, bir Van kedisinin yetişkin ağırlığına ulaşması 3 ila 5 yıl sürebilir. Tamamen beyaz tüylü ve mavi gözlü olanlarında sağırlığa yatkınlık olduğu bilinir. Genel olarak iri yapılı kediler oldukları için kilo alma eğilimleri de yüksektir. İdeal kilolarında olmaları pek çok sağlık sorununun önlenmesi için önemlidir.

yerde oturan uzun beyaz tüylü kedi

Ankara ve Van Kedileri Karşılaştırması

Genellikle Van kedisi ve Ankara kedisi sıkça karıştırılsa da bu iki ırk pek çok açıdan birbirlerinden oldukça farklıdır. Farklı renklerde tüyleri olabilse de beyaz tüyleri ile de popülerleşen iki kedi ırkının neden karıştırıldığını uzaktan bakınca anlamak mümkün olabilir. Yine de biraz daha yakından gözlemle iki ırkın da ne kadar eşsiz ve kendine özgü olduğu kolayca fark edilecektir.

Vücut Yapısı ve Tüyler

Van kedileri daha kaslı ve büyük bir vücuda sahiptir. Kemiklerinin inceliği kaslı ve büyük olmalarına rağmen narin bir görünümleri olmasına neden olur. Van kedileri Ankara kedilerine kıyasla daha büyüktür. Ankara kedileri çok daha küçük ve narin bir yapıya sahip olarak bilinir.

Van kedisinin tüyleri kaşmir yumuşaklığındadır ve bembeyaz tüyleri dikkat çekici bir görünümleri olmasını sağlar. Van kedileri tamamen beyaz renkli değildir, yüz ve kuyruk renkleri krem, kahve ve kızıl tonlarında olabilir. Van kedilerinin kuyrukları fırça görünümündeyken boyun kıvrımını belli eden hafif yeleli görünüme sahip bir tüy yapıları vardır. Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine göre daha kısadır. Genel olarak ele alındığında ise orta uzunlukta tüyleri olduğunu söylemek mümkündür.

Ankara kedileri genellikle beyaz tüyleri ile tanınan kediler olsalar da farklı calico ya da tekir gibi farklı tüy renklerine de sahip olabilirler. Ankara kedisinin tüyleri uzundur, bu kediler en eski uzun tüylü kedi ırkları arasında yer alırlar.

Gözler

Gözleri birbirinden farklı renkte olması ile tanınan Van kedisinin her iki gözü mavi ya da kehribar olabileceği gibi bir göz mavi diğer gözü kehribar da olabilir. Genellikle Van kedisinin göz rengi mavi olduğunda, o gözün olduğu tarafta sağırlık olması beklenir. Van kedisinin gözleri badem şeklindedir.

Ankara kedisinin gözü mavi renkli olabileceği gibi yeşil ya da kehribar gibi farklı göz renkleri de olabilir. Ankara kedisinin gözleri yuvarlak yapıdadır. Beyaz tüylü Ankara kedilerinde gözü mavi olanlarda sağırlık ihtimali de oldukça fazladır.

Kulaklar

Ankara kedisinin kulakları Van kedisine kıyasla daha büyüktür. Ankara kedilerinde kulak yapısı üçgen şeklindedir. Van kedilerinin kulakları ise daha yuvarlak yapılıdır.

Karakter

Van kedisi ile Ankara kedisi arasındaki farklar sadece görünüş ile sınırlı değildir. Bu iki kedi ırkının mizaçları da oldukça farklıdır. Ankara kedisi cana yakın, oyun oynamaya düşkün ve sosyal olarak bilinirken Van kedileri daha bağımsız ve cesur olmalarıyla bilinir. Van kedileri suyu seven kediler arasında yer alır. Kedileri sudan hoşlanmayan canlılar olarak tanımlamak oldukça yaygın bir durum olsa da Van kedileri sudan hoşlanan, yüzmekten keyif alan kedilerdir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.